ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:886/2544)

KREMOWY SERNIK WANILIOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWO – RÓŻANYM 55

dużych truskawek świeżych lub mrożonych 1 cukier waniliowy 4 łyżeczki konfitury różanej Wykonanie Herbatniki blendujemy na drobny piasek, łączymy ze stopionym masłem, wykładamy do tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dno i tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach(...)czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik piekłam bez termoobiegu. Upieczony sernik schładzamy w uchylonym piekarniku, aby szybko nie opadł. I gotowy! Artykuł KREMOWY SERNIK

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka Na Gotowanych Żółtkach 77

Nigdy nie jadłam ani nie piekłam jeszcze takich ciastek, ale z opowieści mojej mamy dowiedziałam się że takie ciasteczka wychodzą bardzo smaczne i bardzo kruche więc postanowiłam to sprawdzić i potwierdzam są przepyszne :) Składniki na jedną blaszkę ciastek: 125 g mąki pszennej tortowej 75 g mąki ziemniaczanej 40-50 g cukru ( przy 40 g ciastka wychodzą deserowe) 2 żółtka(...)średnich oczkach, a następnie zagniatamy całość i chowamy do lodówki na około 1 godzinę. 2. Po schłodzeniu ciasta, wałkujemy je na grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w 180 stop. przez 10-15 minut grzanie góra - dół bez termoobiegu

Gotowanie...to proste !
KREMOWY SERNIK WANILIOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWO – RÓŻANYM 51

dużych truskawek świeżych lub mrożonych 1 cukier waniliowy 4 łyżeczki konfitury różanej Wykonanie Herbatniki blendujemy na drobny piasek, łączymy ze stopionym masłem, wykładamy do tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dno i tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny, cukrem i mascarpone. Wbijamy po jajku. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach(...)czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik piekłam bez termoobiegu. Upieczony sernik schładzamy w uchylonym piekarniku, aby szybko nie opadł. I gotowy! Artykuł KREMOWY SERNIK

Raj dla Podniebienia
Strudel jabłkowy na niedzielę 69

Witam po długiej przerwie! Dużo się u mnie dzieje. W końcu znalazłam czas na upieczenie jakiegoś ciasta. Strudel z jabłkami na niedzielę to prosty i smaczny deser. Jest to ciasto z filo. Wiecie co to jest filo? Filo to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i oleju. Filo najczęściej używają Grecy i Turcy do wypieku baklawy, ale i też(...)arkuszem i posmaruj znowu masłem. Postępuj tak, aż do ostatniego arkusza. Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg. Bez termoobiegu na 200ºC. Rozłóż równomiernie nadzienie na połowie ciasta i zwiń w rulon, zawijając brzegi. Przełóż strudel na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp brązowym cukrem. Piecz strudel przez 30 minut na złoty kolor. Podawaj lekko

codojedzenia
KREMOWY SERNIK WANILIOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWO – RÓŻANYM 78

dużych truskawek świeżych lub mrożonych 1 cukier waniliowy 4 łyżeczki konfitury różanej Wykonanie Herbatniki blendujemy na drobny piasek, łączymy ze stopionym masłem, wykładamy do tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy dno i tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny, cukrem i mascarpone. Dodajemy wanilię. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników(...)czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik piekłam bez termoobiegu. Upieczony sernik schładzamy w uchylonym piekarniku, aby szybko nie opadł. I gotowy! Artykuł KREMOWY SERNIK

Raj dla Podniebienia
JOGURTOWE PLACKI Z TRUSKAWKAMI 65

miski, wsypać cukier puder, wymieszać mikserem. Dodać jogurt grecki, olej, wsypać sól, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Całość dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. Patelnię rozgrzać (najlepsza taka, na której można smażyć bez oleju), wylewać łyżką porcje ciasta, na nieupieczoną jeszcze stronę placka położyć na wierzchu kilka plasterków truskawek. Następnie placki

Zrób to smacznie
Chałka z kruszonką 76

śniadanie. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : Rozczyn : 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki Ciasto 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka szczypta soli 50 g masła lub palmy 3 łyżki cukru Do ciasta możesz też dodać cukier wanilinowy lub skórkę otartą z cytryny. Kruszonka 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki masła (adsbygoogle(...)ciasto na 4 kawałki i tworzymy z nich wałeczki. Moje uformowałam z cieńszymi końcami aby nadać chałkom ciekawszy kształt. Zaplatamy dwie chałki, każdą z dwóch wałków. Na blaszce od piekarnika lub blaszce do ciasta , wyścielamy papier do pieczenia, układamy chałki i odstawiamy na ok.15 min. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, wkładamy blaszkę z bułkami i pieczemy 30 min. bez

Do Garów!
Prażone jabłka na szarlotkę zamknięte w słoiku 74

wanilią zamknięte w słoikach i poddane pasteryzacji. Mus z uprażonych jabłek z kawałkami owoców przyspieszy pieczenie szarlotki, ułatwi też przygotowanie ryżu z musem jabłkowym czy naleśników na słodko z marmoladką jabłkową. Gotowe jabłka bez konserwantów wyłożysz ze słoiczka na ciasto i od razu do piekarnika. Dzięki tym jabłuszkom zaoszczędzisz sporo czasu, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem i często sięgasz

ProstePesto.pl
Mięciutkie pierniki 70

cukru pudru - 200 g miodu, płynnego - 150 g kwaśnej śmietany - 4   żółtka - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - łyżka kakao - przyprawy do piernika korzenne, około 2 łyżki   Wyrobione ciasto musi leżakować całą noc minimum, może wytrzymać nawet do 3 dni. Rozpuść masło, wlej miód, dodaj kakao i przyprawy korzenne. Umieść rondelek na palniku, na małą moc. Podgrzewaj mieszając, aż wszystko(...)Ciasto wymieszaj łyżką lub w robocie, będzie luźne, ale po umieszczeniu go w lodówce na dobę lub dłużej zrobi się idealnie plastyczne i będzie z Wami współpracowało. Po upływie czasu leżakowania w lodówce, wyjmij ciasto i podziel na porcje, które możesz bez problemu pojedynczo rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wykrawaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
Paszteciki szczecińskie z mięsem 109

kminku mielonego - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz do smaku - 1 jajko - mała bułka namoczona w wodzie Dodatkowo - olej do smażenia   Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam do miski. Przygotowuję rozczyn : Do pól szklanki ciepłej wody wkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość(...)dzień odgrzewam w mikrofalówce, niewiele tracą na smaku. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze mój przepis na tradycyjne paszteciki pieczone i paszteciki z ciasta francuskiego ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam :  Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. klik   Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Rogaliki drożdżowe z mięsem 65

przepisy, które wymagają jak najmniej czasu na przygotowanie. I to jest jeden z takich przepisów! Ciasto drożdżowe przygotowuje się bez wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych składników wychodzi około 50 szt. pasztecików. Składniki na ciasto: 500 g mąki

Świat Domowej Kuchni
Sernik z 15 jaj z Polewą Bez Masła 85

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik to nic innego jak rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest biały ser. Domowy sernik z 15 jaj z polewą to król pośród wszystkich serników. Piecze się go bez spodu z dużą ilością jajek i sera. A co najważniejsze, tak przygotowany sernik prawie wcale nie opada po upieczeniu. Sernik z poniższego przepisu jest niezwykle delikatny

Przepiski.pl
Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera 69

Truskawkowy szał trwa. Jeśli macie ochotę na proste i szybkie ciasto z truskawkami bez miksera i nie macie maślanki, aby skorzystać z tego przepisu , zróbcie

Moja Delicja
Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera 96

Czekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosem i malinami (użyłam mrożonych) oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego, to moje kolejne szybkie ciasto BEZ

Moja Delicja
Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera 94

Miałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy . Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka

Moja Delicja
Kwiatowe przyjęcie urodzinowe 90

dań, które przygotowałam dla solenizantki i jej gości. TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE, MANGO I MALINAMI Tym razem zamiast pieczenia tortu na tradycyjnym biszkopcie, postanowiłam wykorzystać przepis na roladę. Ciasto jak zawsze wyszło przepyszne i nie został po nim nawet okruszek. ciasto x 2: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 50 g roztopionego i przestudzonego masła(...)Delikatnie mieszamy i powtarzamy tę czynność. Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę, delikatnie odrywając papier (najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Wykrawamy 3 równe krążki i czynność powtarzamy

Mienta blog
Ciasto francuskie z borówkami i lekkim kremem budyniowo-maślanym 93

wyjęte prosto z chłodnej lodówki Co potrzeba: 1 paczka ciasta francuskiego 3 szklanki mleka, 6 żółtek, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy), 150 g masła, 300 g borówki amerykańskiej Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blachę razem z papierem do pieczenia, na którym jest firmowo zwinięte, wyrównujemy je palcami

