ciasta przepisy - 1500 przepisów (strona:13/100)

Szarlotka tatrzańska 245

większość pracy wykona za Was!). Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki

Poezja smaku
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 257

Szybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko(...)połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego

Kuchnia Bazylii
Drożdżówki z serem i truskawkami 286

innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej(...)porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE

Smakołyki Bereniki
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą 215

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo(...)chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt

Kuchenne Wariacje
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32939

Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy(...)sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników.) Na samym końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie

Moja Delicja
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 361

Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek  chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy stopniowo wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Dodać śmietanę i cukier waniliowy dalej mieszając. Dosypać mąkę, sól i proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Foremkę do pieczenia 25 x 25 ( u mnie troszkę większa) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.Posypać delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Styropian 202

STYROPIANTO PYSZNE CIASTO Z JOGURTÓW Z DODATKIEM KOKOSU , NIEKTÓRZY NAZYWAJĄ GO SERNIKIEM BEZ SERA     składniki na ciasto : 1 kostka masła 5 żółtek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 3 szkl. mąki masa kokosowa; 1 l jogurtu brzoskwiniowego 1/2 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 250 g wiórek kokosowych 6 białek Sposób przygotowania(...)miski wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać masło i żółtka utrzeć mikserem , wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać mikserem , grudkowate ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść . 2. Odstawić na pół godziny do lodówki . 3. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest troszkę większa . 4. Blaszkę o wymiarach 24/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia , większą część ciasta zetrzeć równomiernie

Sama słodycz i szczypta chili
Kremówki domowe 257

Domowe pyszne żółte kremówki z grubą warstwą cukru pudru :), pychotka :) . Sami się przekonajcie !. Ciasto maślane: 37 dag masła lu dobrej margaryny 22 dag mąki pszennej Mąkę z margaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podstawowe: 30 dag mąki 2 żółtka 1 łyżka octu ok. 1/2 szklanki wody  Ciasto dokładnie wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe(...)rozsmarować ciasto maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stroniehttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Masa do kremówki: 1 litr mleka  4 budynie

Apetyczna babeczka
Szarlotka z białym winem 194

Wytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :) Składniki na ciasto na dużą blachę: 40 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią z Owocowego Raju(...)łyżki kwaśnej śmietany  Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posikać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie

Apetyczna babeczka
Oczy Carycy 376

Wyborne przekładane ciasto, poncz przygotowany z kawy i amaretto...niebo w gębie... :) Składniki na ciasto jasne - bezowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu Składniki na ciemne ciasto: 6 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Składniki na masę(...)masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru  1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia.2. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy

Apetyczna babeczka
Metrowiec 256

Metrowiec - niegdyś bardzo popularne ciasto, dzisiaj chyba trochę zapomniane. Ciasto jasne:4 jajka1 szklanka cukru1 łyżeczka cukru wanilonowego1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuJajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce.Ciasto ciemne:Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą(...)łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian.Upieczone ciasta wystudzić.Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej2/3 kostki masłaOdlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem.Polewa czekoladowa:125 g masła lub margaryny4 łyżki cukru1 łyżka wody1 łyżka

Praktyczna pl
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 228

zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając.Jezierzany, bo to tam mnie(...)masło z cukrem, a gdy ten zniknie, wsypujęwiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika.Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatniedodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam

W kuchni Karmel-itki
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 277

pomysł podpasuje również i Wam! Do sosu pomidorowego została dodana odrobina białego wina, przez co sos różni się od swojego pierwowzoru - kombinujcie w kuchni, bo naprawdę warto! (;   Składniki: -ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody (temp. ok 37*C) 20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy  szczypta słodkiej papryki(...)pół łyżeczki soli + odrobina oliwy do wysmarowania ciasta przed wyrośnięciem + mąka do oprószania stolnicy - sos pomidorowy: 2-3 ząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu  pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli  szczypta słodkiej papryki  1 łyżeczka suszonej bazylii

Symfonia Smaków
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 181

inalnie miały być 2 ma ł e bocheneczki : STARTER: ok. 1 g świeżych drożdży 75ml zimnej wody 90g mąki pszennej   - u mnie sielska, typ 650 1/2 łyżeczka soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego piwa - u mnie Żywiec Porter 3 łyżki ciemnego, płynnego miodu rzepakowego [ok 75 g] - w oryginal e miała by ć melasa 2 łyżki(...)mąkę, sól i dokładnie wymieszać przez kilka minut do uzyskania gęstej, jednolitej papki - ja mieszałam w g ar nuszku łyżką . Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Ciasto właściwe W dużej misce wymieszać wodę, piwo, roztopione masło i miód. Dodać starter . Dodać mąki żytnią i orkiszową oraz przyprawy i s ól . Wymieszać i stopniowo dodawać pozostałą mąkę pszenną

Grunt to przepis!
Domowa pizza – przepis na najlepszą pizze 174

Czasami warto sobie pozwolić na trochę przyjemności i dodatkową porcję kalorii – dlatego domowa pizza to idealny pomysł na sobotni wieczór. Oczywiście największym wyzwaniem jest tu przygotowanie i upieczenie ciasta, ale uwierz mi, że jest to wykonalne nawet w domowych warunkach. Pamiętaj, żeby dokładnie wyrobić ciasto do pizzy przed odstawieniem go do wyrośnięcia i skorzystaj z jak najdrobniejszej mąki. Bardzo(...)szybka wersja. Wypróbujcie oba i dajcie znać, który Wam bardziej odpowiada. Domowa pizza Składniki Ilość porcji: 2 Składniki pizzy: Ser mozzarella Szynka Pieczarki Papryka różne kolory Salami Czerwona cebula Ciasto do pizzy: Drożdże – 30 g Mąka typ 450 – 400 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia

ale Pysznie