ciasto na jogurcie ze śliwkami bez użycia miksera. Z łatwo dostępnych składników, bez dodatku jajek. To puszyste ciasto z owocami, które przygotujesz także z innymi owocami, nawet mrożonymi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami bez jajek i bez miksera. Ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zamykam obręcz. Boki smaruję masłem. Śliwki myję, przekrawam na pół, wyjmuję pestkę. Ciasto wylewam do tortownicy, wyrównuję. Na wierzchu układam śliwki skórką do dołu. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Tortownicę z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto możesz
Zasmakuj KuchniPrzepis na to ciasto dostałam od mamy. Nie przypuszczałam, że tak szybki i prosty krem może być tak smaczny.. :)
Prosty przepis nabardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie
Grunt to przepis!przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (np. tortownicę o średnicy 28 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika(...)lodówki przynajmniej na godzinę. Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta na lato: Ciasto Owocowy Obłoczek – leciutki deser idealny na upały Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką Ciasto Homuś z borówkami – pyszny deser bez pieczenia Tęczowy sernik na zimno – super lekki (175 kcal) Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal) Artykuł
e-PrzepisyKulinarnePodstawowy przepis na te ciasteczka znam już od czasów dzieciństwa, tyle tylko, że u nas były to kulki owsiane, a nie ciastka. Bardzo je lubiliśmy, ale
Arabeska waniliowaZnacie już Chatkę Baby Jagi w wersji podstawowej, czyli na herbatnikach. Przepis cieszy się ogromną popularnością (ma ponad 1100 „lajków”), ale pojawiły się też krytyczne komentarze
Arabeska waniliowaWyśmienity torcik chałwowy z serkiem mascarpone i musem czekoladowym. Na zimno, więc idealny na upały (które podobno się zbliżają). Posmakuje nie tylko wielbicielom chałwy. Bardzo polecam
Arabeska waniliowaJeśli lubicie batoniki Kinder Country, to ich domowa wersja także powinna Wam posmakować. Co prawda nie jest to wierna kopia oryginału, ale smak jest bardzo zbliżony
Arabeska waniliowaskładniki wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę, żółtka z 3 jajek i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Gotowym ciastem wylepiamy spód tortownicy, robiąc nieco wyższe brzegi. Zostawcie sobie 1/3 ciasta żeby zrobić coś na kształt kruszonki pod bezę. Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na górę szklane kulki, ziarna fasoli lub cokolwiek
Kuba GotujeDziś na deser proponuję austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także zachęcam do wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła(...)dżem nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy ponownie poziom biszkoptów. Biszkopty nasączamy ponczem truskawkowym. Ponownie szczeliny wypełniamy dżemem. Dżem przykrywamy pozostałą masą budyniową. Uprażonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Smacznego
paapilotkaapieczenia, 170 g cukru i cukier wanilinowy. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy kruche ciasto. Tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto to różni się od innych rodzajów kruchych ciast. Będzie się ono mocno kruszyć, ale bez problemu wyłożycie nim blaszkę do pieczenia. My zawsze na spód blaszki dajemy papier do pieczenia. Ciasto należy wyłożyć cienką
KasiaiKrzysiu.plcienką warstwę pozostałego ciasta a następnie smarujemy marmoladą. 7. Do pozostałych białek dodajemy szczyptę soli i szklankę cukru i ubijamy na sztywno, jak na bezę, pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dzięki której beza nie opadnie. 8. Na warstwę marmolady trzemy na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z kakaem. 9. Na warstwę startego ciasta z kakaem kładziemy ubitą(...)pianę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu). 10. Na warstwę piany trzemy schłodzone jasne ciasto. 11. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. By nie opadła beza, po upieczeniu nie uchylamy drzwiczek piekarnika, obniżamy stopniowo temperaturę by pozwolić bezie na wysuszenie, wtedy nie opadnie. U nas trwa to około 30 minut
Kawa z mlekiem