ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:416/550)

Placuszki z jabłkami 134

Dziś szybciutki wpis z przepisem na placuszki z jabłkami. U mnie w domu przygotowywane są odkąd sięgam pamięcią, i zajadane zawsze ze smakiem. Są bardzo dobre

psgotujemy
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 258

Lubicie słodycze? Bo ja baaaardzo ;) Dlatego dziś namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsze pierogi ruskie 295

nakrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na ok. 15-20 minut. Po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy jak najcieniej, podczas wałkowania odwracając co jakiś czas ciasto na drugą stronę. Możemy bardzo delikatnie podsypywać mąką. Wycinamy szklanką kółka – je również można odrobinę rozwałkować. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – możemy ulepić falbankę lub ponaciskać brzegi widelcem(...)krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie "Fuczki&quo... Post Najlepsze pierogi ruskie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Omlet bananowy bez jajek z polewą z odżywki białkowej :) 403

Niejednokrotnie widziałam zastosowanie odżywek białkowych jako polewy do słodkich dań - placków, omletów, owsianek. Musiałam i ja wypróbować ten patent. W tym celu przygotowałam mega puszysty, wegański omlet bananowy, który oblałam właśnie wspomnianym wcześniej sosem proteinowym, zrobionym z odżywki o smaku Mokka od Sunwarrior Polska . Jest to dobre rozwiązaniem na dostarczenie sobie niskokalorycznej słodyczy, bogatej w cenne składniki odżywcze i oczywiście(...)łyżek wody Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę owsianą i ryżową, dodaj rozgniecionego widelcem banana oraz pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego). Dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut, aby ciasto nieco zgęstniało.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki i smaż jeszcze kilka minut

Zdrowie na języku :P
RACUCHY W SŁONEJ ODSŁONIE 256

ktoś z Was się już spotkał z taką wersją? Osobiście się nie spotkałam, ale tak zaczęłam kombinować z rana… No bo jeśli są wersje naleśników, omletów i placków na słodko i na słono to czemu by nie zjeść racuchów w słonej odsłonie? Przedstawiam Wam moją wersję, którą zrobiłam na śniadanie Można się nimi w sumie zajadać w każdej porze(...)gładką masę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mąkę z solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą. Dolać mleko. Znów zmiksować na jednolitą konsystencję. Czosnek obrać i wycisnąć do ciasta. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce. Wycisnąć nadmiar wody. Wrzucić do miski. Ser i szynkę pokroić i dodać do reszty. Ubić sztywną pianę z białek. Przełożyć do reszty składników i mieszać delikatnie

kuchniabellissima.wordpress.com
Mus czekoladowy z awokado 136

przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. Najzdrowszym, jak się okazuje deserem, są świeże, dobrej jakości owoce(...)zdrowszej wersji, warto wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym

Moja smaczna kuchnia
Sernik z czereśniami 298

posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni - po upieczeniu ostudzić - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - do miski(...)masy na środku - studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach - po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem Sernik z czereśniami dzięki zwartej konsystencji oraz formie niewysokiego placka, nie rozpada się i śmiało można zjeść go trzymając w dłoni. Smak masy serowej jest delikatnie waniliowy, niezbyt słodki, a konsystencja mocno kremowa. Czereśnie zachowują soczystość oraz piękny kolor

Smakołyki Bereniki
Red Velvet Pancakes 138

Velvet Pancakes  Tak bardzo spodobało mi się jedno z amerykańskich ciast - Red Velvet Cake,  które też czasami przygotowuje się w formie babeczek,  że postanowiłam spróbować przygotować taki deser,  ale w formie  amerykańskich pancakes. Składniki: Na pancakes: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 3/4 szklanki mleka(...)koniec dodać 1 łyżeczkę czerwonego barwnika spożywczego i połączyć. Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni z obydwu stron na złoty kolor. Serek twarogowy wymieszać do smaku z cukrem pudrem,  Placki układać na przemian z serkiem. Smacznego

My sweet a life
Bezglutenowe naleśniki z łososiem i szparagami 139

 Bezglutenowe naleśniki z łososiem i szparagami - bardzo delikatne, aromatyczne połączenie a przy tym syte i bardzo smaczne.  Sezon szparagowy trwa wiec koniecznie spróbujcie! 

Kuchnia bezglutenowa
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 189

szukać inspiracji wśród wspaniałych propozycji, które można tam znaleźć Porażki: Zrobiłam ciastka francuskie o wymyślnym kształcie, smakowały nieziemsko, ale wyglądały tragicznie - pyszne i brzydkie, niestety :P Nie wyszły mi placki bananowe - moje ukochane! Jak one mogły? Niestety nie wiem, co się stało, przypalały się na każdej patelni i skończyło się tym, że wylądowały w koszu. Widać nawet dania robione(...)purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem

Cooking Monster
Chleb na płatkach owsianych 204

upieczenia tego bochenka zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Dotąd moje próby spełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem. Dałam sobie więc spokój. Nie na długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię(...)pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie : w małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieścić wszystkie pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełożyć do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem

Raj dla Podniebienia
Proziaki 159

robiłam, zawsze tylko jadłam:) Co to w ogóle jest? Pewnie część z Was wie, ale spora grupka osób zmarszczy czoło i poczyta o nich do końca. Są to bieszczadzkie placki na sodzie i kwaśnym (zsiadłym) mleku.  Jako że dawniej dużo osób miało gospodarstwa, to i krówek było więcej. A jak krówki, to i wyroby z mleka(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną- siekamy. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy zsiadłe mleko, jeśli się klei- podsypujemy mąką.  2. Z ciasta odrywamy po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z masłem i szklanką

Kuchnia w czekoladzie
Placuszki z cukinii z sosem miodowym 109

mój dzisiejszy obiad, kiedyś już próbowałam zrobić placki z cukinii jak byłam na diecie białkowej jednak był to totalny niewypał, ta wersja jest zdecydowanie bardziej udana ;) nawet moja mama skusiła się na kilka i zaakceptowała przepis;) dodatkowo chciałabym się pochwalić moim nowym super granatowym talerzem za jedyne 2,99zł! ;) Składniki (na około 13 placuszków): 1 średniej wielkości(...)najmniejszych oczkach, żeby powstała papka do cukinii dodajemy jajko, otręby, mąkę, proszek do p. (ewentualnie 1 łyżeczkę miodu) wszystko miksujemy wykładamy placuszki na rozgrzaną teflonową patelnie (około łyżki ciasta na 1 placuszek) smażymy pod przykrywkom (wtedy łatwiej bedzię nam przewrócić na drugą stronę) na małym ogniu (około 2 minut na każdej stronie) gotowe placuszki podajemy z sosem miodowym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki po sudecku - z jagodami 197

może nie zrobię żadnym gospodarzom antyreklamy :) Ciasto na naleśniki (prosta sprawa): - 2 szklanki maki - 2 szklanki mleka  - 2 jajka  - 2 łyżki oleju  Oczywiście modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo w zależności od ich smaku, kaloryczności, puszystości. Najważniejsze by dobrze się smażyły.  Nadzienie jagodowe Na sudeckich szlakach spotkać można: - świeże jagody posypane cukrem - jagody z zalewy(...)puściły sok (kilka godzin). Na małym ogniu zagotowujemy. Dolewamy wodę z rozpuszczoną w niej mąką. Gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu. Czekamy aż ostygnie by zawinąć w placek naleśnikowy.  Na półce przykuło moją uwagę "w nawie" regionalne piwo Izerskie. Być w Izerach i nie spróbować piwa Izerskiego? Pierwszy łyk... całkiem zwyczajne jak na regionalne piwo "z małego

Słodka sielanka
Racuszki z gruszkami na jogurcie 131

Racuszki zawsze robiłam na zsiadłym mleku tym razem zrobiłam na jogurcie, wyszły bardzo smaczne i delikatne, najlepiej smakują polane sosem czekoladowym. Składniki: 1,5 szklanki mąki

Bajeczna Kuchnia