Ciasto , które już jakiś czas temu podbiło nasze podniebienia. Jest przepyszne, bardzo delikatne ( w pierwszym dniu smakuje jak delikatna pianka, w następnych
Smaczne ZdroweSmak wilgotnego ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i ananasem pamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny
Mia Cucina Sofietadzisiaj czas na jeden z 3 serników. Ten sernik był dla mnie hitem Wielkanocy Nie dość, że uwielbiam serniki w każdej postaci, to jeszcze ten był z czekoladą! Ba… nawet z dwoma rodzajami. Jednym słowem – przepyszny! Naprawdę warto go spróbować. Sernik „noc i dzień” Składniki: Ciasto : 4 jajka 100 g mąki 200 g cukru 100 g gorzkiej czekolady
PatiGotujeBabka majonezowa jest tak samo pyszna posypana cukrem pudrem czy ozdobiona lukrem, jak polana polewą czekoladową, nawet bez tych dodatków jest doskonała. To uniwersalne ciasto z dodatkiem majonezu pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Łatwa babka z majonezem zawsze wychodzi, także tym, którzy pieką ciasto pierwszy raz w życiu. Można ją upiec w ozdobnej formie do babki albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzas czytania: 2 min Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam gotowej masy kajmakowej, którą doprawiłam cynamonem, nadając jej korzennego aromatu. Dla przełamania słodyczy musiałam oczywiście dodać mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki. Dżem idealnie pasuje do tego typu deserów, a swoim kwaśnym smakiem przełamuje(...)kruchym spodzie, przepyszny! Course Desery Cuisine Polska Keyword cynamon Prep Time 25 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 45 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej tortowej 45 g cukru 16 g cukru waniliowego 120 g zimnego masła 1 żółtko 1 szczypta soli Składniki potrzebne do wypełnienia mazurka 1/2 puszki gotowej masy
SprawdzonaKuchnia.plmące) i przykrywamy je ostatnią, kakaową częścią ciasta. Nie napełniamy keksówki po sam brzeg! Jeśli ciasta jest trochę za dużo, lepiej dodatkowo upiec 1-2 babeczki. Formę należy wypełnić ciastem w ok. 3/4, tj. zdecydowanie mniej, niż na zdjęciach ;) Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 60 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby(...)formy. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polukrowaną (np. lukrem ukręconym z cukru pudru i soku wiśniowego). Doskonałym dodatkiem do babki będzie wiśniowa konfitura i pyszna, owocowa herbata :) Wesołych świąt Wielkiejnocy życzy Ratunku... Obiad
Ratunku obiadCzasami mam ochotę zrobić jakieś ciasto ale wydaje się ono tak pracochłonne, iż obawiam się, że efekt końcowy może nie zrekompensować poniesionych trudów i odkładam
UgotujmyTo.plCiasto czekoladowe jest dobre na wszystko i na każdą okazję, więc również na Święta. Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i
UgotujmyTo.plWiosna! Przed świtem budzą nas wesołe ptasie trele. Słońce codziennie wspina się co raz wyżej. A w ogrodzie szalona magnolia obsypała się już liliowymi pąkami. Wraz
Fitsweet.mewypełnione suszonymi owocami są tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek, na znak końca Wielkiego Postu. Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu z krzyża. Są bardzo aromatyczne i lekko słodkie :) Historia ich powstania cofa
Kuchnia w Słońcu Skąpanapół meksykanką i wypiekała je w kształcie babki. Przepis znalazłam tutaj [ klik ] jako babkę wielkanocną ale zapewniam Was że ja jej na Wielkanoc nie piekłam tylko teraz i jest znakomita. Polecam gorąco, będzie pysznie. Peruwiańskie ciasto pomarańczowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBabeczki do koszyczka są mięciutkie, wilgotne, pachną pomarańczami i mają lekko migdałowy smak. Wyglądają przepięknie, są maciupkie, takie na jednego, albo dwa zęby. Bardzo szybko znikają
dolcevitainmykitchenradość, tym bardziej, że mazurki uwielbiam, nie mówiąc o piekących je Dziewczynach;) W moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam
KUCHARNIAostatni z przepisów, który na tę okazję przygotowałam. Myślałam sobie, że świetnie się sprawdzi jako propozycja nietypowego mazurka, ale sami wiecie, jak to u mnie w tym roku z Wielkanocą było... Przepis podaję więc teraz - może ktoś skusi się na tartaletki...? (Zachwyca mnie fakt, że zmieniając jedno słowo można zupełnie zmienić charakter dania.) Zadaniem było suche ciastko - czy jednoporcjowy deser(...)koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Dodać cukier puder i sól, wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodając czysty barszcz nie wiadomo co zrobić z mięsem. To moja propozycja na pyszny farsz. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka
Kuchnia Pokoleń