ciasta biszkoptowe - 2595 przepisów (strona:11/173)

Królewiec z orzechami 207

miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 400 g orzechów włoskich łuskanych 3 - 4 łyżki miodu 100 g masła 180 g cukru Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)samej blaszce. W garnku rozgrzać masło, miód i cukier. Dodać lekko rozdrobnione orzechy, wymieszać. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na cieście miodowym. Upiec. Tej samej blaszki użyć do upieczenia ciasta biszkoptowego. Rozbić jajka przeznaczone na biszkopt, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, następnie żółtka, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie połączyć

Praktyczna pl
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym 173

Ten przepis od jakiegoś czasu czekał na publikacje i ciągle był odkładany na później ale czas najwyższy aby zagościł na naszym blogu zwłaszcza,

Kuchenne Wariacje
Ciasto "Nocka" 240

sprzedaży. W końcu się zebrałam i zrobiłam to delikatne, kakaowe przypominające w smaku ptasie mleczko ciasto. Delikatnie słodkie, na ciemnym biszkopcie przełożone warstwami galaretki. Składniki: (forma 25x35) Ciasto biszkoptowe: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 i  1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr śmietanki kremówki(...)kakao 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody Warstwa galaretkowa: 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 i 1/2 litra wrzącej wody Dodatkowa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady Ciasto biszkoptowe: Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec

talerz przyjemności
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 442

każde święta nie może zabraknąć makowca, taka już tradycja. Jednak zwykły makowiec jak dotąd zawsze zostawał po świętach. Było tak dopóki nie trafiliśmy na przepis na makowiec w cieście biszkoptowym. Ten zawsze znika ze stołu, po prostu nie można mu się oprzeć. Co prawda w przepisie jest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie(...)woli dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe.  Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa

Cukiernia Pychotki
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 143

Ponieważ mam do rabarbaru szczególny sentyment, postanowiłam zawinąć go w roladzie biszkoptowej. Ciasto biszkoptowe przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze szybciej. Wymaga natomiast pracy potem, przy zwijaniu. Rabarbar jest w stanie rosnąć niemal wszędzie i nie trzeba się nim zbytnio zajmować. Warto zatem go natomiast dopieścić w kuchni za dobro i smak, które nam daje. Czemu by zatem nie zrobić(...)kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.  Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki.  Wrzucić do rondla

Weekendy w domu i ogrodzie
Łza słoniowa 159

się udaje, pięknie wygląda, niesamowicie smakuje i jest dość prosta do wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smakowe. Składniki na 2 rolady: Ciasto biszkoptowe • 6 jajek • 3 łyżki cukru pudru • 3 łyżki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Masa orzechowa • 100 g orzechów włoskich zmielonych • 8 łyżek gorącego(...)mleka – 250 ml • 2 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa • 100 g masła • 3 łyżki kakao • 3 łyżki cukru • 3 łyżki mleka oraz • 5 bananów, jak najbardziej prostych Wykonanie: Ciasto biszkoptowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i chwilę poubijać. • Wbijać po jednym żółtku i mieszać na wolnych obrotach. • Wsypać przesianą mąkę z kakao

To co kocham
Tort mandarynkowy 179

serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 %  -500 ml. 3 łyżki żelatyny około 1 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta biszkoptowego Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane stopniowo do utartych żółtek Białka ubić ze szczyptą soli(...)ciągle mieszając do ubitej śmietany Dołożyć do masy 3/4 osączonych mandarynek i dobrze całość wymieszać (można ułożyć na wierzchu kremu- i ja tak zrobiłam), 1/4 mandarynek zostawić do dekoracji Ciasto biszkoptowe przekroić na 2 części, tak miałam w przepisie, ale następnym razem przekroję na 3 części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym

