można przygotować z jednego podstawowego przepisu, który prezentuję poniżej. Potrzebujemy (na około 30 pączków): - 70 ml oleju kokosowego lub miękkiego masła - 360 ml letniego mleka - 820 g mąki pszennej tortowej - 10 g suszonych drożdży - 115 g cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dodaje pastę waniliową) - 0.5 łyżeczki soli - 1 litr oleju do smażenia (np. arachidowego(...)żółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy pomocy robota kuchennego). Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1.5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość
W mojej holenderskiej kuchniBabeczka jest miękka, puszysta, możecie dodać do niej odrobinę ulubionego ekstraktu, alkoholu lub np. rodzynki. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: cukier puder(...)zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić w nim babkę na chwilę aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć
Ze smakiem i z pasjąMożemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniaMożemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniamoimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco! Składniki:Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklaki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta(...)żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut
Kuchnia domowa Anipyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu spirytusowego szczypta soli KREM ORZECHOWY: 375 g masła 82% 250 g cukru pudru 200 g zmielonych orzechów(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat
Kuchenne zapiski Edyty7dużych jaj, 2 szklanki mąki tortowej(...)łyżkach wody. WYKONANIE..... Śmietanę ubić ,dodając cukier ,pod koniec ubijania dodać ciepłą żelatynę .Do takiej masy dodacć serek Danio ,dokladnie wymieszać ,2/3 masy wyłożyc na ciasto Pozostałą masą posmarować wierzch ciasta.. .SMACZNEGO...ps.ostatnia fotka pokazuje malo ponczu ,bo takie lubi moja córka ,dla reszty dużo ponczu w biszkopcie jak na dwóch pierwszych fotach
w mojej kuchninowy smak galaretki a mianowicie Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :) Składniki: biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g) 2 galaretki Winiary Pina Colada 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml) 500 ml wody polewa(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie włożyć
Ze smakiem i z pasjąwraz z hejnałem wjechał na stół. Gwiazda dnia zachwycona. Uff, udało się, znowu … Składniki na naprawdę duży tort ( tortownica 26 cm i 4 warstwy): biszkopt: 600 g mąki tortowej 200 g cukru mleka sojowego dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej dwie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml octu (jabłkowego lub winnego) 200 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy(...)dużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto na połowę i do części dodaj kakao. Przełóż ciasto w formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35-40 minut w temp. 17-180 C. Po upieczeniu możesz ściąć górę
greenscarfPolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra.Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto
Grahamka, weka i kajzerkamiodem i kremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli(...)dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut. Po wyjęciu
Mała CukierenkaMasę maślaną zrobiłam wg tego przepisu, ale następnym razem wypróbuję przepis z mniejszą ilością cukru. Na biszkopt ważony : 5 jajek, ok. 300 g. cukru, ok. 280 g. mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru(...)Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni 50-60 min. na najniższej tacy. Przepis znaleziony tutaj . Masa chałwowa: Ugotować
Domowa Cookierenka AgiSpokojnie.. nasz przepis z pewnością Was nie poparzy, a więc serdecznie i smacznie zapraszamy wszystkich do wypróbowania! (: Składniki: 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej 2 żółtka 1 łyżka śmietany 12% lub 18% 140g dobrze schłodzonego masła pokrojonego w plastry 150g liści pokrzywy pół szklanki cukru trzcinowego (lub białego) cynamon, imbir - do smaku 1 rozkłócone żóltko(...)wyłożyłam na tacy wyścielonej papierem do pieczenia i suszyłam na balkonie ok. 2h - co jakiś czas liście obracałam tak, by równomiernie się wysuszyły). Po wysuszeniu pokrzywy przystępujemy do wyrobienia ciasta kruchego: mąkę, cynamon i imbir przesiewamy na stolnicę, dodajemy plastry masła i rozcieramy je palcami wraz z mąką aż do jak najdokładniejszego połączenia, kolejno dodajemy wysuszone i posiekane liście pokrzyw
Symfonia Smakówurodzinowy z dwóch biszkoptów , przekładany dżemem wiśniowym oraz kremówką. Do tego orzechy i tarta czekolada. Zapraszam ! Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki * 5 śmietanfixów * 3 łyżki cukru * pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz(...)proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno. Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie. Każdy blat nasączyć
Magiczne Życie Martyznika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju Polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu
Ze smakiem i z pasją