Muffinki orkiszowe z bakaliami i czekoladą 244Straciłam rachubę, który to już przepis na słodkie babeczki:) uważam, że nie ma prostszych w przygotowaniu wypieków i stąd ich dobrodziejstwo na naszym blogu. Dzisiaj pozostajemy
Ania i Marcin gotują
Kiszona kapusta 238Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok
Ania i Marcin gotują
KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 319Chwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Kapusta z olejem lnianym podczas kolacji Wigilijnej w moim domu najszybciej znika ze stołu. To właśnie olej lniany nadaje jej
RAROSSA
Sernik Wiedeński 260Właściwie nie potrafię powiedzieć, dlaczego ma opinię takiego trudnego ciasta, bo mojego sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść
Kocham Czekoladę
SZAMPAŃSKA WUZETKA 207Idealne na Sylwestra czy Nowy Rok... Życzę Wam zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia. Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!!! Po nowe przepisy zapraszam po Nowym Roku...Do usłyszenia! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 4 jajka 1 szklanka szampana
Kuchnia MagdaLeny
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 193http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/kruche-pieczone-pierozki-wigilijne-kapusniaczki2-1024x764.jpg Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na
Moja Delicja
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 265Tradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym
Ola la LCHF
Krokiety z kapustą i pieczarkami 735obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego. Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety) ciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty
Pobite gary Barbary
Świąteczny piernik długodojrzewający! 226już w powietrzu i czuć ją wszędzie! W końcu wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w całym roku - czas Bożego Narodzenia! Warto również się do niego przygotować w kuchni. Już najwyższa pora - ba! ostatnia chwila! - aby wstawić piernikowe ciasto! ;) Święta przecież pachną cynamonem i piernikiem! ;) Świąteczny piernik długodojrzewający! Składniki: 500 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Strucla orzechowa 217lodówce miałam drożdże a w szafie orzechy włoskie, które przed świętami Bożego Narodzenia przyniósł mi mężuś z nadzieją, że upiekę jakieś ciacho orzechowe. Musiał czekać aż do dzisiaj : Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 40g drożdży nie pełna szklanka ciepłego mleka szczypta soli
Amatorka kuchenna
Keks 258Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia a taki keks idealnie pasuje na świąteczny stół. Ale nie tylko, możemy je przygotowywać przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, należy tylko pamiętać aby składniki do jego
Marta Gotuje
Czekoladowe ule wielkanocne 256Przyszedł i czas na Wielkanocne ule, a raczej na jajko, kurkę i zająca. Teraz jeszcze zostanie mi wersja na Boże Narodzenie i będę miała komplet tych świetnych foremek. Pewnie się powtórzę, ale uwielbiam je. Można kombinować ze składem ciasta, nadzieniem czyli dla każdego coś dobrego.Przechodzimy do przepisu na czekoladową wersję. W środku nutella, ale może być inny krem
Magiczne Życie Marty
Błyskawiczny piernik 250dzięki czemu był jeszcze bardziej wilgotny. Pierniki piekę tylko raz w roku, właśnie na Święta Bożego Narodzenia. Ten zapach podczas pieczenia, który rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników. Obowiązkowo muszą być też inne ciasta takie jak np makowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki
O kuchni z uczuciem
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 typowych i nietypowych pizz 228Pizza na cieście z kalafiora, pizza na cieście z kurczaka, pizza na super cienkim cieście, pizza błyskawiczna i pizza w stylu zero waste – pięć oryginalnych przepisów na najpopularniejsze danie świata. ”Dwanaście pizz, nam i naszym następcom na każde Boże Narodzenie i Wielkanoc” – to fragment z dokumentu datowanego na 997 r. zawierającego należności z tytułu dziesięciny(...)pizza należy do ulubionych dań niezależnie od szerokości geograficznej. Istnieje mnóstwo wariacji na temat pieczenie pizzy, dzisiaj prezentujemy Wam tylko pięć nietypowych patentów w tym przepis na idealne ciasto na pizzę, sprawdzony już mnóstwo razy. Sprawdźcie sami! IDEALNE CIASTO NA PIZZĘ Długo szukaliśmy najlepszego przepisu na pizzę, tak długo aż znaleźliśmy. Ciasto jest takie jakie lubimy: cieniutkie, chrupiące z zewnątrz
Niedzielny kucharz
Sernik jabłkowo-cynamonowy 312korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam kruche ciasto cynamonowe na sernik, córka co rusz podkradała mi surowego ciasta z cynamonem i zaglądała
na moim stole...
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 246Jakiś czas temu robiłam makaron z pesto. Bardzo mi zasmakowało połączenie rukoli i suszonych pomidorków więc postanowiłam pesto połączyć z rybką. Do pesta użyłam oleju
Monia miesza i gotuje
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM 195Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)WYKONANIE : Drożdże rozkruszamy i mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą. W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły
Kulinarne Fantazje Marioli