ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:136/219)

Tort z kremem z bitej śmietany i mascarpone 159

Wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale włożyłam w niego całe serce ;) SKŁADNIKI:   7 jajek rozmiaru L   1 1/2 szklanki cukru   1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej   1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 łyżki mąki ziemniaczanej   1 cukier waniliowy    2 łyżki oleju   szczypta soli WYKONANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym

The Sweet Damsel
Pączki ziemniaczane 324

specjalistkę od kuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, smalec do smażenia, cukier puder, cynamon, Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć(...)mące zrobić wgłębienie i wlać zaczyn (mleko z drożdżami), delikatnie rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jajka rozkłócić. Razem z ziemniakami dodać do miski z zaczynem. Wyrobić. Ciasto powinno być dość luźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje

królestwo garów
Biszkoptownik kolorowy 174

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe 165

dodatku zeszłam z cukru 1 mały cukier wanilinowy (16g)  1 jajko (całe)  ½ łyżeczki soli  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta, ja nie dodawałam 1 tabliczka białej czekolady - pokroić w kostkę 2 tabliczki mlecznej czekolady - pokroić w kostkę(...)Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę.   Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser

Grunt to przepis!
Lemmy 193

ciemnego gorzkiego kakao 240 ml gorącej wody 240 ml oleju (rzepakowy/słonecznikowy) 200-300 g cukru 3 całe jajka 2 żółtka cukier waniliowy 50 ml whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1l i napoju typu "kola" ok 250 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 20 ml whiskey/whisky ok200 g czekolady mlecznej(...)boku ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka. Kiedy wystygnie kroimy upieczone ciasto na 2-3 części. Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone, 20 ml whisky i syrop "kolowy" ( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy

Malinowe Pocałunki
Naleśniki szpinakowe z malinami 180

łyżki mąki pszennej łyżka oleju do ciasta, szczypta soli Przygotowanie:       Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, by nie było grudek-najlepiej zmiksować całość Usmażyć na patelni teflonowej - mnie  wyszło 5 naleśników Składniki do posmarowania naleśników: około 1 szklanki śmietany tortowej 36 % kilka łyżek malin, moje były wcześniej rozmrożone

Proste Potrawy
Biszkoptowe z czerwoną porzeczką 127

tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 g czerwonej porzeczki Mąkę z proszkiem przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, nadal miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Wolnym strumieniem wlać olej. Zmiksować. Na koniec dodawać mąkę, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto

kulinarnyswiatdomi
Alpejska pianka z porzeczkami 349

Proste i pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli(...)macie akurat, to może być biały) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki wody  Na różową piankę 2 galaretki wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu

Passions hobbies life
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 106

Przyznaję z ciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia. Aż do dzisiaj :) A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować. Wyszły spod ręki Karoli z QuchniaKaroli . Były tak pyszne, że nie mogłam już dłużej czekać i skorzystałam z jej przepisu.  No i są moje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo(...)jabłkowym. A już się zastanawiam jaki smak, będą miały kolejne. Mmmmm śniadanie było dzisiaj wyśmienite. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli  1 jabłko 8 lasek rabarbaru 3 łyżki cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka

Kuchnia w opałach
Najłatwiejszy przepis na chleb pszenny. 153

szklanki mąki pszennej (użyłam tortową) + 2 łyżki do formowania chleba 1 pełna szklanka ciepłej wody 1 pełna łyżeczka drożdży instant (suszone drożdże) płaska łyżeczka soli (szklanka - 250 ml) Wykonanie: Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. Dolać wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły - wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Chlebek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciastka pomarańczowo kokosowe 129

łyżka likieru pomarańczowego, 250 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy, 30 g wiórków kokosowych, Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową, następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier pomarańczowy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć na blat wysypany mąką

królestwo garów
Oponki 127

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych 1 szklanka letniego mleka 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pół łyżeczki soli 60 gram roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto

kulinarnyswiatdomi
Malinowa panna cotta z kokosem 202

Idealne ciasto na upały :) bez użycia piekarnika i miksera. Znalezione na Moich wypiekach Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki

Moja Galeria Smaku
Dyniowe muffinki z pomarańczowym lukrem 156

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 jajko 30 g masła 65 g cukru szczypta   soli pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

kulinarnyswiatdomi
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 208

mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).  farsz szpinakowo-serowy

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania