święta nie może zabraknąć. Tak sobie ostatnio mieszamy różne przepis i dajemy różne dodatki do ciasteczek. Tym razem padło na kokos i wyszły nam takie, bardzo smaczne i kruche ciasteczka. Jak na razie faworyt, więc na święta na pewno będą. Polecam, bo robi się je szybko, a są rewelacyjne :-) Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk (wszystko zależy od wielkości(...)temp. pokojowej przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i ubijamy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta, miksujemy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe (jeśli nie mamy drobnych wiórek, to zawsze możemy te większe je zmiksować w blenderze kielichowym), miksujemy. 3. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką
kruche babeczkiwielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie. Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła. Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki na około 14 sztuk wielkich ciach (średnica(...)biedy posiekaj. Przez 2-3 minuty blenduj banana, olej, mleko i cukier. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche. Na samym końcu dodaj kawałki czekolady, wymieszaj. Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj kulkę i kładąc na blaszkę wyłożona pepeirem do pieczenia rozpłaszczaj do wysokości 5 mm. Piecz około 15 minut w temp. 170-180 C, brzegi powinny lekko stwardnieć, ale środek powinien
greenscarfziemniaki w karmelu to naprawdę genialny wynalazek), czerwona kapusta i sos. A na deser - ciasteczka. Marcepanowe, w wyraźną nutą cytryny, obtoczone w chrupiącym między zębami cukrze. Są boskie - idealnie kruche i niesamowicie wciągające. I choć wyszła mi ich ponad setka - już prawie zniknęły. Nie sposób oderwać się od puszki! Ale może to i dobrze...? Przynajmniej będzie pretekst, żeby upiec kolejne(...)oczkach. Umieścić w misce razem z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem i skórką z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Powoli wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodem z Górnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie je pod nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi(...)Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Walijskie Pichceniechyba najprostsze ciasteczka jakie w życiu przyszło mi robić :) Po upieczeniu są delikatne, kruche, z wyraźną nutą masełka, dosłownie rozpływają się w ustach, a dodatkowo są takie urocze :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Zapraszam do pieczenia! Waniliowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk): 60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę 70 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki cukru pudru(...)ciasteczka zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy
My Culinary ArtW zeszłym tygodniu otrzymałam paczuszkę nowych czekolad gorzkich Terravita 70 % kakao. Czekolady występują w 6 ciekawych smakach. Dlatego dziś przepisu nie będzie, tylko moja opinia na
kruche babeczkiLubicie daktyle?Niby ta ich słodycz potrafi nieźle zakleic i większośc zapewne kojarzą się z egipskimi wakacjami , gdzie to w deserach daktyle , daktyle , daktyle i sam
Ostra na Słodkozaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki. Ciasteczka s ą kruche na zewnątrz, a dzięki dodatkowi ricotty miękkie i delikatne w środku . Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk) 250 g ricotty 70 g m ą ki pszennej(...)mąkę, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ricottę (wcześniej odsączamy ją z nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie
La grande e la piccola cuocaNiesamowicie proste, kruche ciasteczka z dodatkiem kaszy jaglanej. Idealne by zabrać ze sobą w pudełku na spacer lub zapakować jako przekąska do szkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam(...)kaszy jaglanej. Gotować 10 minut. Po tym czasie saszetkę z kaszą odsączyć z wody, wyjąć kaszę do miski, wystudzić. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około
Zrób to smaczniePrzepis na te ciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier . Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej(...)Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę, ciasteczka zbyt mocno się nie rozrastają, więc odstępy nie muszą być bardzo duże. Jak położymy wszystkie kulki, to lekko je spłaszczamy. Ciasteczka
kruche babeczkisitko. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny! • Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce. • Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. • Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości(...)dużej miski wchodziło mi tylko 5 sztuk. Miały ogromne pęcherze powietrza i „gęsią skórkę”, co podobno jest pożądane. I dzięki dodatkowi piwa niesamowicie kruche. Do tej pory zawsze smażyłam w oleju, ale wszędzie czytałam, że powinno się w smalcu, więc spróbowałam. W smaku nie czułam różnicy, ale ideologicznie bardziej
To co kochamPyszne i chrupiące nuggetsy z indyka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku. Zrobiłam je w sumie po to, żeby dodać do tortilli. Niestety zdjęcia nie udało
kruche babeczkiWitam serdecznie Dzisiaj chciałbym państwu zaproponować przepis na ciastka ze skwarkami. Ciastka pomimo że są ze skwarkami są bardzo smaczne, kruche i proste w przygotowaniu. Obecnie tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo popularne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: 300 g maki pszennej(...)tłuszczu i wystudzone skwarki rozdrabniam blenderem, skwarki możemy również rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem, jeżeli używamy maszynki to najlepiej jest zmielić skwarki dwa razy. Przygotowanie ciasta: Na blat wysypuję mąkę, dodaję do niej cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy w środku robię dołek i dodaję żółtka, śmietanę i rozdrobnione skwarki. Ciasto zagniatam przez chwilę
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj szybko, prosto i przyjemnie, ale żeby nie było zbyt banalnie, odrobina maku, który doskonale odnajduje się w parze ze smakiem pomarańczy. Pyszne, idealnie kruche i urocze, piegowate maleństwa. I choć moja miłość do ciasteczek przybiera już formę obsesji to myślę, ze nie będzie przesadą, jeżeli napiszę, że te są jednymi z moich ulubionych. Kilka składników, odrobina czasu… rach(...)masło, jajko, cukier, skórkę otartą z pomarańczy (przed otarciem skórki pomarańczę należy dokładnie umyć i sparzyć) oraz mak. 2) Składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm, powycinać ciasteczka (żeby uzyskać podobny efekt jak tutaj, należy użyć
Fitsweet.meKolejny nasz przepis na pyszną słodką przekąskę. Tym razem niezwykle kruche ciasteczka. Przepis jak większość, które dodajemy jest prosty i bardzo szybki, a ciasteczka wychodzą pyszne i na pewno pozytywnie zaskoczą waszą rodzinę, czy znajomych. Warto spróbować i zrobić coś własnego, a nie tylko kupować gotowe ciasteczka w sklepie. Przepis Składniki: 250 g miękkiego masła, albo margaryny 180 g cukru(...)cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 15-20 minut. Gotowe i pyszne
KasiaiKrzysiu.plOstatnimi czasy moje dzieci jak nadarzy się okazja, to na śniadanie tylko placuszki i placuszki. Nawet ta młodsza wcina, aż się kurzy ha ha :-) Tym razem
kruche babeczkipiernik toruński to moja wersja starego przepisu z jednej z książek wyszperanych od mojej mamy. Oczywiście przepis musiał ulec stosownym modyfikacjom aczkolwiek myślę, że smakuje wyśmienicie. Delikatny, miękki i kruchy zarazem, przesmaczny ze względu na dodatek masy orzechowej w formie pasty do przełożenia. Glazurowany piękną polewą czekoladową. Przygotuję go na wigilię! Składniki (forma keksowa duża): 250 gram mąki żytniej(...)Miód rozpuść z masłem i wodą. Do ciepłej masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce. Orzechy podgotuj z masłem, miodem
Mango PapajaGenialne, kruche, domowe ciasteczka. Składniki: Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 czekolady gorzkiej 8 orzechów laskowych prażonych (u mnie przepyszne Nowość orzechy laskowe prażone Helio – są genialne) Masło ucieram z cukrem (ucieram mikserem). Dodaję jajko i dalej ucieram. Dodaję mąkę wymieszaną(...)mocno klei, więc nie należy formować z niej kulek- ciasteczka same się rozpłyną podczas pieczenia tworząc swoją formę. Mi wyszło 15 ciasteczek. Uwaga ciasteczka rosną (rozpłaszczają się same), należy ciasto umieścić w odstępach około 3-4 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut (sprawdzajcie od czasu do czasu – różne piekarniki – różny czas pieczenia
MojaQchnia.plnajlepsze rozwiązanie, ale chciałam zrobić coś nowego, a że kocham banany to powstały ciasteczka z ich użyciem. Mają piękny maślano-bananowy zapach i zaraz po upieczeniu są bardzo kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Jeśli włożycie je do pojemnika to zrobią się miękkie i lekko gumowate, ale w niczym to nie przeszkadza. Wciąż są pyszne, bardzo bananowe i treściwe(...)następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 15-17 minut Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce. Zaraz po upieczeniu są chrupiące
Cooking MonsterŚwiadomość ,że dokładamy cegiełkę do ich zdrowszego, lepszego życia- bezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych(...)zbożowe najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo
WYSPA SZCZĘSLIWAJedne z lepszych pierników jakie jadłam w swoim życiu! Są kruche, chrupiące, słodkie, no i można je wycinać foremkami! U mnie w jednym kształcie - gwiazdek :) Pierniki mają wyraźny posmak cynamonu, nie wymagają długiego leżakowania - to wiadomość do tych osób, które chcą piec pierniki tuż przed Świętami. Są zupełnie inne w smaku, niż nasze - polskie. Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie(...)brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania gęstej masy. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i masę maślano-miodową. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min. 1h, do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na stolnicy/blacie, podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinać pierniki i umieścić
CookYourself