placuszków 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego majeranku (lub innych ulubionych ziół) pół łyżeczki soli szklanka jogurtu greckiego Do dzieła!!! Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto (jest troszkę lepiące). Odstawiamy na 40 minut przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 5 części - każdą wałkujemy podsypując mąką (skończyła mi się pszenna(...)więc podsypywałam żytną ;-))na placki o grubości ok 2 mm. Flatbread smażymy na nagrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni - każdy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Przechowujemy zawinięte w suchą ściereczkę. Smacznego!!! Pasta z pieczonej papryki - HTIPITI Składniki: opakowanie sera feta 1 papryka czerwona (zastąpiłam ajwarem domowej roboty) papryczka chili lub pieprz cayenne ząbek czosnku 3-4 listki
sierotka maRysia w kuchnispód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę jaglaną. Po tym etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie bez problemu :D). Piekarnik nastaw(...)Włóż serduszko i piecz 25 minut. Przed podaniem ozdób jagodami goji :) Przed pieczeniem/po wyjęciu małej foremki
Zdrowie na języku :Pciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia garść jagód goi lub żurawiny dodatkowo na polewę potrzebujemy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% Wykonanie: do malaksera wkładamy : czerwoną fasolę, banan, jajka, cukier trzcinowy, miód, kakao oraz proszek do pieczenia , miksujemy aż uzyskamy gładką masę do której dodajemy garść jagód goi ,mieszamy ciasto przekładamy do keksówki (24x15cm) wyłożonej
Słodkie zapomnieniewypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka z komosy ryżowej ( bezglutenowa). Charakteryzuje się orzechowym aromatem, ale też jest dość sypka jak mąka ryżowa. Zalecana jest do mniejszych deserów lub jako mieszanka do ciasta. Mąka z tapioki (bezglutenowa). Mało znana i trudno dostępna, lecz dość dobrze uelastycznia. Jest właściwie bezsmakowa(...)uzyskacie nieziemski smak, gwarantuje! Mąka sojowa . Zastosowanie znajdzie przy zagęszczaniu zup i sosów, jak i przy wypieku ciast, lecz tylko jako dodatek. Normalnie ma barwę białą, ale pod wpływem temperatury szybko ciemnieje, dlatego trzeba uważać przy ciastach z długim czasem pieczenia. Tak jak widzicie rodzajów mąk i ich zastosowanie jest przeogromne! Warto mieć przynajmniej połowę z nich i bawić
zdrowo i aktywniewypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka z komosy ryżowej ( bezglutenowa). Charakteryzuje się orzechowym aromatem, ale też jest dość sypka jak mąka ryżowa. Zalecana jest do mniejszych deserów lub jako mieszanka do ciasta. Mąka z tapioki (bezglutenowa). Mało znana i trudno dostępna, lecz dość dobrze uelastycznia. Jest właściwie bezsmakowa(...)uzyskacie nieziemski smak, gwarantuje! Mąka sojowa . Zastosowanie znajdzie przy zagęszczaniu zup i sosów, jak i przy wypieku ciast, lecz tylko jako dodatek. Normalnie ma barwę białą, ale pod wpływem temperatury szybko ciemnieje, dlatego trzeba uważać przy ciastach z długim czasem pieczenia. Tak jak widzicie rodzajów mąk i ich zastosowanie jest przeogromne! Warto mieć przynajmniej połowę z nich i bawić
Zdrowie i pysznie na talerzupudru 4 łyżki gęstej śmietany 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera białego, trzykrotnie mielonego 6 jajek 250 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 150 g masła stopionego i schłodzonego puszka brzoskwiń pół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 żółte galaretki Instrukcje Składniki na spód siekamy i dokładnie(...)wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy (25X36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pieczemy około 20 minut w 180 C. Brzoskwinie miksujemy. Żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy małymi porcjami ser, wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło, dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zmiksowane brzoskwinie. Delikatnie miksujemy
To co lubię - gotuję i polecampszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 150 g borówek Przygotowanie: Jajka miksuję z cukrami. Dodaję jogurt i krótko miksuję. Przesiewam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do miski i miksuję. Borówki myje, osuszam i oprószam mąką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i teraz układam 1/3 ciasta i 1/3 borówek i znowu
Tanio smacznie i prostomiąższ bez osłonki) 3 łyżki miodu lawendowego 1/3 szklanki cukru pudru pokruszona beza Wykonanie 1 Zagniatamy składniki na kruchy spód. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 2. Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach i pieczemy w 180C przez(...)dodajemy wydrążony miąższ z tego owocu. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut. 3. Schłodzoną masę przekładamy na kruchy spód, całość wyrównujemy podłużnym nożem, dekorujemy pokruszona bezą i dodatkami wg uznania. 4. Smacznego! Artykuł Mazurek sernikowy z limonką i lawendowym miodem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZwykle piekę jeden mazurek pomarańczowy i jeden mazurek czekoladowy W tym roku postanowiłam nieco urozmaicić wypieki i tak powstał mazurek śliwkowo czekoladowy. Użyłam ksylitolu, powideł domowych bez cukru i czekolady z ksylitolem. Tak więc mazurek bezcukrowy. Bardzo polecam bo suszone śliwki i czekolada to połączenie idealne! Mazurek śliwkowo czekoladowy - przepis SKŁADNIKI ciasto(...)godziny a najlepiej na noc. Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg - pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą. Z odłożonego kawałka ciasta uformować dookoła wyższy brzeg
Stare Garymąki * 1 łyżka cukru * szczypta proszku do pieczenia * szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, chwilę ucierać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do wymieszania składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec
Zrób to smaczniewsypać obie mąki i proszek i delikatnie przemieszać. • Blaszkę 24×38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. • Kłaść kupkami biały i żółty biszkopt na zmianę, posypać kawą mieloną, przykrywać nastepną porcją ciasta, wyrównać wierzch. • Piec w 170 st.C przez 40 minut, wystudzić i przeciąć na 2 blaty. Wkładka serowa • Masło utrzeć(...)serowej. • Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając bez zbytniego napowietrzania. • Na koniec wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. • Upiec sernik w takiej samej blaszce jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp 180 st.C przez 50 minut, wystudzić w blaszce. Masa budyniowa • Zagotować
To co kochampotrzebujemy: CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może
MamaOskarkakazałby mu stać nad patelnią i obracać, prędzej wylałby ciasto na całą patelnię i upiekł jednego dużego ;) A "pankejki" z dzisiejszego przepisu są wyjątkowo smaczne. Pulchne, wyrośnięte i mięciutkie. Przyznaję bez bicia, że pierwszy raz wyszły mi tak smaczne i do tego delikatnie rumiane, choć pieczone na patelni bez tłuszczu. Osłodzone pysznym miodem spadziowym od Pasieka na Zastawiu(...)pieczenia 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z miodem i cukrem waniliowym lub ziarnami wanilii. Dolewamy mleko i olej, a następnie dodajemy partiami mąkę pszenną przesianą ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji pozbawionej całkowicie grudek. W razie konieczności należy dodać jeszcze odrobinę mąki (każda ma inną chłonność) lub mleka gdyby ciasto
Kuchnia w czekoladzieprzepis na ciasto z cynamonowym jabłkiem. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, wykonuje się je bez użycia miksera. Wystarczy drewniana łyżka i troszkę chęci Jabłoń na działce obrodziła w tym roku, więc u mnie będzie sporo wypieków z ukochanymi jabłkami. Ciasto przygotowałam dziś na przyjęcie urodzinowe męża. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało Polecam Wam ten przepis również(...)jabłek mniejszych 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki krojonej skórki cytryny (u mnie gotowa sklepowa) 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 większe jajka 1 szklanka oleju (u mnie ryżowy, albo możecie użyć dowolnego) Uwaga! Składniki jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej
Słodkie okruszki