Bułka z Chlebem
CIASTO MAŚLANKOWE Z TRUSKAWKAMI 91

Szybkie ciasto z sezonowymi owocami najlepsze. Bez użycia miksera, wystarczy wymieszać do połączenia składników i gotowe . Składniki: 4 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 1/2  szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 400 g truskawek  Mokre składniki wymieszać razem w misce, w drugiej połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia.  Do mokrych składników wsypać mąkę z cukrem i wymieszać do połączenia składników. Na blachę o wymiarach 20x 30 wylać przygotowane ciasto. Na wierzchu poukładać umyte,suche truskawki obtoczone w 1 łyżce mąki. Większe truskawki można przeciąć na dwie,trzy części.  Piec w 180 st C ok 50 min.  Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nie otwieramy piekarnika

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciastka z nektarynką 48

przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek potrzebujemy: – opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch można przesmarować dżemem lub posypać cukrem, ułożyć płatki migdałów. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa 159

elastyczne, i rozwałkowuję na wielkość blachy. Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję. Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 20 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony piernik zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. W tym czasie przygotuję(...)równe części, następnie przekładam wystudzonym powidłem. Ostatni kawałek piernika kładę spodem do góry, żeby góra piernika była równa. Tak przygotowany piernik zawijam w folię aluminiową (można w papier do pieczenia), kładę na nim deseczkę (można położyć deskę do krojenia, tylko cienką i nie za ciężką), dodatkowo na deseczkę kładę grubszą książkę. Następnie piernik wstawiam do lodówki na około

Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka z pianką i kruszonką 129

Ciasta z jabłkami piekę dość często.  Jabłka dostępne są przez cały rok, smacznie komponują się z wieloma zestawieniami... tym razem klasyczna szarlotka z bezą i kruszonką. Tą podstawową wersję od czasu do czasu lekko modyfikuję - poprzez dodanie domowych śliwek z syropu, skórki z pomarańczy, bakalii... A Wy z czym ją podacie

Z Hrabiną w kuchni
Najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci 138

dalej jest miękkie, słodkie i po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu nad kremami, biszkoptami, bezami – to jest ciasto dla Was! Składniki: pół kostki margaryny 3 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki według uznania Przygotowanie Na początku oddziel białka od żółtek . Utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami. Rozgrzej

Rozdomowiona
Muffiny podwójnie czekoladowe 121

mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.  Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy posypką i ciemną czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Szarlotka 259

Podstawowy i najprostszy przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To bardzo szybka do zrobienia szarlotka , którą polecam każdemu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Jest pyszna! - bez duszenia, czy pieczenia osobno jabłek - bez podpiekania spodu - tylko 6 składników Przepisów na szarlotki jest wiele. Polecam Ci jednak te najciekawsze. Z całą pewnością jest

AniaGotuje.pl
Chleb pszenno - żytni 127

mięciutki środek. Ten upiekłam za jednym zamachem w dużym naczyniu. Jeśli nie macie dużego to podzielcie ciasto na dwa naczynia lub po prostu zróbcie jeden z połowy składników i skróćcie czas pieczenia do 30 minut z pokrywką i do 30 bez. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciastka francuskie z marmoladą 209

polecają się z marmoladą i już! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki marmolady brązowy cukier Przygotowanie: Rozkładam ciasto francuskie na blacie, smaruję marmoladą, zawijam w rulon i kroję lekko skośnie jak kopytka. Posypuję dodatkowo cukrem, piekę w temp. 200 C bez termoobiegu grzaniem góra plus dół około 15-20 minut do zarumienienia się ciastek. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
DIETETYCZNA PASCHA 208

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele

Kuchnia MagdaLeny
BABKA PIASKOWA 147

Klasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić

Słodki Zakątek
Muffinki pomarańczowe 166

pomarańczy i krótko zmiksować. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości, po czym włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczone muffiny wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Chcę Wam zaproponować również krótki film, dzięki któremu dowiecie się jak zmiksować ciasto bez bałaganu. #beko   #ciastojakzobrazka

Passions hobbies life
Grissini z makiem – włoskie paluszki 97

dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony – paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka kukurydziane (bezglutenowe) 141

bardzo by zmiękło i byłoby jeszcze trudniej je rozwałkować. Dlatego podczas pracy z jedną częścią ciasta, pozostałe muszą czekać w lodówce. 5. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem i 170 stopni bez termoobiegu i wkładamy obie blachy na raz do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. 6. I gotowe

Kawa z mlekiem
Mini ciasta dyniowe bez glutenu 153

łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki smarujemy olejem kokosowym. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich puree z dyni, jajka oraz masło. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy około 30-35 minut, aż będzie rumiane od góry, lub patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. Smacznego! Artykuł Mini ciasta dyniowe bez glutenu pochodzi

