ciasta na wielkanoc - 5946 przepisów (strona:154/397)

Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 201

wiedzą, gdzie kupować, przez tych, co tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku

Trzeci talerz
Baba drożdżowa Wielkanocna. 189

jeszcze z czasów dzieciństwa, gdy babcia piekła ją w ogromnej formie. Dziś już takich dużych form nie ma, więc zmniejszyłam wszystkie składniki o połowę i tak, rokrocznie, na Wielkanoc powstaje ta pyszna, zgrabna babeczka ;) Co ważne babka ta jest puszysta, mięciutka, wyśmienita w smaku, ale najważniejsze jest to, że świetnie się przechowuje (gdyby było inaczej nie piekłabym jej co roku(...)jeśli używamy innej mąki to mleka należy używać ostrożnie np. na początek wlać 1/4 szklanki i w razie potrzeby nieco dolewać), dodajemy sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z mieszadłem do zagniatania [hak]). Po około 10 minutach do ciasta wlewamy masło, dodajemy bakalie i wyrabiamy do chwili, aż masło się wchłonie

Rozpustne gotowanie
Szołdry abo murziny (Wielkanocne mięsiwa zapiekane w drożdżowym cieście na śląską modłę) 203

potyn wyndziyli przi kominie, choć jak niy bōło kōmina, to wele 5 dzi ury we dachu. A potym tako szinka trefiła jakosik do drożdzowego ciasta i sie zrobiōła szołdra. A czamu 6 na Wielkanoc? Bo niy ma lepszego czasu na jedzynie roztomajtego jołdła ze szinkōm. Niyroz sie tyż robi jedna srogo 7 szołdra, a niy take małe bōłki(...)trocha mōnki. Jak już sie wszystko fajnie połōnczy, to na jaki stolnicy (abo jak to piyrwy gołdali bierkownicy) abo i na stole sie to rozwałkujcie- tak, żebyjście mieli te ciasto rube na 1 cm. Tera powycinejcie take kwadraty (10×10 cm) i na środek kołżdego dejcie pomiyszano szinka, wōszt i boczek. Potyn kołżdy jedyn trza zawinōńć- trocha jak rolady

Chop w kuchni
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 85

Przepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki . Idealne danie na rodzinny obiad

Moja Delicja
Babka piaskowa 352

Babka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;)Foremka na babkę z tulejąCzas pieczenia: ok. 60 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki: 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej(...)dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy

Słodkości i nie tylko
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 151

Z tej porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie

Kuchnia Pokoleń
Czekoladowy mazurek 176

Dzisiaj Świąteczna wersja mazurka dla dorosłych :D Co prawda możecie przygotować mazurka bez alkoholu, jednak ta wersja przypadnie Wam do gustu. Będziemy wcinać nie dość, że

Niezły Młynek
SKUBANIEC / PLEŚNIAK z wiśniami 256

Więcej wiedzy o pieczeniu i pomysłów na Instagramie – obserwuj! Skubaniec lub pleśniak z wiśniami, jak nazywa go moja mama, to przepyszne kruche ciasto z wiśniami

Słodki Pomysł
Mini tata z owocami i śmietaną 145

Takie foremki z kruchego ciasta można zapełnić czym macie ochotę. U mnie są z bitą śmietaną i owocami. Przygotowanie ciasta kruchego – do dużej miski wrzucić

Kuchnia Pokoleń
babka drożdżowa z rodzynkami 151

Pyszna, klasyczna i delikatna drożdżowa babka. Idealna nie tylko na Wielkanoc! SKŁADNIKI 2,5 szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru(...)przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min lub do podwojenia objętości. Piec ok. 30 min w temperaturze 180º. Babkę wyjąć z piekarnika

zabawa smakiem
Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem) 82

Takie bułeczki-zajączki po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu na Wielkanoc. Byłam nimi zachwycona, choć dałam do nich zdecydowanie za mało pieczarek oraz przypraw do samego ciasta, a także nie mogłam zdecydować się jak chcę by one wyglądały (patrz ostatnie zdjęcie). W tym roku postanowiłam ponownie je przygotować i uważam, że nie licząc wyglądu, wyszły idealnie. Bułeczki(...)założenia miały być bułeczkami na Wielkanoc, ale prawda jest taka, że to w zasadzie świetny patent na bułeczki całoroczne. Wystarczy tylko pominąć etap z nacinaniem ciasta na uszy, a bułeczki uformować w okrągły kształt. 1 i 1/3 szkl. mąki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szkl. ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 żółtko sól czosnek granulowany gałka muszkatołowa

Smaki Na Talerzu
BEZGLUTENOWY PIEGUSEK 230

więcej ludzi cierpi na nietolerancję glutenu, a więc coraz częściej poszukiwane są przepisy na bezglutenowe wypieki, tym bardziej w takim okresie, jakim jest Wielkanoc.       Piegusek to bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciasto na białkach, z dużą ilością maku. Lekkie, puszyste i naprawdę kuszące. Polecam z całego serca! PIEGUSEK BEZGLUTENOWY /z zeszytu Babci; zmodyfikowany;/ 5 białek

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z mandarynkami 118

robi wrażenie na gościach, bo wydaje się bardzo "bogate". Cytrusowy smak mandarynek i budyniu fajnie równoważy smak słodkiej śmietany i czekoladowych herbatników. Polecam na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy na imieniny! Dla kogo: dla szukających ciasta, które zachwyci gości dla mających puszki mandarynek dla fanów cytrusowych smaków Składniki na ciasto: 6 jajek 120g cukru łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego 150g

Mania Wypiekania
Guziki w trzech smakach 184

mniejszą przyciskać delikatnie w środku, formując kant. Dziurki można zrobić słomkami - i gotowe. A jeśli wydaje się Wam to zbyt skomplikowane, wytnijcie zajączki albo jajeczka - będą jak znalazł na Wielkanoc! Przepis znalazłam u Chantel - u niej są cztery smaki, u mnie tylko trzy. Ale za to jakie! Orzeźwiająca cytryna, pobudzająca kawa i intensywne kakao. Każdy pyszny, choć mi najbardziej smakują(...)łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, połączyć. Partiami dodawać mąkę, zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto.  Podzielić je na 3 równe części. Do pierwszej dodać skórkę z cytryny, do drugiej kakao, a do trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować z ciasta trzy kulki, zawinąć w folię spożywczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Alkohol w formie stałej, czyli babka z ajerkoniakiem. I The Beatles 201

wrzątku dodatkowo: marcepanowe jajeczka Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać do ciasta partiami, na zmianę z ajerkoniakiem. Na koniec dodać grubo posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego(...)przesiać, wymieszać z ajerkoniakiem i wrzątkiem na gładki lukier. Polać babkę, udekorować jajeczkami. Smacznego! I tak, wiem; zanudzę Was tymi babkami. Ale nic nie poradzę na to, że tegoroczna Wielkanoc stoi u nas pod znakiem babki właśnie. I nadal mam pomysły na nowe... Na szczęście nawet po Świętach piec babki można, i mam zamiar z tej możliwości skwapliwie skorzystać

Pożeraczka, czyli raz adobrze