Czas Przygotowania : 1 h Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 2 h Wielkość blaszki : 33cm X 22cm Przeglądając strony internetowe natknełam się na ciasto które
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec około 45 minut, do suchego patyczka. Przygotować lukier: połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem. Gdy będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty soku z cytryny. Po wystudzeniu przełożyć babkę na paterę i ozdobić lukrem cytrynowym oraz cukrowymi jajeczkami bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego i wesołych Świąt
Moja kraina smakówprzepisu na tradycyjne kluski śląskie z dziurką. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, smakują nie tylko dzieciom. Najchętniej jedzone w niedziele, z modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie. Kluski śląskie z dziurką Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól do smaku(...)miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski. 1/4 ziemniaków odkładamy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odłożone ziemniaki. Całość łączymy w jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki. Spłaszczamy je i robimy dziurkę. Kluski najlepiej gotować partiami. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Trzymamy w wodzie przez nie dłużej niż 12 minut. Jeśli woda
Moja smaczna kuchniaCiasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować, podsypując mąką i szklanką wykroić kółka. Zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia. Na patelni podsmażyć cebulkę na łyżce masła i oleju. Włożyć pierogi, chwilę przesmażyć. Na zdjęciach salaterka i patelnia Ambition Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta
Smakołyki AsiPrzepyszne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i prażonego słonecznika. Idealne ciasteczka do przegryzania podczas Świąt Bożego Narodzenia. http://ambition.pl SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. słonecznika, ¾ szkl. płatków owsianych, 180 g masła, 2 łyżki masła orzechowego, 1/3 szkl. cukru, aromat waniliowy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Miękkie masło miksujemy(...)cukrem, masłem orzechowym, dodajemy mąkę, proszek, aromat, a na końcu płatki owsiane i słonecznik. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor
słodki bratekSkoro dziś Prima Aprlis i na dodatek Święta Wielkanocne to i jest psikuś nawiązujący troszkę do świąt...Ciasteczka ,które wyglądają jak jajka sadzone...Na pewno takie ciasteczko sprawi przyjemność i psikusa oczywiście.Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj .Zapomniałam kupić moreli, tzn.moreli nigdzie nie znalazłam i miałam kupić brzoskwinie, ale zapomniałam..no i "żółtko(...)zrobiłam z tej samej polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera twarogowego 50g białej czekolady 10g masła 1 łyżka ajerkoniaku
Moje domowe kucharzenielubi tych pierogów?! Ręka do góry ;) Ja akurat jestem z tych do kochają wszystkie pierogi a właśnie Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tych pierogów. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, bo przecież chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać dania bez mięsa. A powiedzcie mi jeszcze(...)wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy
Życie zaczyna się w kuchniBezglutenowe włoskie ciasteczka cantucci z migdałami. Delikatne, chrupiące i aromatyczne. Idealne na święta :) SKŁADNIKI: 160 g mieszanki Nutrifree Mix per dolci 1 jajo +1 żółtko 90 g drobnego cukru ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 80 g obranych migdałów Mąka bezglutenowa do podsypania Jajo i żółtko utrzyj(...)cukrem na pulchną masę. Dodaj ekstrakt migdałowy oraz mieszankę z proszkiem. Składniki dobrze wymieszaj i dodaj migdały. Wyrób gładkie ciasto. Stół podsyp mąką i z ciasta uformuj wałeczek o długości ok. 20 cm. Ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Upieczone ciasto dokładnie wystudź. Wystudzone ciasto pokrój ostrożnie
Kuchnia bezglutenowajest dużo zabawy. Pracę można sobie rozłożyć na dwa, trzy dni. Potem gotowe pierniczki trzeba koniecznie schować do pudełek tak, żeby nikogo nie kusiły... nawet nas. Muszą poleżeć do świąt. Wiem z doświadczenia, że jak się tylko spróbuje, to koniecznie trzeba zrobić ponownie Składniki: 450 g miodu naturalnego 100 g brązowego cukru 100 g cukru pudru(...)masła 400 g mąki pszennej (typ 650) 1 jajko 1 łyżka przyprawy (domowej) do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki soli Ponadto: mąka do podsypywania ciasta Do dekoracji: 1 białko do posmarowania pierniczków kolorowa posypka lukier: z cukru pudru i 1 białka + barwniki spożywcze Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam miód, dodałam
Kuchnia u Krysiciasteczka często piekłam gdy chodziłam do podstawówki i zabierałam je do szkoły :) znikały w mig :) Zapraszam do wypróbowania :) Przy okazji życzę wszystkim czytelnikom mojego bloga : Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt :) Składniki : 2,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki(...)tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 180 stopni około 19 minut, ja piekę
