czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym. Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką. Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie: Zrobić(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki
Walijskie PichcenieChoć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie. Ciasto piernikowe 2 jajka 1 1/4 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 4/3 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 łyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody(...)piernika Krem 1 opakowanie serka śmietankowego Almette 2 łyżki miodu 1 opakowanie śmietan fix kolorowe draże do ozdobienia Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowym ciastem napełniać
Jadło i czytadłopiernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto jest lepkie, najlepiej podzielić je na partie i przed(...)rozpoczęciem wałkowania sporo podsypać mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy pierniczki (o dowolnym kształcie). Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (funkcja góra-dół) przez 5 do 8 minut (cieńszym wystarczy 5, tym grubszym 7-8). Należy bardzo pilnować czasu, gdyż łatwo mogą się przypalić! Gotowe pierniki studzimy na kratce. Wystudzone możemy polukrować :) Smacznego
MyCookBook.plwierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej 15 g kakao 75 g cukru 5 g przyprawy do piernika 1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego 150 g margaryny 1 żółtko Sposób wykonania: Mąkę i kakao przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść(...)ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 – 50 minut. Składniki na spód piernikowy: 125 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika. Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawnietemperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.Zimowa tarta z jabłkamiSmacznego
Ciastkozercyżółtku, ciągle miksując. Do miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam do lodówki(...)rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez
Blondynka Gotujenadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę.Zróbcie sobie już teraz Świąteczne Pierniczki z witrażami, można je podarować najbliższym, będzie(...)przyprawy do piernikówkolorowe landrynki* szklanka o pojemności 250 mlMargarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie. Gotowe ciasto zawijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsyropie 3-4 łyżki- cukier puder trzcinowy pół szklanki/POLEWA:- czekolada mleczna pół tabliczki- czekolada gorzka pół tabliczki- mleko 2-3 łyżki- masło 1/4 kostki- otarta skórka z pomarańczyWYKONANIE:PIERNIK: Zaczynamy od zredukowania piwa. W szerokim garnku, na bardzo małym ogniu doprowadzamy do wrzenia piwo i redukujemy do uzyskania 1 szklanki. Podczas podgrzewania, wrzenia piwo się pieni i powoli zmienia(...)czasu. Gdy przestygnie dorzucamy przyprawy, gorącą czekoladę, rozrobioną w połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis
Wypisz Wymalujdolewam masło i miód, wbijam jajko. Łącze ze sobą składniki za pomocą łyżki. Masę przekładam na stolnicę i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wycinam kształty. Pierniki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 8- 10 minut. Przestudzone pierniczki dekoruję lukrem lub posypuję
Kukuleczkiłyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie(...)kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia
Mała CukierenkaPrzedstawiamy kolejny przepis konkursowy- przepiękne pierniczki przesłała nam P. Ania.Świąteczne pierniczki p. Ani- danie konkursowe Drukuj przepis Składniki500 gram mąki100 gram masła1 średnie jajko150 gram
CoolinarniePLodstawiamy pod przykryciem na około 2,5 godziny.Resztę masła (60 g) rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier trzcinowy, cynamon i przyprawę do pierników mieszamy i odstawiamy.Na blat wysypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, a następnie cienko rozwałkowujemy smarując roztopionym masłem. Całość posypujemy cynamonową mieszanką, a później kroimy na paski szer. ok. 4 cm. ( wychodzi około 6-7 pasków
Słodkie PrzyjemnościWielowarstwowy tort korzenny to pyszny i efektownie wyglądający przekładaniec, idealny do przygotowania na nadchodzące święta. Osiem mocno korzennych placków przełożonych jest masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi
Smakołyki Berenikimleka2 łyżki powideł śliwkowychMąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę mieszamy w jednej misce. Odstawiamy.Jajko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę, dodajemy olej, ubijamy.Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno-kakaową mieszaninę, ciągle miksując.Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika
Czerwona Porzeczka