PaleoLife
CHLEBEK GRYCZANY Z CHIA 136

drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia.. Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo zostawić bez niczego. Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę

Mała w garnku miesza
TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM I KOZIMI SERAMI 123

rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie go (ryżem, fasolą lub kulkami ceramicznymi) i pieczcie około 15 minut. Ściągnijcie obciążenie, dopieczcie jeszcze przez około 10 minut bez obciążenia. W czasie pieczenia spodu przygotujcie karmelizowany czosnek: główki czosnku podzielcie na ząbki, ząbki obierzcie

OliveandThyme
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 130

waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij

codojedzenia
Sernik z brzoskwiniami 141

ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru

To co kocham
Ciastka z nektarynką 119

przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek potrzebujemy: – opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch można przesmarować dżemem lub posypać cukrem, ułożyć płatki migdałów. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Grissini z makiem - włoskie paluszki 131

dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony - paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
baranek wielkanocny 112

żółtku. Mąkę wymieszać z skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z  cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.  Po upieczeniu(...)używano ciężki żeliwnych form, teraz foremki są lekkie, rozpinane, pokryte nie przywieralną powłoką. Baranka w takiej foremce pieczemy do góry nogami, jeśli upiecze się nierówno to nadmiar ciasta ścinamy do równa, żeby prosto stał. Taką foremkę jak moja możecie kupić bez wychodzenia z domu, w sklepie SterfaUlubiona.pl, dokładnie pod tym linkiem: klik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego 110

każdym paseczku układać plastry jabłka. 7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. 8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć. 9. Paseczki zwinąć w roladki. 10. Powstaną zgrabne różyczki ;). 11. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 12. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia

Nastoletnie Wypiekanie
Pancakes z malinami 131

opcjonalnie) W misie miksera umieścić mleko, maślankę, jajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer 2. Smażymy placuszki na rumiano

Moja Galeria Smaku
Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!) 39596

minut w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 230 ° C lub w specjalnym programie do pieczenia chleba/pizzy, najlepiej na najniższym poziomie piekarnika. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wyrobione ciasto można bez problemu zamrozić i długo przechowywać. Wystarczy je potem rozmrozić, rozwałkować i upiec. Smacznego

maniapieczenia
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 161

chwilkę w gorącej wodzie. Następnie sparzone ciasto ląduje w dodatkach jak mak czy sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone na siatkach w finalnym kształcie i ląduje w gorących piecach. Cały proces trwa sekundy i nie da się ukryć że bez wprawy można zapomnieć o dołączeniu do zespołu. Piekarze robią swoje a my cały czas słuchamy tego co mówi

Kuchenne Wariacje
pizza sycylijska 181

miejsce. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blaszkę. składniki na wierzch: 4 pomidory 2 łyżki kaparów 20 oliwek bez pestek 100 g sera żółtego oregano sól, pieprz wykonanie: Na cieście układamy pomidory pokrojono w cząstki, oliwki, oraz opłukane kapary. Posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 min. w 200 st. C a następnie posypujemy startym serem i ponownie pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie babeczki z fetą 144

ciasta francuskiego. Na cieście położyć połówkę oliwki. 4.  Foremki z babeczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 17-20 minut. Trzeba kontrolować kolor ciasta. Jeżeli zaczyna ciemnieć oznacza to, że się przypala i trzeba wyciągnąć babeczki wcześniej. Babeczki bez problemu wyskakują z formy. Wystarczy lekko podważyć je widelczykiem

Trzeci talerz
Jak zrobić idealne kruche ciasto ? - porady kuchenne 137

maślany smak ciasta po upieczeniu. Jajko - najlepiej prosto od kury i świeże. Wiem, że jest wiele przepisów bez jajka ale ja jajko używam i używać będę. Cukier - tylko cukier puder. Zwykły cukier (kryształ) nie zdąży się rozpuścić w cieście podczas pieczenia i może brzydko wyglądać (brązowe kropki na cieście). Wyrabiać - jak najszybciej, żeby masło się nie rozpuściło

CookYourself
Szarlotka! 200

pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki i dokładnie ją rozkładamy. Układamy obrane połówki jabłek i popsujemy cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i przekładamy ją na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35-40min.  Polewa - Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią ciepłe ciasto. Jak napisałam wyżej - pierwszym razem ciasto jedliśmy bez polewy

Chocolate Stop Tempting
Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym 531

miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman

Szefowa kuchni
Sernik królewski 463

smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy 1 połowę zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce  wylewamy masę serową i na górę ścieramy 2 połowę zamrożonego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny, choć zależy to od piekarnika. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem, lub podawać bez niczego

Piekę, bo lubię
Nocny drożdżowiec 318

wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę. Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół). Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru

upichcic
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 198

dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia. - w tym czasie przygotowuję nadzienie pomidorki, paprykę, szpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki

Basia w kuchni
Bajgle w wersji slow 170

cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w   lipcowej piekarni  razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z bloga   Gotuje bo lubi .  Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam(...)godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy tak jak list, a potem jeszcze raz na dwa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej osiem godzin. Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 kawałków, z każdego formujemy kulkę i zostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Liebster Blog Awards 129

Skłonił mnie mój mąż, który również założył za mnie bloga. 2.     Jakie smaki wolisz piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3.     Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4.     Co jest dla Ciebie najcenniejsze

Mania Gotowania
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ WŁOSKĄ 184

wymaga pieczenia - może zostać zrumieniona przy pomocy palnika cukierniczego. W tej wersji tarty cytrynowej można zrezygnować z włoskiej bezy. Każdy z nas może pozwolić sobie na przygotowanie tarty cytrynowej z bezą, nie musimy iść koniecznie do cukierni, zamawiać z pracowni... Zakasajmy rękawy i do pracy! Przepis pojawił się kiedyś na poprzedniej odsłonie naszego bloga. TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ (forma(...)bezę 4 białka 300 g drobnego cukru 60 ml wody Sposób przygotowania Zaczynam od spodu. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Zimne masło siekam z mąką pszenną, dodaję cukru pudru i rozcieram w palcach na masę przypominającą mokry piasek. Dodaję żółtka i ugniatam szybko gładkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaję łyżkę lub dwie zimnej wody. Owijam ciasto folią

W kuchni Karmel-itki
Chaczapuri megruli 228

wynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku albo smażenie ich na patelni. W Gruzji tradycyjnie przed włożeniem chaczapuri do pieca podpieka się je na blachach pieców opalanych drzewem. Dlatego też ja najpierw podpiekam je na patelce, a dopiero(...)ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasto po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy

PatiGotuje
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 241

Składniki: Biszkopt: 3 jajka,  100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić

W kuchni u Moniki
Świąteczny deser na szybkiego 58

Szwecji prawdziwym rarytasem. Szwedzi dodają borówkę do ciast , pieką z nią chleb , gotują z niej dżem, czy konfiturę. Szwedzkie köttbullar podaje się właśnie z czerwoną borówką. Czerwony to kolor świąt! Dlatego świąteczny deser z borówką smakuje więcej niż słodki deser. Na święta piekę sernik z borówkowym musem i galaretką . Bez wątpienia czerwona borówka jest moim ulubionym owocem w świątecznym

codojedzenia
Z ŁĄKI NA TALERZ: Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami 167

baldachu czarnego bzu 5 świeżych moreli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój na mniejsze kawałki. 2. Dodaj do niej resztę składników i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30min. 4. Po tym czasie wyłóż ciastem foremki do babeczek, ponakłuwaj widelcem i piecz 10min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort Marchewkowy 106

łyżka cukru waniliowego 200 ml. oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli SKŁADNIKI NA KREM : 125 g. serka kanapkowego, naturalnego np. Philadelphia 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny DO OZDOBY: cukrowe marchewki lub połówki orzechów włoskich Wykonanie Tortu: CIASTO MARCHEWKOWE: Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy(...)Mieszamy mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Dodajemy marchewkę i orzechy, miksujemy ostatni raz, aż składniki połączą się. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej, dużej tortownicy (średnica 26cm.). Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] i pieczemy 45 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Jeżeli jest wciąż wilgotne

Domowe Torty
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 179

piekarnika w trakcie pieczenia, a po upłynięciu 25 min. wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto na kolejne 5 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika. Kiedy ciasto lekko przestygnie, delikatnie odklejamy je od formy (jeśli mamy formę tradycyjną, a nie silikonową, to można brzegi odkroić nożem) i studzimy do góry nogami na kratce. Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy bitą śmietanę(...)Gotowanie czy pieczenie? Lubię jedno i drugie. Kiedyś odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji. 3. Słone czy słodkie? Słooodkie :) Patrz powyżej ;) 4.Owoc czy warzywo? Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam. 5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni? Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;) 6. Ciasta czy ciasteczka? Ciasta... i ciasteczka

Ratunku obiad
Sernik z brzoskwiniami 159

sernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę.  Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny.  Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości.  Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta(...)masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :) Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm Ciasto: ok 500g mąki 5 żółtek 250g masła lub margaryny szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Sernik

Kuchnia w czekoladzie