ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i już teraz bierzcie się za lepienie pierogów świątecznych :)) Pamiętajcie, by nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki i by rozwałkować je odpowiednio cienko – a wtedy sukces pierogowy macie gwarantowany! :)Inspiracja: mniammniam.com Ciasto na pierogi – Składniki:Mąka pszenna(...)szczyptę soli. Zamieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę (nie wlewać całości od razu, gdyż mąki różnych firm mogą mieć różną chłonność i może się okazać, że będzie potrzeba mniej wody do ciasta na pierogi), stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryć je miską i pozostawić ciasto na ok. 10-15 minut, żeby sobie odpoczęło ;-)Podzielić ciasto na 4 równe
Kulinarne PrzebojePopularne ciasto bez pieczenia cieszy się ogromnym zainteresowaniem w mojej rodzinie. Jest trochę pracochłonne ale znika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymetrowiec-proszę bardzo :-) Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyjemnie. Proporcje są idealne. Na pewno będę piekła to ciasto również na Boże Narodzenie, zakochałam się w nim, jest super. Mowa oczywiście o metrowcu, ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza swojej długości :-) a jak wiadomo długość jest ważna, więc pod tym względem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepyszny makowiec na krucho-drożdżowym cieście, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag drożdży, ¼ szkl. cukru, 2 pełne szklanki mąki, 100 g margaryny
słodki bratekHej! Kiedy pytam się jakie ciasto upiec, to przeważnie słyszę "sernik!". No to ja jak najbardziej jestem za. Serniczki urozmaicam i dlatego się nie
Tylko pysznieWedług mnie to jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam. Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na
Mama GotujePyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako
Kuchnia ŁukaszaTarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) Ciasto: 250 g mąki 8 g suszonych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 1 jajo 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego
Pełny talerzJest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe
Kraina Miodem PłynącaBÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANOCudowne ciasto. Przepyszne. I do tego ten wygląd. Tym ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:) Bûche de Noël to tradycyjna
Słodko-Słony Świat IlonySernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to
Smakołyki Berenikiinternecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd. Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia w zamrażalniku, ale ( i tu Was zaskoczę ! ) wymaga leżenia w lodówce. Po zagnieceniu ciasto najlepiej włożyć do miseczki wysmarowanej
Kuchnia PaulettesSkładniki: Ciasto naleśnikowe 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 2 łyżki oleju szczypta soli tłuszcz
kgwjanczewoCiasto "do góry nogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na
Świat Ciastaroku upiec sama niemieckie ciasto z marcepanem, czyli popularne Stollen. Dzięki temu nie umyłam okien. Ale pocieszam się tym, że szybko robi się ciemno, a święta mają być deszczowe więc po co mi czyste okna ;) Zostawiam ostatni przepis w tym roku i wracam w 2017. Rodzinnych, pachnących i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 200 g rodzynek (można(...)topimy miód z masłem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, przyprawy i sól.Robimy w środku wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn, miód z masłem oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodajemy trochę więcej mąki. Na końcu dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę zagniatamy. (Ja niestety ten moment przegapiłam i wyrobiłam ciasto w robocie kuchennym
bistro mama