ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:33/67)

Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 150

cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto z tego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również jeszcze jedną zaletę — można je upiec nawet na dzień przed Wigilią(...)dwóch do namoczenia. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj na pastę blenderem. Mąkę kokosową wymieszaj z migdałami i przyprawą do piernika. Olej kokosowy podgrzej, aż stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość

Food Square
PIERNIKI NAJLEPSZE I NAJPROSTSZE – TRADYCYJNY I STARY PRZEPIS 1168

Chodzi przecież o radość związaną z nadchodzącymi Świętami, a nie o to ile ciast i ciasteczek będziemy mieli na Święta J SKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru (opcjonalnie brązowego) 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W większej(...)misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao. Do rondelka włożyć masło, miód i cukier puder. Wszystko rozpuścić, co jakiś czas mieszając rózgą. Ciepły płyn wlać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką, po czym dodać jajko i wszystko jeszcze raz wymieszać i dobrze zagnieść na stolnicy. Odcinać mniejsze kawałki ciasta i wałkować na grubość

Calzonella.com
Bakaliowy piernik. 147

Składniki. 100 g margaryny 2 jajka 150g cukru 200ml mleka 100g miodu 500 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2

Kulinarny karnet Christophera
Piernik litewski 187

Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 80 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Jeśli będziesz piec w keksówkach, czas pieczenia będzie krótszy, około 60 minut.Wystygnięty piernik wyjmij z formy. Jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.Piernik litewski.Piernik litewski.Piernik litewski.Piernik litewski.  inspirował serwis Domowe-Wypieki.pl

Grahamka, weka i kajzerka
Pierniczki 149

ciasta, przez wałkowanie i wycinanie, aż po dekorowanie oczywiście. Żebyście widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki ze sliwkową nutką 182

łyżki przyprawy do pierników* 2 łyżki powideł śliwkowych* 1 jajko Sposób wykonania Wszystkie składniki umieścić w misce lub na stolnicy, oczywiście mąkę z sodą i kakao wcześniej przesiać i zagnieść ciasto.Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, a najlepiej na całą dobę.Następnie ciasto rozwałkować na grubość

Mix smaku
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1059

Smaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne

Słodka Strona
Dietetyczne marchewkowe ciasto z kubeczka 152

małych oczkach 1 jajko 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie miód, stewia, ksylitol, syrop z agawy Otręby zmielić na mąkę. Dodać resztę składników i zmiksować. Kokilkę do sufletów wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w mikrofali 2-2,5 minuty na najwyższej mocy. Podawać z serkiem kremowym wymieszanym

Chocolate Muffin Blog
Pierniczki 174

lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne

Smakowity Blog Kulinarny
Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 144

mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników, czy tym że jest krem i „o jeny co jak nie wyjdzie!”, bo na prawdę warto zrobić to ciasto. Jest głębokie w smaku, wilgotne, a krem… ach zdecydowanie do niego pasuje i przypomina dziecięce wspomnienia

rabarbarowo
Piernik Benedyktynów 256

małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia, na wolnym ogniu cały czas mieszając, i odstaw, aby lekko przestygły. Przesiej obie mąki do dużej miski, dodaj przestygniętą masę i dokładnie wymieszaj. Może być trudno, więc(...)rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie.Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając

Grahamka, weka i kajzerka
Murzynek z powidłami 207

mieszając, doprowadzić całość do wrzenia (fot.1). Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką (fot.2). Przygotować foremkę 28 x 12 cm. Natrzeć ją tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto

Świat Ciasta
Pierniczki 189

Pierniczenie rozpoczęte...pierwsze pierniczki upieczone w ramach wspólnego pieczenia  Ciasta na niedzielę ..znalazłam u Dorotki przepis na szybkie pierniczki i takie własnie zrobiłam..Robi je się bardzo szybko i szybko piecze...moje jak widać są jaśniejsze i ciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji..300 g mąki(...)masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko

Moje domowe kucharzenie
CHATKA Z PIERNIKA 138

łyżek płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić.Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku

RAROSSA
Zapach cynamonu 156

mogę je polecić z pełną odpowiedzialnością. Efekt wart jest pracy, jaką trzeba w nie włożyć - ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud!W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika (to chyba ten czas, że pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny(...)przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Kiedy składniki dobrze się połączą, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto rozwałkowywać - podsypując mąką - na grubość 1-2 mm, wycinać ciastka, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia.Piec 8-10 minut w 180 st. C.Ostudzić.Smacznego!Kilka ciasteczek zjedliśmy

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania