ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:213/482)

Świąteczne ciekawostki kulinarne - mak 184

/zdj. internet/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mak to roślina, która w polskiej tradycji jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju. Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy

Kuchenna Kontrrewolucya
Słodkie środy - Babka czekoladowa z nutą pomarańczy 357

Zapraszamy dziś na bardzo prostą w przygotowaniu i  bardzo czekoladową w smaku babkę. Pomysł na babkę powstał bardzo spontanicznie, gdyż w ostatniej chwili znalazłam w

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 188

Od ponad roku nie było u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wuzetka z mascarpone 731

Dzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik 222

Piernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1

Moje domowe kucharzenie
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 716

Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka

Basia w kuchni
Kruche ciasteczka i pierniczki szczęścia na choinkę. 223

Pierniczki szczęścia na choinkę.  Pierniczki przygotowujemy z zawieszkami i wieszamy na choince. Kształty wigilijnych ciasteczek wg staropolskich zwyczajów są bardzo ważne. Okrągłe ,symbolizują radość; gwiazdki

Kulinarny karnet Christophera
Mikołajkowe banany 216

Mikołajki tuż tuż więc dla swoich pociech możecie przygotować wesołe banany. Bardzo proste w wykonaniu, a nie musimy ich szprycować czekoladą :)  Wystarczą banany

Niezły Młynek
BARSZCZ WIGILIJNY 531

Po 5 dniach  zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas

RAROSSA
Paszteciki 135

ziół, a wyciągamy ziele i liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto.  Na te święta co nadchodzą, życzę ciepła i miłości. Magicznych Świąt Bożego Narodzenia!!! A ja pędzę gotować by było wszystko

Na moim talerzu
Likier czekoladowy z piernikową nutą 190

przynosi na myśl zapach domu podczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia może stanowić doskonały prezent. Składniki: 0,7l wódki puszka masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć dodajcie

Życie ze smakiem
Rafaello - ciasto kokosowe 1035

Domowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowiec mojej babci 1235

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować

Ze smakiem i z pasją
Sakiewki z tuńczykiem 156

ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania

Wędrówki po kuchni