Sama słodycz i szczypta chiliOstatnio gdzieś mi się zapodział, bo oczywiście nie przepisałam z karteczki..:) Przedświąteczne, wszechobecne porządki zrobiły swoje i karteczka się znalazła:) Nie mogłam więc nie upiec małego zapasiku na Święta:) Polecam, bo są na prawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Składniki: 50 dkg zimnego masła ( w ostateczności margaryna do pieczenia) 50 dkg mąki pszennej(...)jajko 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka octu oraz cukier puder z cukrem waniliowym ( najlepiej z prawdziwą wanilią) do obtaczania Z podanych składników (oprócz cukru) jak najszybciej zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4-5 mm na oprószoną mąką blacie. Wykrawać ciasteczka i piec na jasno złoty
Maślane ciasteczkoŚwiętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na dzień przed święceniem, by zdążyły odmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku , z tą różnicą, że tych małych chlebków nie glancujemy. I to jest właśnie moja tajemnica, przygotowuję ciasto
Rozpustne gotowanieJuż coraz bliżej święta, więc to odpowiedni czas na zrobienie ciasteczek. Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami. Fantastycznie sprawdzą się jeszcze na sylwestra, o ile zostaną :)Ten przepis jak wiele, jest u mnie w domu odkąd pamiętam. Te ciasteczka pamiętam jeszcze z dzieciństwa i to własnie cały urok(...)klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama. Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne.Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne :)Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek
Serce zamknięte w formie pysznościWarto upiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia :)Robi się szybko, a są naprawdę smaczne.Składniki : 1/2 kg mąki 25 dag cukru 25 dag masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną(...)proszkiem do pieczenia oraz cynamon -doskonale wyrabiamy na stolnicy Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 5 mm.( podsypujemy mąką, by nie przywierało) Z rozwałkowanego placka wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu Pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia - około 10 -15 min ( nie smarujemy jajkiem) Po przestudzeniu przechowujemy w szczelnym naczyniu, jeśli oczywiście nikt nie znajdzie
Proste Potrawytylko pysznymi daniami, ale także towarzystwem współbiesiadników. Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie Wielkanoc, czyli Zmartwychwstanie Pańskie to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia misterium paschalne Jezusa Chrystusa. Święta te są bardzo barwne i towarzyszy im wiele obrzędów. Swego czasu, po okresie Wielkiego Postu ludzie z ogromną niecierpliwością czekali na Wielkanoc. Zaczyna się ona od Niedzieli Palmowej, kiedy(...)ważnym i radosnym dniem jest Wielka Sobota, kiedy to udajemy się do kościoła poświęcić koszyczek ze święconką. Muszą się w nim zaleźć baranek, kiełbasa, szynka, jajka, chrzan i kawałek ciasta. Święconkę zjemy następnego dnia w Wielką Niedzielę, kiedy to jak nakazuje tradycja po rezurekcji zasiadamy do świątecznego śniadania. Na początku dzielimy się święconym jajkiem, symbolem nowego życia, składając sobie przy
Kulinarne przygody GatityMakowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest
AleTorcikWłaściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami
PysiaGotuje.plKakaowe babeczki z kremem adwokatowym. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne babeczki. Tym razem kakaowe babeczki z kremem adwokatowym. Pyszne kakaowe babeczki, do złudzenia przypominające w
Słodkie okruszkiMakowiec z jabłkami, zwany też inaczej jako makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest
AleTorcikNa naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą
Niezły MłynekPrzepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany. Robiłam go już wiele razy, ale jakoś zazwyczaj w okresie jesienno - zimowym, kiedy nie kupi się śiweżych owoców
Państwo Wojtczuk gotująTaki sernik to moje wspomnienie wakacji na wsi. Tam własnie jadłam go pierwszy raz jako dziecko. Pamiętam, bardzo go lubiłam. Po latach sobie o nim przypomniałam
Polska ZupaTort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem
Czary - gary w kuchniMięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie
Oryginalny smakDzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz
Be Fit Be StrongBardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli
Kuchnia ŁukaszaLebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie stać, skromnie powiem, że chyba wyglądało to nie najgorzej ;) Dziś mam dla Was kolejną śniadaniową propozycję na słodkie pieczywo. przepis spokojnie możecie wykorzystać w drugi dzień świąt, kiedy będziecie myśleli o świeżym pieczywie. Zapraszam na Brioszki - częstujcie się ;)"Składniki:35 g świeżych drożdży80 g masła75 g cukru200 ml mleka2 duże jajaszczypta soli 450 g mąkimak/sezam(...)dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie
Słodkie Przyjemności