Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 191Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego
Świat Ciasta
Karmelowiec – ciasto bez pieczenia 393Karmelowiec – ciasto bez pieczenia Bardzo smaczne, proste i nie wymagające pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne Składniki: Herbatniki – około 40 sztuk Słone krakersy – około
Blog z Apetytem
Makowiec - ciasto drożdżowe 285tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna o bowiązkowa pozycja na świątecznym stole , ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie . Proporcje pomiędzy makiem a ciastem dro żdżowym zostały zachowane , ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiar ze. Dużo l ukru - nie zapo mnijcie o t ym ! :-) 4 szklanki mąki
Szefowa kuchni
Makowa tarta ze śliwką od serca! 225Kochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko
SMYKWKUCHNI
Drożdżowa strucla z makiem 204Makowa strucla to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka - 2 łyżeczki
Zainspirowana w kuchni
Brzoskwiniowiec 268Szybkie i proste ciasto, pysznie brzoskwiniowe, z niezawodną masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 227SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 60 g szynki wędzonej typu
La grande e la piccola cuoca
KRÓLEWIEC Z MANNĄ 225Kolejne z tradycyjnych ciast, które musi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20
słodki bratek
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 336składniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich
Domowy Smak Jedzenia
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1906Makowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście . Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną
Smakołyki Bereniki
Wieniec drożdżowy z żurawiną 188Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe o wytrawnym i lekko słodkawym smaku. Idealnie pasuje do zjedzenia na słodko z ulubionym dżemem lub wytrawnie z jakimś smakowitym mięsiwem
Czerwona Porzeczka
Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 224Przepis na to ciasto powstał przypadkowo. W jednym z programów telewizyjnych (nie pamiętam jakim, na pewno nie był to polski program), zobaczyłam ciasto z buraków. Zaciekawiło
Codzienna kuchnia niecodzienna
ciasteczka korzenne a la spekulosy (Speculaas) 219składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 – 140 g cukru brązowego 4 łyżki mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki goździków, mielonych
Domowy Smak Jedzenia
Ule Karoliny 190Bardzo smaczne i efektowne ciasto,piekłam je pierwszy raz na Święta Bożego Narodzenia,wszystkim gościom bardzo smakowało,ad teraz będę piekła go na każde święta. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Bajeczna Kuchnia
Kruche ciasto z orzechami. 210Przełom listopada i grudnia, pierwsze opady śniegu, krótkie dni, zimny wiatr, plucha, szaruga i przeziębienia, ale ja w duchu skrywam tę małą iskierkę radości. Tak, Boże Narodzenie już wkrótce. Od tej pory wypieki nabierają świątecznej nuty, pachną piernikiem lub cynamonem. Świetnie sprawdzają się również(...)orzechy. Z włoskich przygotowałam nadzienie do tego ciasta. Wyszło obłędne. Kruche blaty, skrywające słodkie orzechy to naprawdę świetna propozycja. Jak się okazało ciasto jest jeszcze lepsze na następny dzień po przygotowaniu (a że kolejnego dnia doczekał tylko jeden kawałek, przekonałam się o tym tylko ja;)). Jeśli planujecie je upiec na Boże Narodzenie (do czego gorąco zachęcam) upieczcie
Rozpustne gotowanie