ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:749/937)

Niebieski tort z masą mascarpone 514

Z racji tego, że mój Ukochany ma dzisiaj urodziny, przygotowałam dla Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się

My Culinary Art
Ciastka waniliowo-kakaowe 171

Ciastka kruche pachnące miłą atmosferą, rodziną, tworzące ciepło i miły nastrój w powietrzu Delikatne ciastko kakaowe z wanilią, idealne dla wszystkich lubiących podgryźć coś niezbyt słodkiego, do kawy i nie tylko. Bo takie ciastko to lepsza alternatywa drugiego śniadania od tych kupnych “porcji energii”. Wybieram własną porcję cukru i wiem co jem. Moja propozycja na miły dzień, podwieczorek(...)wanilią, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i aromat. Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej

Zasmakuj Kuchni
Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi (bez glutenu, wegańskie) 423

ukochanym przez Ciebie smaku – zgromadź kilka podstawowych składników, wygospodaruj mniej niż pół godziny czasu i w radości oczekuj wydobywającego się ze swego piekarnika cudownego zapachu ciastek…! Pysznych, kruchych, pełnych chrupiących orzechów i kawałków czekolady słodkości, które z łatwością dostosujesz do wymagań swojej diety Składniki na około 12 ciastek: 50 g oleju kokosowego / margaryny roślinnej* / masła w wersji niewegańskiej (tłuszcz(...)orzechy (35 g) – miksować mikserem przez około 1 – 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. Dodać jogurt – zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę, kakao oraz sól – zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Dodać posiekane orzechy oraz czekoladę, całość jeszcze raz krótko zmiksować. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać niewielkie porcje ciasta i przekładać na blachę, rozpłaszczając na kształt okrągłych

Even Better Food
Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru 201

pierniczki, więc jestem trochę „do przodu”. A te orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru są idealne na ostatnią chwilę. Najlepsze są na świeżo, chociaż i tak długo pozostają kruche i smaczne. Wystarczy schować do puszki (i podjadać :D). Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem pistacji, bo do tej pory trudno było kupić takie orzechy, które nie miałyby dodatku soli(...)stałej) 1 opakowanie budyniu waniliowego (47 g) ok. 4 łyżki zimnego mleka Pistacje zblendować na mąkę. Masło posiekać nożem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Artykuł Orkiszowe ciasteczka pistacjowe bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Babeczki z pieczarkami + film 199

Bardzo kruche, smaczne, wytrawne babeczki z pieczarkami oraz żółtym serem to wyśmienita przekąska na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Podane z czerwonym barszczem stanowią wyjątkowo atrakcyjne dla kubków smakowych danie.       składniki na 12 babeczek 500 g pieczarek 300 g mąki pszennej 150 g masła 2-3 łyżki zimnej wody 150 g startego żółtego sera 1 cebula 4 żółtka(...)doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, żółtka, masło oraz wodę. Wszystkie składniki łączymy dłonią i wyrabiamy ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i odrywając po kawałku wylepiamy nim posmarowaną olejem formę na muffiny. Babeczki pieczemy

Smakowite Dania
___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___ 178

pokrojone masło i zmiksować (powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.  Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do   190 stopni C   (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez(...)Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Na kruchym spodzie wyłożyć krem, a następnie wyłożyć pianę z białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. SMACZNEGO

KuukBuuk
"Pilnuj cukru" Siostra Maria 187

"Pilnuj cukru" to kolejna książka z serii "Zdrowa kuchnia" Siostry Marii, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Martel . Tym razem przeznaczona przede wszystkim dla osób, które mają

kruche babeczki
Proste kruche ciasteczka 228

szczególności maluchy. Czasem się zastanawiam czy bardziej lubią je jeść czy ze mną przygotowywać. Bo nie ma lepszej zabawy niż wycinanie różnych kształtów ciasteczek. Dziś polecam Wam proste kruche ciasteczka bez żadnych dodatków. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu chłodzenia). Ciasteczka są pyszne, proste, idealne do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty lub do zabrania ze sobą(...)papier do pieczenia (polecam Stella ), foremka do wycinania (u mnie w kształcie serduszka) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajko, dodajemy aromat i masło (siekamy je). Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy około 30 minut w lodówce lub krócej w zamrażalniku. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej

