świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też ciasteczka Speculoos i będę robić domowy krem Speculoos, ale nie wiem czy do świąt zdążę go zrobić! Składniki
Słodki PomysłŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a więc trzeba zapełnić brzuchy ciasteczkowym łasuchom w naszym domu. 😀 Z tej okazji przygotowałem pyszne i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z dodatkiem suszonej żurawiny i białej czekolady, którym nikt w domu się nie oprze! Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikautorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle , że może zostać odebrany jako śmietanowiec 😊 Jak łatwo się domyślać jego nazwę zaczerpnęłam od pięknego wielobarwnego motywu łowickiego. Bo jak Święta – to kolorowo
Domowe ciastaPieczenie-moja zmora. Wszyscy uciekają z domu,gdy zabieram się za wypieki. Nawet koty chowają się po szafach. Niestety, często padają niecenzuralne słowa, bo co zrobić
Kopystką po garachtylko na święta. Doskonale smakują z filiżanką kawy lub aromatycznej herbaty i świetnie umilą nam długie jesienno-zimowe wieczory. 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 200 g półtłustego twarogu 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki gęstej śmietany ponadto: 1 szklanka cukru trzcinowego Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i owinięte
Kolorowa kuchnia Elkisię nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać. I tak oto poczyniłam ostatnio 2 mazurki, babkę, a w planach mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów. Ale o tym ciiiiiii, wszystko w swoim czasie:) Póki co zapraszam na mazurek w kolorze słońca. Niesamowicie kruchy, intensywnie pomarańczowy. Mazurek, od którego trudno się oderwać... Składniki: ciasto: 0,5 szklanki mąki
Obiad gotowyniecały tydzień i świeta! Ja już nie mogę się doczekać, a Wy? ;) Z drugiej strony...jak ten czas szybko leci, troche to przerażające :o Zapraszam do obejrzenia nowego filmu na moim kanale JESTEŚ WEGANINEM WIĘC MUSISZ JEŚĆ ZDROWO Zgadzacie się z tym? Jakie jest Wasze zdanie? Zapraszam też do obejrzenia przepisu na pyszne wilgotne ciasto bananowe , które jest banalnie
breakfast of dreamsTradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1
Tradycyjna KuchniaJeśli tak jak ja lubicie lżejsze wypieki to w tym z całą pewnością będziecie zakochani. Piernik na mące orkiszowej z bananem i konfiturą truskawkową to niesamowicie
Mango PapajaUwielbiam serniki. Rodzinka zresztą też :) tym razem upiekłam więc sernik z czekoladowymi pierniczkami z nadzieniem. Serniczek jest obłędny i smakuje rewelacyjnie. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza
Smakołyki Asicałość mieszamy. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych) i smażymy smaż na maśle klarowanym na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany. Do Fuczków najlepsza będzie domowa kapusta kiszona. Sposób jej tradycyjnego przygotowania, na wesoło, został przedstawiony podczas Święta Pszczelarstwa
Moniki SmakołykiCiasto na niedzielę musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu
Moje domowe kucharzeniegęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami i do czasu podania
cool and mintyedycji tego święta - KAWA FESTIWAL 18-25 październik 2015 . Wtedy motywem przewodnim było Espresso i baza kawy przygotowanej z ekspresu ciśnieniowego. Garść wspomnień w fotorelacji poniżej: ____________________ ~"~ ____________________ Capuccino Cafe Sopot - ul. Zamkowa Góra 25, Sopot Kamienny Potok Capuccino Cafe to nie tylko kawiarnia, ale również lodziarnia i cukiernia. Słynną zwłaszcza z artystycznych tortów i ciast na specjalne okazje
Grunt to przepis!bardziej, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zacznę może od początku. Mój syn obchodził dziś swoje 5- te urodziny. Początkowo zapytany o tematykę imprezy padło stwierdzenie: Minionki, potem cyrk, star wars skończyło się na zupełnie czymś innym i jak dla mnie magicznym. W tym roku postawił na świąteczne klimaty. Powstał tort! Ciasto ucierane przekładane kremem waniliowym
Wielki apetytZatrzymają tą magię Świąt na dłużej. Opłaca się :) Składniki: 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 120g mąki pszennej 250g mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 100g całych migdałów 75g migdałów w płatkach 50g czekolady deserowej Sposób wykonania: Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i masło. Całość zagniatamy w ciasto. Przekładamy na 20 minut
Kuchnia Pani WiosnyKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani
Tagebuch po polskuPLACKI BANANOWE Placuszki. Brzmi pracochłonnie. Nic bardziej mylnego! Jest to najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza forma śniadania/ przekąski/ deseru jaką ktokolwiek kiedykolwiek wymyślił! Jeśli chcesz zrobić sobie/komu
fitolarun.blogspot.comustaliłyśmy , że Święta będą minimalistyczne. Będą: - jajka z majonezem - sałatka ( zrobimy z 1 ziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś
Buniabaje w kuchniKluzów:). A skoro święta, i gość w dom, to postanowiłam upiec coś słodkiego, i w dodatku w 100% wegańskiego. Brownie wyszło idealne, wilgotne, ciężkie, i mega czekoladowe. W dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko cierpliwie podążać za przepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnym przepisom Jadłonomii . Drugie ciasto, pinacolada, pachnie kokosem
Qlinarnie i QlinarnieFocaccia, to zaraz po pizzy mój ukochany wypiek na słono. Doskonale sprawdza się na co dzień i od święta, czyli wtedy kiedy zapraszamy gości. Idealna na Karnawał, pokrojona na kawałki, ułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską. Robiłam już focaccię z oliwkami(...)pieczoną dynią i rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta. Focaccia z suszonymi pomidorami Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI:30 dag mąki pszennej20 dag kostka masła10 dag orzechów włoskich10 dag cukru pudru2 żółtka1 cukier wanilinowykokosmasło (do posmarowania formy)+ składniki na czekoladę PRZEPIS (masło
Serce zamknięte w formie pysznościnamaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków. Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka. Każde dziecko dostawało po dużym kawałku ciasta i mogło
Apetyczna babeczkaczasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut.Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Tak naprawdę w folderze do publikacji mam prawie samo pieczywo. Jakieś ciasteczka ze Świąt, moja niemal dietetyczna szarlotka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąką ziemniaczaną). Gdy ciasto będzie odpowiednio cienkie przekłądamy na przygotowane wcześniej spody i pozwalamy ponieść się naszej wyobrażni. Można przyciąć dokładnie na kształt spodów, można zrobić falbanke jak my lub wymyślić zupełnie coś innego. Jak pisałyśmy wcześniej masa jest bardzo plastyczna i można się z nią fajnie bawić. Oczywiście ze wzglądu na zbliżające się Święta Wielkanocne nie mogłyśmy
Kolizje Smakówpodczas wałkowania ciasto nie lepiło się do niego. Wycinałam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układałam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach - pierniczki rosną. Piekłam 15 minut w 180 stopniach. Zostawiłam do wystudzenia. Najlepszy smak zyskują wtedy, gdy są przestudzone. SMACZNEGO! A Wy, macie już pierniczki? Jak idą przygotowania do świąt? Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidrugiej połówce👄💔 A dla tych którzy są w związku sportowców tak jak ja 😜 gdzie oboje zwracacie uwagę na to co spożywacie, proponuję mega pyszne kruche ciacho w ramach jego święta 🍰 Możecie je zrobić w małej formie keksówce lub okrągłej blaszce jak jak ja 14 cm. Wtedy wyjdzie również dobra baza na torcik i będziecie mogli dodatkowo zaszaleć(...)formy (mała keksówka lub mała okrągła forma) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni. 6. W między czasie rozpuszczamy resztę czekolady z łyżka oleju. Gdy ciasto będzie już gotowe i lekko przestygnie polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Wartości odżywcze: 2 671 kcal B 50 g W 270 g T 154 g google_ad_client
Zdrowie i pysznie na talerzudrugiej połówce👄💔 A dla tych którzy są w związku sportowców tak jak ja 😜 gdzie oboje zwracacie uwagę na to co spożywacie, proponuję mega pyszne kruche ciacho w ramach jego święta 🍰 Możecie je zrobić w małej formie keksówce lub okrągłej blaszce jak jak ja 14 cm. Wtedy wyjdzie również dobra baza na torcik i będziecie mogli dodatkowo zaszaleć(...)formy (mała keksówka lub mała okrągła forma) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni. 6. W między czasie rozpuszczamy resztę czekolady z łyżka oleju. Gdy ciasto będzie już gotowe i lekko przestygnie polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Wartości odżywcze: 2 671 kcal B 50 g W 270 g T 154 g google_ad_client