Proste Potrawy
Ciasto Królewiec 444

budyniową. Doskonała rozkosz dla naszego podniebienia. Polecam. SKŁADNIKI Placki miodowe 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 0,5 litra mleka śmietanka kremówka gęsta(...)cukru 3 łyżki masła WYKONANIE: Ciasto miodowe Z podanych składników zagniatamy ciasto  dzielimy na dwie części. Placki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut. Ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy  na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy Następnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubijamy. Pod  koniec wlewamy olej i miksujemy

W kuchennym oknie Ewy
Czekoladowa tarta z malinami 157

bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy(...)spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny czerwone i czarne ) Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło

kolorowotorcikowo
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 397

biszkopcie będzie za cienka, ale okazało się, że ta ilość jest całkowicie wystarczająca:) Cała rolada jest naprawdę duża i na pewno wystarczy dla wszystkich:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE:8 żółtek15 dag cukruskórka otarta z 0,5 cytryny8 białek10 dag mąki pszennejszczypta soliSKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-RUMOWY (lub BRANDY):1,5 tabliczki gorzkiej czekolady1 tabliczka mlecznej czekolady250 g masła3(...)pełne łyżki kakao120 g cukru pudru200 ml rumu (ja dodałam zamiast tego tylko 4 łyżki brandy)WYKONANIE:CIASTO BISZKOPTOWE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C.Największą blachę z wyposażenia piekarnika - u mnie wymiary 32 x 40 cm wysmaruj olejem.Żółtka utrzyj w misce z 1 łyżką cukru i skórką otartą z cytryny na puszystą masę (około 4 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami 151

Przepyszna!!! I to jest nie tylko moje zdanie:) Rolada rozpływa się w ustach. Przepis wykorzystam jeszcze i to myślę, że wiele razy:) Dla mnie samo ciasto biszkoptowe w tej roladzie jest wyśmienite, myślę że to dzięki dodatkowi czekolady. Samo nadzienie zaś to czysta poezja i będzie u mnie doskonałym dodatkiem do przełożenia tortu. Cieszę się, że wzięłam udział w kolejnej(...)polecanego sernika. Na pewno to nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję Gospodyni Weekendowej Cukierni &12, która prowadzi fantastycznego i bardzo interesującego bloga Sweet Spoon . Składniki na ciasto biszkoptowe: 4 jajka; 100 g drobnego cukru kryształu; 100 g mąki pszennej; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 łyżki kakao; 50 g startej gorzkiej czekolady; 1 cukier waniliowy - 16g; Wykonanie

In my kitchen
Torcik serowy z czereśniami 188

upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta. Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe. Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę(...)bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki.  Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni, posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy.   Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Jabłkowy przekładaniec :) 156

Kolejna wersja jabłecznika, ale tym razem nie co tłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki(...)się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek i posypujemy cukrem z cynamonem. Następnie kolejną warstwę jabłek i znowu posypujemy. Aż do momentu kiedy wykorzystamy wszystkie jabłka. 3. Wcześniej przygotowane ciasto biszkoptowe (tzn. miksujemy wszystkie składniki razem) wylewamy na  wierzch ułożonych jabłek. 4. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni

Zdrowie na języku :P
Niby Królewiec 153

ciasto jest podobne do  ciasta znanego pod nazwą Królewicz lub Królewiec, a jednak trochę inaczej wykonane i trochę inaczej smakuje. To taka szybsza wersja tego ciasta. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać(...)mąki ugotować budyń. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i od razu dodawać porcjami masło. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły krem wylać na przestudzone ciasto miodowe, przykryć ciastem biszkoptowym. Oblać polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin (najlepiej do następnego dnia) w lodówce

Praktyczna pl
Tort jagodowo - borówkowy zawijany (w pionowe pasy) 224

zdecydowanym kolorze i smaku leśnych jagód, które razem z bitą śmietaną i serem mascarpone tworzą pyszny krem. Tort ciekawie wygląda po rozkrojeniu z uwagi na nietypowe pionowe pasy biszkoptowego ciasta przełożonego kremem

Przepisy Kulinarne