Słodkie okruszki
Dyniowe scones (angielskie bułeczki) 201

Uwielbiam te kruche angielskie, bułeczki. Pierwszy raz miałam okazję ich próbować jakiś czas temu w Irlandii i od razu bardzo mi posmakowały. Te tradycyjne zwykle są z dodatkiem rodzynek. Ja mam dla Was dzisiaj przepis z dodatkiem puree z dyni, która nadaje bułeczkom cudowny żółty kolor. Swoje bułeczki polałam lukrem ale równie dobrze można go pominąć i podawać przekrojone(...)Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać. Puree z dyni, śmietanę i jajko wymieszać, dodać do suchych składników. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Stolnice podsypać mąką i dłońmi uformować z ciasta koło o grubości ok 2 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Trójkątne bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Scones piec

Smakołyki Asi
Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą 190

Hej :-) Postanowiłam ostatnio poeksperymentować z różnymi mąkami. Zakupiłam kilka nawet już. Pierwsza poszła na próbę jaglana, którą zastąpiłam zwykłą mąkę i zrobiłam te oto placuszki. Dodałam

kruche babeczki
ciasteczka na krupczatce 213

Znowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier(...)marmolada lub masa do przełożenia lukier ozdoby Mąki i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, surowe żółtka, masło i ugotowane żółtka starte na tarce. Wlać wódkę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki żeby się schłodziło przez godzinę. Następnie rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec w 200*C do zrumienienia. Wystudzone ciasteczka smarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Quiche z kurkami i kurczakiem 200

Dziś zapraszam na pyszny, wyrazisty a zarazem delikatny quiche (kisz) z kurkami i kurczakiem na kruchym spodzie, z dodatkiem aromatycznych suszonych ziół. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Ósmy kolor tęczy . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód do formy 20x30cm: 350 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 całe jajko 2 żółtka(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko, żółtka i posiekane zimne masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę o bokach 20x30 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Na dużej patelni

My Culinary Art
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 275

Ciasteczka śmietankowe z orzechami to małe, pyszne, wprost uzależniające słodkie krążki najeżone orzechami i udekorowane czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady(...)włoskich 30g czekolady gorzkiej 30g czekolady mlecznej Wykonanie: - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, śmietankę, cukier puder oraz żółtko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być dość miękkie i lekko klejące, można je zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka - ciasto podsypać mąką, rozwałkować na dość cienki placek - kieliszkiem wykrawać małe kółeczka

Smakołyki Bereniki
Kruche ciasteczka korzenne 230

Pierwszy raz robiłam ciasteczka , stąd różne ich zabarwienie ( wypieczenie   ) 200 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczko sody

Jemy Pijemy
Kruche ciasteczka na smalcu 173

Dziś rewelacyjne ciasteczka na bazie smalcu. Chociaż słowo smalec może przerażać, to właśnie on nadaje tym ciasteczkom wyjątkowy smak. Ciastka dość ciężko się robi ponieważ bardzo

Mama Gotuje
Kokosowe cudo 151

Wczoraj to mnie naszło na jakieś słodkie i małe co nie co. Początkowo miały to być kruche kokosanki, ale po przejrzeniu kilku stron internetowych przypomniałam sobie, ze gdzieś mam przepis na kokosanki tylko z bezą. Jak znalazłam, okazało się, że to jeden wielki kokosanek:) Ale i tak postanowiłam upiec właśnie to ciacho i wcale nie żałuję(...)końcu daję śmietanę, wszystko wymieszam przez kilka minut i rozsmarowuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, ubijam białka  na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i wszystko mieszam delikatnie łyżką. Po 15 min pieczenia wyjmuję ciasto

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania