Ależ apetycznie wyglądają te placuszki, prawda?, niecodzienne, gdyż przyzwyczailiśmy się do placuszków z surowych ziemniaków, a te są z gotowanych ziemniaków, warto spróbować i je przyrządzić
kgwjanczewolubi :) Polecam szczególnie na weekendowe śniadanie, bo to właśnie wtedy mamy najwięcej czasu, by to śniadanie przygotować i celebrować :) Smażąc ostatnią patelnię (wyszło w sumie 3 patelnie placków) i zajadając się jednym pomyślałam jak dobrze muszą smakować z dodatkiem tartego jabłka... Następnym razem tak właśnie spróbuję ;) Składniki: 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia 1 szkl. mleka 3 duże(...)mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko). Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Kolorowy Przepisowniknaszych ziemiach. Początkowo wypiekane na rozżarzonych kamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki(...)pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju
Food SquareWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki
JejKuchniaNaleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem
Pieguskowa KuchniaDzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa .Nadzienie to jogurt naturalny z czekoladą
Ala piecze i gotujesię, że placki ziemniaczane królują w gustach wielu mi najbliższych osób. Niestety pomimo wspaniałego smaku, zawierają też dużo tłuszczu. tego się nie da uniknąć. Jako zamiennik wymyśliłam placki warzywne, do których nie używamy mąki, a smażymy je na znikomej ilości oleju. Zachęcam Was do spróbowania, poszukiwania smaków i kombinowania. Smacznie nie zawsze znaczy niezdrowo :) Składniki: 4 ziemniaki marchewka(...)jajka, przyprawy i otręby pszenne. mieszamy. Dotykając masą języka sprawdzamy czy jest właściwie doprawiona, gdy tak nie jest dodajemy brakujących składników. Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka, do ciasta dodajemy kilka łyżek płatków lub otrąb owsianych, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa stężała. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy kilka "kropel" oleju i smażymy placuszki, najlepiej na małym ogniu
Taste Of My DayDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was pyszny i bardzo prosty pomysł na szybkie śniadanie, tj. pancakes z kaki. Są bardzo słodziutkie, puszyste i chyba idealne, jako
SMYKWKUCHNISkładniki: 3 cukinie 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki mąki olej do smażenia sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce
magiczna kuchnia Kasicałości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier(...)Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier puder. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut upieczony biszkopt przeciąć na 3 części. Krążki posmarować kremem, łącznie z górnym plackiem. 1/4 kremu pozostawić do posmarowania boków i wykonania rozetek na torcie. Odstawić do lodówki. Odłożonym kremem posmarować boki i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetkach umieścić jeżyny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Masło(...)pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej.W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje
Mix smakumiodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin. Po około 12 godzinach w folii czekolada jest gotowa do użycia. Jeśli wydaje się być zbyt miękka, żeby wyciągną(...)plastyczną można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, dobrze jest zamknąć ją w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych, żeby nie przesiąkła "lodówkowymi" zapachami, które nie za dobrze pasują do ciasta. Przed przygotowaniem dekoracji warto wyciągnąć czekoladę z lodówki trochę wcześniej, żeby zmiękła. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercydziś zapraszam na bardzo puszyste placuszki ziemniaczane , Ja osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i bardzo często goszczą na moim stole , smakują mi z każdymi dodatkami , czy ze śmietaną , czy sosem klonowym , po porostu uwielbiam , spróbuj takiej wersji może i tobie zasmakują . Potrzebne nam będą ( dla jednej osoby ) 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebulka 2 łyżki mąki(...)mamy zmielony to dodajemy żółtka , mąkę , oraz doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy , po wymieszaniu dodajemy nasze wcześniej ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy , a kiedy nasze ciasto ziemniaczane jest gotowe , rozgrzewamy patelnie z olejem i zaczynamy smażyć nasze placuszki , aż do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego , po usmażeniu placuszków , mamy gotowe jedzonko do podania . Smacznego
Mój SmakProsty chleb pszenny (składający się tylko z mąki, wody, soli i dodatku drożdży) pieczony w formie dużych placków. Pochodzi z Azerbejdżanu, gdzie zazwyczaj podaje się go na specjalne okazje, jak śluby, urodziny czy święta. Chleb ten oryginalnie piecze się w okrągłym, glinianym piecu zwanym tandir lub tandoor, stąd jego nazwa. Przepis ze strony: 196flavors.com Składniki na 1 średniej wielkości(...)dobrze się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając. Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dosyć luźne. Miskę z ciastem nakryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, aż podwoi
Przepisy na domowy ser i chlebProziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej ( "proza" - soda oczyszczona ). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne. I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko(...)szklanki do podsypania łyżeczka sody łyżka cukru łyżeczka soli 200 ml zsiadłego mleka Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól i wymieszać. Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka. Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki). Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam
Moje pyszne gotowanie