Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki(...)wsypujemy mąkę (można do niej dodać proszek, chociaż w zasadzie nie ma różnicy, bo biszkopt bez proszku wyrasta moim zdaniem tak samo. Gdy mąka dobrze się zmiesza z ciastem przelewamy je na średniej wielkości blaszkę (ok. 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 ⁰ C przez około 25 minut. Upieczony, lekko przestudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru
Smakowy Rajnagle okazuje się, że niespecjalnie- a ciasto do połowy ukręcone. Wtedy desperacko łapie się za różne wynalazki (jak cukier żelujący) i próbuje ratować sytuację. Nasze ratowanie nie na wiele się zdało- i rano padł ten bolesny tekst "Musimy przelać sernik"... Ale przelałam go do szerokich szklanek, a pomiędzy pokruszyłam herbatniki i wyszedł bardzo rasowy i niesamowicie smaczny deser(...)herbatników owoce sezonowe (my mieliśmy maliny czerwone i czarne, borówki amerykańskie i kilka poziomek) Ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy serek. W dużych szklankach układamy warstwami herbatniki, owoce i masę serową. Podajemy schłodzone. Jeśli chcecie otrzymać sernik, trzeba do masy serowej dodać dwie czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie- jak kiedyś kupimy żelatynę to zrobię
les mirabelleswrażenie wzór zebry. Równy i gładki dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Gorąco polecam! Składniki na tortownicę 21 cm: Spód: 125 g herbatników typu Digestive 50 g roztopionego masła Herbatniki pokruszyć malakserem lub blenderem. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem i przełożyć ciasteczka. Dokładnie docisnąć do dna i wygładzić powierzchnię. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej(...)miksera zmiksować ser z mąką ziemniaczaną. Następnie stopniowo dodać cukier, cały czas miksując. Dodać po jednym jajku, za każdym razem miksując około 15 sekund. Dodać ekstrakt waniliowy. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej części dodać przesiane kakao. Zmiksować. Wyjąć tortownicę z lodówki. Zaczynając od masy waniliowej dodać po 2 łyżki masy na sam środek. Następnie dodać
Moja Galeria Smakuwiśni przełamuje słodycz i dodaje mu orzeźwiającego smaku. Ciasto wykończone jest polewą truskawkowo-rabarbarową, a brzegi udekorowane są truskawkową pianką, całość pięknie się prezentuje, lecz ważniejsze jest to że wybornie smakuje!!!! Polecam! Składniki na Rumuński sernik na tortownicę o średnicy 28 cm SPÓD: 50 g rozpuszczonego masła 100 g zmielonych herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych, lecz mogą być zwykłe, kakaowe(...)łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 ml wrzącej wody reszta galaretki truskawkowej Formę do ciasta wykładamy papierem. Zmielone ciasteczka zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wysypujemy równomiernie na spód tortownicy, dobrze dociskamy, wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. Białka ubijamy
Rozpustne gotowaniegalaretką i świeżymi owocami. Mniam <3 Zainspirował mnie przepis z magazynu "Moje Gotowanie. Lato" Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g miękkiego masła 150 g maślanych herbatników Składniki na sernik: 50 g miękkiego masła 500 g chudego twarogu w temp. pokojowej 100 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 jajka w temp. pokojowej Składniki na galaretkę(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ciasteczka kruszymy na drobny proszek, a następnie rozcieramy w palcach z miękkim masłem do konsystencji mokrego piasku. Formę do ciasta o średnicy 19 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy ciasteczkową masę i dokładnie uklepujemy na spodzie formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. W czasie, gdy nasz spód się chłodzi
My Culinary ArtObłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!! SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g herbatników maślanych regionalnych , 60 g
słodki brateksię kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś(...)zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie
Mania Wypiekaniapropozycją dla osób, które nie lubią piec wielkich porcji. Wiadomo, że jak ciasto stoi w zasięgu ręki - kusi najbardziej... A i osobie samotnej lub z małą rodziną duże wypieki również nie do końca odpowiadają. Spód: 15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki) 1 łyżeczka masła Masa serowa: 120g sera ricotta 1 małe jajko
Di gotujeposiekane pól tabliczki czekolady masy wylewamy do tortownicy- jako spodu można użyć pokruszonych herbatników- najpierw ciemną potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku. podajemy oprószony kakao. Smacznego:) P.S jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną
Luźna KuchniaPrzepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki. Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combarwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce) Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Mieszamy. Spód musi mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę (u mnie średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem, i obsypujemy mąką. Tortownicę obwiązujemy 2 razy folią spożywczą - będziemy piec w kąpieli wodnej, więc lepiej zabezpieczyć nasze ciasto. Masę herbatnikową wykładamy spód tortownicy, wyrównując i dociskając
na moim stole...Zastanawiacie się co upiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz
Cukiernia Pychotkiupojnych wieczorów okres w twoim życiu. Okres ziołowych ciast! Bierzcie więc i jedzcie, a potem na siłownię! Ćwiczyć swoje łydki i ramiona. Składniki: 1 kg białego sera 1,5 szklanki cukru 4 jajka 0,5 szklanki śmietanki 30% 2 brzoskwinie kilka gałązek bazylii 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g pełnoziarnistych herbatników 0,25 kostki masła Wykonanie: Ciastka dokładnie kruszycie(...)ostygnięciu wyjmujecie z foremki i wstawiacie do lodówki. Jecie kawałek po kawałku, przeglądając ofertę po ofercie najbliższych siłowni i marząc o kolejnym lecie. A tu niebawem szukacie kolejnych ziołowych ciast! Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKnaprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)ułożyć warstwę kakaowych herbatników. 18. Herbatniki skropić 2-3 łyżkami alkoholu. 19. Przygotować masę śmietanową: w ¼ szklanki gorącego mleka rozpuścić żelatynę. Ostudzić. 20. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną, puszystą masę. 21. Dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę, zmiksować. 22. Masę śmietanową nakładać do dekoratora, ozdobić różyczkami wierzch ciasta. 23. Posypać przez sitko kakao. 24. Ciasto
W mojej kuchni