bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek). – inspiracja(...)Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round . Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny (20g) 1 śnieżka + 200ml schłodzonego
Mała Cukierenkarodzaj deseru wyglądał naprawdę wyjątkowo. I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni. Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny(...)gotowania 35 min Czas całkowity 1 hr 35 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 35 min Czas całkowity 1 hr 35 min Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka
Wędrówki po kuchnimąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona(...)masła (mozna zastąpić olejem kokosowym) 150 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 jaja szczypta soli 100 g mąki gryczanej (może być inna bezglutenowa, a nawet biała tortowa) 100 g czekolady mlecznej 2 garści świeżych truskawek 2 garści listków świeżej mięty Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 15-20 minut (polecam 20 minut, aby lekko się rozgotowała), następnie odstawiamy
Zawsze głodna!Miał być dla kogoś ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi
Bon Appetit Małgorzaty"Odpoczywacie? Ja zamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy
Słodkie Przyjemnościjabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1kg musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną kostkę jabłek, podsmażonych z 2 łyżkami cukru przez około 5 minut). Dodatkowo: Margaryna Bułka(...)się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Gotowy biszkopt rozprowadzamy równomiernie na musie jabłkowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy całe ściereczką i po około 5 minutach odwracamy ciasto do góry nogami, tak by jabłka
Smakowy Rajmąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 1/2 łyżeczki soli 25 g roztopionego masła 75 ml ciepłego mleka 1 łyżka oleju do posmarowania jajko sezam Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło, mleko, wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), nie krócej jednak niż 7 minut. Gładkie, elastyczne ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowanieszczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji (co daje łącznie około 240 g orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej
Passions hobbies lifeczubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej 2 małe jajka S/M otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego 1 łyżka ksylitolu lub cukru 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki octu ok 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno skórkę. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie
Ze smakiem i z pasją"Już Karnawał! Jak ten czas szybko leci. Przyznam, że trochę za szybko, ale przynajmniej niedługo będą wakacje! Ha! Dobra, wiem, przesadziłam :) Lubicie Karnawał? Wieczorne spotkania z
Słodkie PrzyjemnościTo NAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz
Kuchnia domowa AniPancakes Black Red WhiteSkładniki.1,5 szklanki przesianej mąki tortowej2 jajka1 szklanka mleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej2 łyżki cukru½ paczki cukru waniliowegoSzczypta soli2 łyżki kakaoNadzienie.20 dag
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: jajka 2 sztuki, mąka tortowa 2 szklanki, mleko 3,2% 2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłko winne 4 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba żółtka, mąkę przesianą, mleko, cukier, cukier wanilinowy zmiksować mikserem na gładką masę dość gęstą jabłka obrane pokrojone na cienkie kawałeczki dodać do ciasta i wymieszać - białka ubić na pianę sztywną pianę
W Mojej Kuchni Lubięcukier waniliowy, 1,3/4 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg śliwki, 4 sztuki jabłka, - ile potrzeba cukier puder jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy dobrze ubić mikserem na "kogel mogel" masa będzie zważona - ale to nie przeszkadza wsypać mąkę z proszkiem i wyrobić mikserem na gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm-dno wyłożyć papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięjednak ostry nóż, żeby dobrze przekroić każdy kawałek. Wiśnie są lekko kwaśne z ilością cukru, którą podałam. Jeżeli więc lubicie bardziej na słodko, to ilość cukru należy zwiększyć. Forma tortowa o średnicy 26 cm. SKŁADNIKI Na kruchy spód 250 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) 125 g masła 65 g cukru (u mnie trzcinowy) 1 jajko szczypta soli 1 łyżka(...)łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruchy spód: Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier, szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies life