ciasta piernik - 1000 przepisów (strona:11/67)

Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 204

można było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam(...)ciepłych Świętach. Bo naprawdę nie ma nic lepszego niż rodzinne Boże Narodzenie, z wyjątkowymi tradycjami, suto zastawionym stołem i wyczekiwanymi prezentami pod pięknie ubraną choinką. Z zapachem piernika rozchodzącym się po całym domu...  A jakie są Wasze tradycje świąteczne? Jakie pierniczki lubicie? Chrupiące czy delikatne, rozpływające się w ustach? CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI

Gotowanie to kochanie
Piernik wyborny siostry Anieli 234

ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu. Polecam bardzo, jest naprawdę(...)wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka

Smakowy Raj
Cake pops z masłem orzechowym 189

znajdziecie też przepis  na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika.    Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową

Smakowity Blog Kulinarny
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 186

roku upiec lekki, biszkoptowy piernik na Guinessie, czy może ten, który piekłam rok temu i zdecydowałam się jednak na tę drugą opcję. Ciasto wychodzi słodkie i jest dość wilgotne. Świetna alternetywa dla tradycyjnych pierników, z pełnoziarnistą mąką. Ja do swojej wersji dodatkowo nie użyłam cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Zmniejszyłam też ilość masła(...)rzecz oleju kokosowego, ale nie wiem, czy nie miało to też wpływu na efekt końcowy, bo całość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami  175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym

FitKot
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 289

swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się

Grahamka, weka i kajzerka
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 138

nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy(...)kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 7-8 minut Z tej ilości składników otrzymałam dwie blachy pierników.  Do ich ozdobienia używamy domowego lukru. Miksujemy

Kuchnia co dnia
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 206

wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Te równo wystające z ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się ich urokowi. Chciałam jednak, żeby tym razem ciasto już pachniało świątecznie, dodałam więc do niego odrobinę melasy, przyprawę do piernika i kakao dla koloru, a gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie. Wyszło bosko! Ciasto pachnie fantastycznie, jest mięciutkie i lekko wilgotne od gruszek, smakuje(...)jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować.Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
piernikowy placek z cukinią i bakaliami 185

piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta  sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość ( co prawda ciężko jest dokładnie stwierdzić, jak długo(...)proszek do pieczenia,  cukier, kakao, oraz przyprawę do piernika, wszystkie składniki mieszamy, dużą drewnianą łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy

Miód i pieprz
Babka piernikowa 168

Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotn a i smaczny, bardzo prost a i szybk a w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik ) potrze bują czasu by zmięknąć , to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -) 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru

Szefowa kuchni
Ciasto z dyni 212

wybaczenie.Muszę powiedzieć, że z dużej ilości przepisów zdecydowałam się na proste, szybkie i wyglądająco baaardzo kusząco ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego

UgotujmyTo.pl
Pyszny piernik 533

sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.Wszystko energicznie mieszamy.Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.Piec ok. 50 - 55 minut.Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa:Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.Mieszamy

Słodkości i nie tylko
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 245

Dojrzałyśmy do tego, żeby spędzić święta z piernikami. Teraz tylko czekać, aż dojrzeje nasze ciasto. Ale jak to z dojrzałością bywa, można mieć nadzieję, że nadejdzie to szybciej, niż ustawa przewiduje. Z założenia, człowiek pełnoletność (a więc i poniekąd dojrzałość) osiąga w wieku 18 lat, egzamin dojrzałości pisze licząc 19-20 wiosenek (jak dobrze pójdzie), ale prawda jest taka(...)więcej smaku. Tak to właśnie mąka bezglutenowa może nas wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się

Wypisz Wymaluj
Pełnoziarniste pierniki 145

olej i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę mieszamy suche składniki (otręby, płatki, len, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie(...)pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto marchewkowe 181

Dzisiaj zapraszamy na aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów Składniki: - 270 g mąki - 160 g cukru trzcinowego - 1/2 szklanki oleju - 4 jajka - 270 g startej marchewki - 100 g orzechów włoskich - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki: - 1 jajko - 5 łyżek cukru(...)pudru - 3 łyżki kakao - 100 g masła Do dekoracji połówki orzechów i trochę startej marchewki. Forma do ciasta keksówka wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Do tego dodajemy przesianą mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, olej i miksujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli marchewka jest

Kuchenne Wariacje
Lekki piernik 204

się z przepisem na proste i szybkie ciasto, które zostało nazwane ciastem mlecznym. Po jego przygotowaniu w cieście nie znalazłam nic co by przypominało smak ciasta mlecznego, lecz bardziej pasowała mi nazwa lekki piernik. Zawsze na święta przez ponad tydzień czasu przygotowuje piernik, który po upieczeniu zachowuje świeżość do 4 tygodni, […] The post Lekki piernik appeared first on Magiczny

Magiczny Garnek