Zdrowie i pysznie na talerzuJak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać
KorniszonkiBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchnikogoś innego niż w swoim imieniu.Lubię dawać prezenty, nienawidzę ich dostawać. Czuję się nieswojo. Ale rozważając pozytywy... Mamy taką piękna pogodę za oknem!Chyba jednak jakoś uczczę swoje "święto".. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka150ml oleju sok z całej pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe + lukier(...)dodałam do płynnych składników. Wlałam sok z pomarańczy i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. SMACZNEGO! nie tylko jubilatom
W kuchni Karmel-itkinie było jakiejś wpadki.Zastanawiałam się z jakiego przepisu na babę skorzystać... wertowałam... studiowałam... i wybór padł na ten tradycyjny ... Mojej Mamy :) Pewnie dlatego, że każde święta przywołują u mnie wspomnienie domu rodzinnego, a będąc od wielu lat poza granicami kraju - tym bardziej z rozrzewnieniem wspominam tamten niecodzienny i jakże cudowny czas.... Składniki(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam
Walijskie PichcenieŚwięta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem! To już ostatni dzwonek żeby zacząć prace nad naszym świątecznym menu. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Prosty, aromatyczny farsz, delikatne ciasto – to sekret udanych pierogów
Mostek w kuchniCiasto wałkować podsypując mąką, na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym pudełku. Pierniczki można lukrować, polewać czekoladą i ozdabiać według uznania. Trochę barwników, tak od święta nie zaszkodzą ;) Dzieci bardzo chętnie
królestwo garówwyobraża sobie świąt bez sernika. Ten, który właśnie oglądacie to sernik, który został upieczony na specjalne zamówienie, aby uczcił niezwykle ważną i „okrągłą” uroczystość. Postanowiłam podzielić się przepisem, gdyż sernik spotkał się z uznaniem i mogę go wciągnąć w swój sernikowy zestaw. Sam sernik jest mocno cytrynowy i niesłodki na rzecz ociekającego słodyczą wierzchu ciasta polanego obficie
Raj dla Podniebieniażeby na Święta zaserwować najlepsze wypieki U mnie na świątecznym stole zapewne staną bożonarodzeniowe klasyki: sernik, makowiec, ale planuję także wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już
365 dni dookoła kuchniPrzygotowania do Świąt czas zacząć. W tym roku adwent jest wyjątkowo krotki, dlatego już teraz zaczynam planowanie wigilijnego i świątecznego menu. A na blogu listę tegorocznych świątecznych przepisów otwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g
Obiad gotowytego hmm..."święta"...;), niemniej jednak upieczenie czegoś w "miłosnym" klimacie było fajnym zajęciem :). No i wreszcie mogłam użyć kupionej już jakiś czas temu foremki w kształcie serca, na którą dość długo polowałam, a której jakoś wcześniej nie miałam okazji wypróbować. Torcik jest intensywnie czekoladowy; to prawdziwa gratka dla wszystkich czekoholików :). Tradycyjny biszkopt zastąpiłam cięższym ciastem czekoladowym, a dolny
Opowieści z piekarnikasię dopiero po świętach, jeśli tylko czas pozwoli mi pstryknąć zdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można użyć dowolnego mięsa i dodatków. Potrzebne są dodatki wg uznania, bulion i żelatyna w proporcji podanej na opakowaniu. A najważniejsze- wydmuszki! Ja swoje uzyskałam przy robieniu ciast- wbijałam je przez
Wrzosowa Polanaświęta musiał być obowiązkowo. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych masa makowa Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto
Moje domowe kucharzeniemoże zabraknąć w święta makowca. I nie zabrakło. Tylko, że po raz pierwszy makowiec pojawił się w trochę innej wersji niż za zwyczaj. Po długich i burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne
Ciasteczkowy PotwórNapełnić je ciastem do 3/4 wysokości (fot.1).Piec w 180°C przez 20-25 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę. Gotowym kremem ozdobić ostudzone muffinki (fot.2) a następnie udekorować dekoracjami cukierniczymi. Mi akurat udało się dostać tuż przed świętami cukrowe kurczaczki Dr.Oetker
Świat Ciastazabraknąć w święta. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnik