Sernik z kokosem i mango 202było tak samo :-) Do kawałka sernika, a może dwóch, filiżanka pysznej kawy i ja się rozpływam... nie mogłabym żyć bez słodyczy. A Wy ? Składniki: ciasto: maka pszenna 30 dag, cukier drobny pół szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 15 dag, żółtko jaja 1 szt, skorka pomarańczowa 1 łyżka, masa serowa: ser biały 1 kg, cukier drobny
kulinarne odsłony pati
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa 272Rolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jogurtowe z marchewką 192Proste i szybkie do zrobienia ciasto z dodatkiem marchewki [ u mnie marchewka starta na małej tareczce z innymi oczkami i jest widoczna ,ale nie wyczuwalna]..Pyszne
Moje domowe kucharzenie
Bardzo prosta drożdżówka 157Kruszonka: 0,5 margaryny 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru Składniki razem połącz aż powstanie kruszonka. Na wierzch ciasta przed posypaniem kruszonką możesz wyłożyć dowolne owoce. Pieczenie: Piecz około 1 godz. w temp. 180 st. Drożdżówka bez owoców
Z notatnika
Galette ze śliwkami. 214pieczenia należy ustawić w piekarniku tylko dolne grzanie. Ciasto jest pyszne, chociaż dosyć kwaśne. Dla wielbicieli takich deserów. Na pewno wypróbuję przepis także z innymi owocami. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła 3 łyżki cukru pudru 60 ml śmietany kwaśnej Pozostałe: 500 g śliwek 3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania ciasta(...)spodzie, zostawiają ok. 3 cm brzeg. Następnie posypać cukrem i cynamonem. Brzeg ciasta założyć do środka. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 40 minut. Piec bez formy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia włączyć tylko grzanie dolne, a blachę
zadanie-gotowanie
Brazylijskie bułeczki serowe - Pão de queijo 205Pão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże czy proszek do pieczenia. Z zewnątrz chrupiące, miąższ przypomina konsystencją ciasto ptysiowe. Proste i bardzo smaczne. Przepis ze strony 196flavors.com Składniki na ok. 15 sztuk Pão de queijo 2 szklanki mąki
Przepisy na domowy ser i chleb
Maslane ciasto drozdzowe z jezynami i malinami, z kruszonka czyli poWeekendowe Lakocie odc.129 214Wreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z fasolką szparagową na boczku 270obsypać kaszą manną - zapobiega przywieraniu. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić
Grunt to przepis!
Krem daktylowy 191Zdrowy krem daktylowy, bez dodatku cukru i tłuszczu zwierzęcego. Rewelacyjny dodatek do deserów, ciast, wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet
Kuchcik gotuje
Ryba w cieście piwnym 297rybę w cieście piwnym ! Tak wyglądany i wyczekiwany przeze mnie dzień! 2 Dni bez uczelni. 2 dni gotowania. 2 dni leniwienia się. A tak poważnie to 2 dni pisania pracy mgr... Wczoraj były jabłka pieczone a dziś, że mamy post więc powstała ryba w cieście piwnym ! Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus
sierotka maRysia w kuchni
Murzynek z orzechami i gruszkami. 171ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać
Kuchnia Beaty
drożdżowy makowiec "saute"... 181podzielić na 2 części, każdą rozwałkować i nałożyc po całości mak, ciasno zawiną i włożyć do kesówek, posmarować wierzch wodą ciepłą piec w 210 około 40-45 minut, makowce wyjąć z blaszek jak wystygną dobrze - ciasto jest bez lukru, posypek, smakuje wyśmienicie.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Roladki nadziewane marmoladą różaną 423prostokąta o grubości 2-3mm. Dzielę go na paski. Każdy z nich smaruję marmoladą i zwijam w kształt roladki, bez dociskania. To samo robię z resztą ciasta. Gotowe roladki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25-30 minut Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem
Kuchnia co dnia
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 194cukrem. Jajka roztrzepać z ekstraktem. Dodać do mąki, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać kremówkę z mlekiem, dokładnie mieszając. Ciasto ma być jednolite, bez grudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek czekoladowy II 213sól. Na koniec dosypujemy mąkę i zagniatamy kruchy spód. Jeśli wyszedł zbyt twardy, można lekko pokropić ciasto wodą i zagnieść ponownie. Bez odstawiania do lodówki, wylepiamy ciastem spód tortownicy lub formy do tarty o wielkości 25 centymetrów. Pieczemy w 200 stopniach do momentu zezłocenia brzegów (około 15 minut). Ciasto wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia. W kąpieli wodnej
Kuchenna Kontrrewolucya