Wielkanocna Baba drożdżowa 162zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremek. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Powinno wystarczyć 40 minut. Piec w temperaturze 180 o C bez termoobiegu (grzanie góra i duł) przez około 30 minut
Mama Gotuje
Krem czekoladowy z awokado (wegański) 135Krem czekoladowy z awokado to pyszna wersja nutelli w wersji wegańskiej i przede wszystkim zdrowej! Ja na żadnej diecie nie
Kolorowy Przepisownik
Lekki sernik w stylu włoskim z mascarpone i owocami 164piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku do pieczenia. Podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietana lub kleksem jogurtu naturalnego
Gotujemy i jemy
Ciasto na zimno - mleczna pianka z galaretkami 306zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 5 szklanek mleka (1,25 l) 4 łyżki
Ugotować
leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania... 202moreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić w formach, najlepiej upiec wieczorem i rano gotowe do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, pachnąca, lekka, wilgotna z morelami drożdżówka bez wyrabiania czyli "leniwa" drożdżówka, najlepsza jest wieczorem upieczona i od rana jedzona..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką 223masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać,poukładać morele pocięte na połówki bądź ćwiartki,lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić,oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elki
Chleb żytni na zakwasie z liściem chrzanu / Sourdough rye bread with horseradish leaf 194jednym dużym lub dwoma mniejszymi liśćmi chrzanu (mogą wychodzić na boki formy). Z ciasta uformuj podłużny chlebek i włóż do blaszki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin. Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wyrośnięty chleb zwilż lekko z wierzchu wodą
Delicious Place
Babeczki wielkanocne 177proszek do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy całość. Jeżeli używacie mrożonego szpinaku to należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody (można go jeszcze zblendować, wtedy ciasto będzie miało ładniejszy kolor), dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (polecam firmy Stella), a każdą papilotkę napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy przez 25 minut(...)suchego patyczka. Krem: 200 ml śmietany 30% 100 g serka kanapkowego (proponuję poszukać takiego bez dodatku soli) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie kolorowe jajeczka do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta dodajemy serek i miksujemy do połączenia. Gotowy krem nakładamy na babeczki. var widgetParams = "{ 'Id':'1b7a1150-144c-4630-ba0c-cebc1f3fefe5','AffId':'14121'}"; var params
Cynamonowe szczęście
Ciasteczka walentynkowe. 194dwie, lub trzy części, żeby łatwiej się wałkowało. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek. Foremką wykroić serce, następnie mniejszą foremką w środku wykroić mniejsze serce. Część serc zrobić w całości, bez wykrawania środków. Gotowe serca układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, 10-15 minut. Na całe serce nałożyć marmoladę
Agusiowe smakołyki
3 Bit 2513 Bit 3 Bit to ciasto bardzo słodkie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia . Składniki 2 opakowania herbatników
4stronykuchni.pl
Pancakes - na maślance 180szczypta soli Sposób wykonania: W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy maślankę oraz jajka, miksujemy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pancakes smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu). Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukier puder, dżem, syrop klonowy oraz owoce
Qchnia po prostu
Piernik Staropolski Część II - Pieczenie I Składanie 221moja ma 27 x 33 cm) na grubość około 0,5 cm. Ciasto wałkujemy albo już na papierze na którym będzie się piekło albo przenosimy je za pomocą wałka na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop. przez około 15-18 minut bez termoobiegu. Wystudzony piernik przekrawam na trzy równe paski, przekładamy marmoladą lub powidłami
Gotowanie...to proste !
Sernik limonkowy bez pieczenia 193Bardzo delikatny serniczek. Smacznego Przepis na wykonanie w thermomix na dole Przygotowanie masy z ciastek – ciastka wrzucić do blendera i zmiksować lub dokładnie pokruszyć bardzo
Kuchnia Pokoleń
Tartaletki z warzywami i szynką 191smaku. Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny, posypuję tartym serem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Do ładnego koloru. Następnym razem
Zasmakuj Kuchni