całość mieszamy. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych) i smażymy smaż na maśle klarowanym na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany. Do Fuczków najlepsza będzie domowa kapusta kiszona. Sposób jej tradycyjnego przygotowania, na wesoło, został przedstawiony podczas Święta Pszczelarstwa
Moniki SmakołykiCiasto na niedzielę musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu
Moje domowe kucharzeniegęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami i do czasu podania
cool and mintyedycji tego święta - KAWA FESTIWAL 18-25 październik 2015 . Wtedy motywem przewodnim było Espresso i baza kawy przygotowanej z ekspresu ciśnieniowego. Garść wspomnień w fotorelacji poniżej: ____________________ ~"~ ____________________ Capuccino Cafe Sopot - ul. Zamkowa Góra 25, Sopot Kamienny Potok Capuccino Cafe to nie tylko kawiarnia, ale również lodziarnia i cukiernia. Słynną zwłaszcza z artystycznych tortów i ciast na specjalne okazje
Grunt to przepis!bardziej, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zacznę może od początku. Mój syn obchodził dziś swoje 5- te urodziny. Początkowo zapytany o tematykę imprezy padło stwierdzenie: Minionki, potem cyrk, star wars skończyło się na zupełnie czymś innym i jak dla mnie magicznym. W tym roku postawił na świąteczne klimaty. Powstał tort! Ciasto ucierane przekładane kremem waniliowym
Wielki apetytZatrzymają tą magię Świąt na dłużej. Opłaca się :) Składniki: 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 120g mąki pszennej 250g mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 100g całych migdałów 75g migdałów w płatkach 50g czekolady deserowej Sposób wykonania: Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i masło. Całość zagniatamy w ciasto. Przekładamy na 20 minut
Kuchnia Pani WiosnyKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani
Tagebuch po polskuPLACKI BANANOWE Placuszki. Brzmi pracochłonnie. Nic bardziej mylnego! Jest to najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza forma śniadania/ przekąski/ deseru jaką ktokolwiek kiedykolwiek wymyślił! Jeśli chcesz zrobić sobie/komu
fitolarun.blogspot.comustaliłyśmy , że Święta będą minimalistyczne. Będą: - jajka z majonezem - sałatka ( zrobimy z 1 ziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś
Buniabaje w kuchniKluzów:). A skoro święta, i gość w dom, to postanowiłam upiec coś słodkiego, i w dodatku w 100% wegańskiego. Brownie wyszło idealne, wilgotne, ciężkie, i mega czekoladowe. W dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko cierpliwie podążać za przepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnym przepisom Jadłonomii . Drugie ciasto, pinacolada, pachnie kokosem
Qlinarnie i QlinarnieFocaccia, to zaraz po pizzy mój ukochany wypiek na słono. Doskonale sprawdza się na co dzień i od święta, czyli wtedy kiedy zapraszamy gości. Idealna na Karnawał, pokrojona na kawałki, ułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską. Robiłam już focaccię z oliwkami(...)pieczoną dynią i rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta. Focaccia z suszonymi pomidorami Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI:30 dag mąki pszennej20 dag kostka masła10 dag orzechów włoskich10 dag cukru pudru2 żółtka1 cukier wanilinowykokosmasło (do posmarowania formy)+ składniki na czekoladę PRZEPIS (masło
Serce zamknięte w formie pysznościnamaszczeniem oczekują Świąt Bożego Narodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków. Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka. Każde dziecko dostawało po dużym kawałku ciasta i mogło
Apetyczna babeczkaczasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut.Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Tak naprawdę w folderze do publikacji mam prawie samo pieczywo. Jakieś ciasteczka ze Świąt, moja niemal dietetyczna szarlotka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąką ziemniaczaną). Gdy ciasto będzie odpowiednio cienkie przekłądamy na przygotowane wcześniej spody i pozwalamy ponieść się naszej wyobrażni. Można przyciąć dokładnie na kształt spodów, można zrobić falbanke jak my lub wymyślić zupełnie coś innego. Jak pisałyśmy wcześniej masa jest bardzo plastyczna i można się z nią fajnie bawić. Oczywiście ze wzglądu na zbliżające się Święta Wielkanocne nie mogłyśmy
Kolizje Smaków