Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)robiła moja babcia. Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii
Dzieje kuchennej WiewióryPrzed Świętami Bożego Narodzenia otrzymałam miłą niespodziankę od Helio , w której znalazła się między innymi masa makowa z bakaliami . Nigdy nie korzystałam z gotowych mas makowych, zawsze robię własną , ale skoro taka masa już znalazła się w moim domu to warto było wypróbować i przekonać się samemu. Szybki pomysł i powstała pleciona baba drożdżowa z masą makową(...)moim ulubionym cieście drożdżowym z dodatkiem śmietany kremówki. Otwierając puszkę spodziewałam się rzadkiej masy, a tu niespodzianka. Masa okazała się gęsta, zwarta, bez nadmiaru wody. Także jeśli ktoś nie ma ochoty robić swojej masy makowej od podstaw, masa od Helio jest świetnym rozwiązaniem i sporym ułatwieniem. Jak widzicie moja pleciona baba jest pełna maku, ponieważ takie makowce i ciasta
Kocham..lubię..gotuję..pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny , ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe. Niestety cześć ekipy z powodów zdrowotnych nie mogła uczestniczyć w spotkaniu, jednak optymizmem nastraja fakt, że młodsze pokolenie chętnie wzięło w nim udział. Mimo braku śniegu za oknem świąteczną(...)atmosferę tworzyły własnoręcznie robione stroiki oraz nietypowa choinka zrobiona z brzozowych gałęzi i sznurka. Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku zechciały zostać naszymi Świętymi Mikołajami – firma SEKO obdarowała nas śledziami ( z suszonymi pomidorami oraz sweet chilli ), firma ESKA ufundowała zestawy kasz i płatków
Obiad gotowyświętego Marcina nie mogłoby być bez rogali Marcińskich. I chociaż co roku korzystam z tego samego przepisu, to co roku są one inne ładniejsze, kształtniejsze i smaczniejsze.A głównym walorem ich smaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos ;) Składniki: Ciasto
Życie zaczyna się w kuchniCiasto jest obłędnie pyszne oraz intensywne w smaku. To puszysta masa twarogowa na delikatnym, kruchym spodzie, oblany nieziemską polewą czekoladową z dodatkiem owoców granatu. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Przepis na ten sernik jest niezwykle prosty (chociaż na taki nie wygląda) oraz bardzo szybki w przygotowaniu. Polecam go jako bardziej udoskonalona wersja podstawowego przepisu. Możemy go przygotowywać na święta jak również na co dzień czy też na domowe przyjęcia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sernik . Składniki: 300 g białego sera (tłustego) 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru 40 g masła 250 g kruchych ciasteczek 3 łyżeczki żelatyny 1/4 łyżeczki soli Polewa czekoladowa 1 owoc granatu Opis przygotowania: Zaczynamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚwięta w moim domu nie mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne(...)Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam je do ceramicznej formy, polałam sosem i zapiekłam. Jeden naleśnik spokojnie wystarcza dla jednej osoby. Jest słodki (jakże by inaczej!), a jego aromat zdecydowanie przywołuje świąteczny nastrój. Podany na eleganckiej zastawie marki Ambition będzie się naprawdę pięknie prezentował. Niby zwykły naleśnik, ale gwarantuję, że w świąteczne śniadanie idealnie się wpasuje ;) Normal 0 21 false
Kuchnia w czekoladziejakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam kilka dni temu i teraz "leżakują" sobie aż do świąt. To była super zabawa z córką a w całym domu pachniało świeżutkimi ciastkami :) Jeśli i Wy planujecie upiec świąteczne ciastka to polecam ten przepis. Składniki: * 550 g mąki(...)masła * 2 jajka * 1,5 szklanki drobnego cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * wyciśnięty sok z jednej cytryny Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 3-4 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość 5-6 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce
Zrób to smacznieMój sprawdzony i prosty przepis na seromakowca bez spodu. Polecam na Święta :-) Czas przygotowywania: około 60 minut Czas pieczenia: 90 minut Ilość porcji: tortownica średnicy 18 cm Składniki na masę serową: • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica • 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej(...)łyżki cukru • 2 łyżki cukru waniliowego • 80 g rozpuszczonego masła • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżka mąki pszennej tortowej Składniki na ciasto makowe: • 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu • 3 białka jajek • łyżka mąki pszennej tortowej
AniaGotuje.plbędą wspaniałe! Bo są wspaniałe od początku. Warto więc rodzinne „perełki” pielęgnować, zapisywać, pytać, póki jest na to czas… Wszystkim Czytelnikom chciałam życzyć dobrych i szczęśliwych Świąt! Niech się darzy! Składniki (na ok. 200szt) 1/2 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250g dobrego masła 1 cukier waniliowy 200g cukru pudru 100g(...)włoskich 50g orzechów laskowych (ja dałam mielone migdały) 1 opakowanie przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam od siebie) Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie na stolnicy, podsypując mąką lub między dwoma warstwami folii spożywczej. Wykrawać ciasteczka w dowolnych
Raj dla Podniebieniaciast np. z malinami czy jeżynami, owoce, które użyjemy to nasz wybór - Oponki serowe z sosem malinowym- to zdecydowanie mój powrót do lat dzieciństwa, bo takie oponki, przygotowywała również moja babcia - Piernik- niesamowicie wilgotny, aromatyczny i lekko ostry w smaku; zachwycił mnie całkowicie, a samo dekorowanie pierników to strzał w dziesiątkę, można było się całkowicie zrelaksować i poczuć magię Świąt
SMYKWKUCHNIświęto chyba największą frajdę sprawia dzieciom, postanowiłam upiec dla mojej córeczki adekwatne do okazji ciasteczka-pajączki :) ciasteczka. Do ich wykonania nie potrzeba wcale specjalnej formy. Wystarczy zwykła okrągła foremka, czy nawet kieliszek oraz sprawne ręce i trochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej
MyCookBook.plPyszne i co najważniejsze zdrowe trufle stanowią świetną przekąskę na każdą okazję. Ja przygotowałam je na święta. Smakowały wszystkim, polecam :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 75 g mąki konopnej 50 g surowego kakao 200 g daktyli bez pestek 40 g oleju kokosowego virgin łyżka matchy ziarenka z laski wanilii dodatkowo kakao(...)obtoczenia trufli Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut po czym je odsączamy. Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy jak ciasto. Formujemy małe kuleczki ktore możemy obtoczyć w kakao, matchy lub innych doldatkach. Przekładamy je do lodówki do schłodzenia. Smacznego :) Artykuł Trufle z konopiami i herbatą matcha pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTakie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one świetnie smakują o każdej porze roku, podgrzane czy podsmażone (oj tak są wtedy jeszcze dodatkowo przepysznie chrupiące). Spróbujcie szczególnie jeżeli znudziły się Wam klasyczne wariacje na temat pierogów! Do przygotowania 2 (ok 15 pierogów(...)porcji pierogów potrzebujemy: – 160 g mąki – 1 jajko – 4 łyżki gorącej wody – łyżeczka oleju – szczypta soli do ciasta – 7 pieczarek – kilka orzechów włoskich (można użyć migdałów lub innych orzechów) – spora garść świeżej pietruszki – odrobina tłuszczu do smażenia – sól, pieprz do smaku Pieczarki, orzechy i pietruszkę siekamy i podsmażamy na odrobinie
Szybko Tanio Smacznienajlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli łyżka(...)składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia + 3 plastry żółtego sera
Kuchnia ElliePyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :) Składniki: Na ok 60-70 sztuk: 5 dkg drożdży świeżych 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny ok 70 dkg mąki słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar Ponadto: 1 żółtko cukier kryształ Sposób wykonania(...)Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. 2. Ciasto wałkujemy (np przez folię spożywczą) na grubość ok 3 mm i kroimy na prostokąty ok. 7x3 cm. Na dłuższą krawędź nakładamy marmoladę i zwijamy w rulonik. 3. Wierzch ciastek smarujemy
Kuchnia w czekoladzie