Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki(...)wstawiłam ciasto do piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest
Zakątek rozkoszy kulinarnychświętach jak zwykle trochę przepisów na nowe ciasta będzie, pozbierałam i ja, także w najbliższych dniach ciastowo u mnie, no nie tak całkiem, ale :) Ja robiłam tylko to, bo stwierdziłam, że i tak wszędzie przesyt będzie to po co. Na to ciacho miałam ochotę już dłuższą chwilę, tak mnie kusiło, ale jakoś zawsze coś innego wpadało. Powiem
kruche babeczkiprzepisów Siostry jest duże, efektowne, no i może nieco pracochłonne. Ale w sumie kiedy indziej, jak nie na święta, a więc naprawdę warto się postarać i je wykonać, żeby zadowolić podniebienia nasze i bliskich nam osób :) Smacznego! CIASTO Składniki: 60 dag mąki 250 g masła 25 dag cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki
psgotujemyŚwiętach na wszystkich blogach lekko, zwiewnie i nie tucząco, a u mnie kolejne ciacho;P No cóż…W końcu jutro ostatni dzień Starego Roku, warto więc słodko się z nim pożegnać :) To ciasto robiłam jeszcze przed Bożym Narodzeniem i pamiętam, że nie czekałam nawet, aż poleży trochę w lodówce- bo miałam ochotę na coś słodkiego na szybko
Domowe ciastaŚwiąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a okazuje się, że to bardzo źle robi ciastom, bowiem wysychają i przypalają się na zewnątrz. Tak też się u mnie stało, ale nie dałam za wygraną. Wykręciłam 0-700-mama ;) uzyskałam niezbędne
W kuchni wieczorembezy, czy to może się nie udać? A przy okazji chciałabym życzyć wszystkim Czytelnikom spokoju i chwili na złapanie oddechu. Miłego towarzystwa i oczywiście pełnego talerza :) Wesołych Świąt! Składniki: Kruche ciasto 150 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej 35 g cukru pudru 1 zółtko 1-2 łyżeczki mocno schłodzonego limoncello , rumu, wódki lub wody Mąki wymieszać z cukrem
Pełny talerzPiernik Staropolski. Tak wiele o nim słyszałam, że postanowiłam go zrobić sama. Przepis tradycyjnie wygrzebałam na blogu Moje Wypieki. Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Tak, mamy luty, przepis zawieruszył się w plikach, dziś postanowiłam wpisać go w całości, bo do tej pory wpisany był do etapu pieczenia. Długo się na niego czeka, ale warto! Składniki(...)lnianymi ściereczkami, które jeszcze przykryłam podziurkowaną folia spożywczą i wstawiłam do lodówki. Teraz odliczam tygodnie do dnia pieczenia. Autorka pisze aby piec 5-7 dni przed świętami. Po wyrobieniu ciasto było dość luźne, ale na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce już stężało. Autorka pisze, że po tych 5-6 tygodniach leżakowania w lodówce ciasto da się rozwałkować
Blondynka GotujeDziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak od po prostu bez okazji Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Przepis na wilgotne ciasto z makiem do tej pory udaje się każdemu komu
Słodkie okruszkiBardzo lubię ciasta na kruchym cieście. W szczególności tym z przepisu mojej babci. Ciasta nie trzeba chłodzić, wałkować, przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Najczęściej robię na nim najróżniejsze tartaletki i mazurki. Dziś polecam Wam szybki mazurek różany na kruchym. Doskonały na święta, ale i też na różne okazje lub po prostu, gdy macie ochotę na sporo słodyczy Taki(...)mazurek jest prosty w wykonaniu, nie za słodki, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Szybki mazurek różany na kruchym cieście Szybki mazurek różany na kruchym cieście 2016-05-09 10:06:17 Write a review Save Recipe Print 855 calories
Słodkie okruszkiŚwięta Wielkanocne, to musi być i mazurek - zapraszam! :) Choć powiem szczerze, że mazurek nie zawsze obecny był na moim wielkanocnym stole. Ale od jakiegoś czasu jest już jego stałym elementem - zapraszam zatem do wykonania. Ciasto kruche: - 11 dag mąki - 7 dag masła - 1/2 szklanki drobnego cukru - 1 jajo - 1 łyżka mleka Ciasto maślane: - 7 dag mąki
WielopokoleniowoPrzed Świętami przewertowałam mój stary zeszyt z przepisami i znalazłam w nim taki przepis na sernik. Wyszedł świetny! Jego konsystencja bardzo mi odpowiadała więc z pewnością jeszcze do niego powrócę. Składniki (na dużą blachę 36x24cm): Ciasto kakaowe: 500 g mąki 20 dag masła 20 dag cukru pudru 1 jajko 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia domowa Anistół w pierwszy albo drugi dzień świąt. Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.Porcja wystarczy na 27 mini makowców.Składniki:ciasto 1 margaryna160 g cukru5 żółtek400 g mąki
Niezły Młynekgórze szafki nawet kilka tygodni. Tuż przed imieninami taty, mama przekładała blaty kremem lub kremem i dżemem. Ten placek czeski, to była zapowedź zbliżających się Świąt. Ale wróćmy do miodownika. Smak ciasta zależy od użytego miodu. Ja zawsze dodaję miód gryczany, bo lubimy wyrazisty smak. Ciemny miód, to również ciemniejszy kolor ciasta. Jeśli preferujecie łagodniejsze smaki, to użyjcie(...)mało kremu, śmiało ciasto możecie przesmarować dżemem. Możecie piec blaty w blachach, ale ja wolę piec je luzem i potem dociąć do finalnego kształtu. Te odcięte części ciasta mielę w blenderze lub ścieram na tarce i mam smaczną posypkę do ciast czy deserów. Ciasto możecie upiec nawet 2-3 tygodnie wcześniej, a 2 dni przed Świętami wystarczy przełożyć blaty
Mieszam w Garnkuupieczeniu szybko miękną i są znacznie bardziej aromatyczne. A dodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania. Dobre na co dzień i od święta. Składniki: Na ciasto: 125 g miodu 90 g cukru 50 g smalcu 5 łyżek mleka 250 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
My sweet a lifeketo mazurek Wiem, że trochę się spóźniłam z tym przepisem. Jednak już śpieszę z wyjaśnieniami… Początkowo nie miałam w planach żadnego mazurka w tegoroczne święta. Uznałam, że w roli wielkanocnego ciasta świetnie sprawdzi się tarta cytrynowa czy też zielona babka szpinakowa . W dodatku nie miałam pomysłu w jaki sposób uzyskać charakterystyczne dla mazurków twarde kruche ciasto. Nadzienie(...)pewnie by mi się to udało, gdyby nie to, że choróbsko przykuło mnie do łóżka i skutecznie pokrzyżowało szalone mazurkowe plany. Mazurek nie tylko od święta Ogólny wniosek jest taki, że to ciasto jest na tyle smaczne, że nie należy się z nim ograniczać tylko i wyłącznie do okresu wielkanocnego. A że został nazwany mazurkiem… No cóż
Modern Cave Girl