Nigdy bym nie pomyślała, że zwariuję na punkcie kiecki. W ogóle do tego całego ślubnego zamieszania podchodzę z pewnym dystansem i zdrową dozą ironii. Niech
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodajemy stopiony tluszcz, roztrzepane jajka i reszte mleka. Ciasto dokladnie wyrabiamy i gdy juz stanie sie gladkie odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Nastepnie przekladamy ciasto na opruszona maka stolnice. Ciasto nalezy rozwalkowac w prostokat o grubosci 1cm i na 2/3 powierzchni rozsmarowac maslo. Mozna je zetrzec na tartce. Skladamy ciasto jak koperte na 3 razy. Zaczynamy od czesci gdzie(...)masla by ta znalazla sie w srodku. Walkujemy w jedna strone. Ta czynnosc powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasta nie schladzamy w lodowce. Nastepnie rozwalkowujemy na grubosc okolo 0,5 cm i kroimy na trojkaty. Z tego ciasta wychodzi okolo 12 duzych rogali. Na kazdym trojkacie kladziemy mase i zwijamy w rogal od szerszego do wezszego konca. Masa: Mak zalewamy wrzatkiem
Przysmaki KarolkiZupełnie niezaplanowana tygodniowa cisza na blogu popsuła mi kilka planów. No ale cóż - czasem trzeba po prostu brać to, co życie przynosi, i zamiast iść pod
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnych sieci się do nich nie umywają. Zresztą nie bez powodu moim ulubionym daniem w Max-ie są właśnie frytki (z dodatkami). Krążki cebulowe – stosunek chrupiącego ciasta do cebuli wręcz idealny. Są to zdecydowanie krążki cebulowe, a nie „obwarzanki” z panierki, w której zgubił się cienki kawałek cebuli. Serki chilli – pikantne, w chrupiącej skorupce. Jeśli(...)nich są które. Konsystencja – „jak kawałek kurczaka” (wege) i „jak zmielony kurczak” (mięsny). Smak – „nie mam pojęcia”. Dopiero po zapachu poznał bez problemu który jest który. Skoro tak na prawdę nei ma większej różnicy, to dla mnie oczywistym wyborem jest opcja wege. 😉 Dodam jeszcze, że minimalnie wygrywa panierka w wege, ponieważ
SandraFrej.comJapońska zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Duża zawartość przeciwutleniaczy chroni nasz organizm przed chorobami, poprawia sprawność fizyczną i umysłową. Regularne picie dobrej jakości
Kuchcik gotujejednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jeśli chodzi o idealne ciasto na pierogi bez jajka : jego przygotowanie jest dość intuicyjnie, ale dla początkujących warto przyjąć, że na 500 g mąki będziemy potrzebować około 1 i 1/3 szklanki gorącej wody (ale nie wrzątku!). Większość osób zagniata ciasto tak długo, by było mięciutkie, elastyczne i nie lepiło się do rąk(...)lepienia pierogów warto zakryć ją ściereczką, by ciasto nie wysychało. Z zagniecionej kuli odrywać większe kawałki i dość cienko wałkować (ciasto nie powinno być jednak przezroczyste). Wykrawać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać pierogi brzegiem widelca (jak na filmie). Wykorzystujemy wszystkie skrawki ciasta. Jeśli zostanie trochę farszu lub ciasta, można je zamrozić. Z ciasta możemy ulepić też uszka. Ulepione pierogi
Lekcje w kuchniWypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami . Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej(...)gdzie zbierać. Na susz zbieramy grzyby raczej z pogodny dzień kiedy nie są bardzo mokre. Przyniesione grzyby od razu czyścimy dokładnie i sortujemy. Do suszenia przeznaczamy owocniki całkowicie zdrowe, bez lokatorów. Nie uznaję suszenia grzybów z robalami - jak chcę mieć tłuściejszą zupę to dodam do niej łyżeczkę masła a nie maleńkie trupki. Wiem, owady i ich larwy to wartościowe
Smaczna Pyzaabsolutnie nie można tego robić w samotności, należy obdzwonić wszystkich znajomych lub zatrudnić rodzeństwo czy dzieciaki do wspólnej pierniczkowej pracy. Po drugie gdy uzbieramy już naszą pierniczkową drużynę wszyscy bez wyjątku wyłączamy telefony! :) I to nie są żarty! :) Kiedy już zbierzemy drużynę i odłączymy się od sieci można przystąpić do właściwego dekorowania pierniczków. Potrzebne będą przede wszystkim pierniczki, przepisy(...)wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc
DefinicjaSmakutort musowy oblany lustrzaną polewą mirror glaze. Smak musu z mango przełamany jest czekoladowym brownie oraz chrupiącą orzechową praliną. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: ok. 24 godziny Czas pieczenia: 17 min (brownie) Składniki: (średnica tortu 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Brownie: Przepis znajdziesz pod tym linkiem . Chrupiąca pralina: 20 g orzechów laskowych uprażonych(...)mleka skondensowanego słodzonego 17 g żelatyny 300 g białej czekolady barwniki w proszku lub w żelu Przygotowanie: Brownie: Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem podanym w linku Użyj proporcji podanych w przepisie na blaszkę 15×15 cm ale upiecz ciasto w tortownicy lub rancie o średnicy 18 cm. Chrupiąca pralina: Cukier wsyp do garnuszka i podgrzewaj do uzyskania bursztynowej barwy
Słodki Blogchrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść bez użycie noża i widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)ciasta. Podwojenie swojej objętości zajmuje mu zazwyczaj ok. 1,5 godz. Jeśli jest już ładne i wyrośnięte rozwałkowujemy je na ok. 5-6 mm. (Taka ilość ciasta wystarcza na prostokąt pokrywający standardową blaszkę znajdującą się w standardowym piekarniku.) Ciasto smarujemy sosem, a następnie posypujemy żółtym serem. Na wierzch układamy cebulkę z pieczarkami, kukurydzę i kiełbasę. Pieczemy
Ratunku obiadBył nawet wywiad ze mną. Przeczytajcie jakie pytania zadała mi redakcja Edipresse. Dziś w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Kamilę Tokarską, autorkę bloga Ugotowane Pozamiatane. Kamila to osoba, która bez opamiętania pochłania książki kulinarne. Korporacyjne – niezbyt smaczne – lunchboxy sprawiły, że pokochała gotowanie. Stała bywalczyni warsztatów, festiwali i konferencji kulinarnych. Poznajcie ją bliżej! Kamila na swoim blogu(...)zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać
Ugotowane pozamiatanewierzchu układamy kostki serka. Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku i posypujemy listkami świeżego oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano można podać jako gorącą przekąskę. Frittata z łososiem i szpinakiem 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego(...)wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje
My Chcemy Jeść