Puszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy - dyniowe babeczki. Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej
Upiecz sobie babeczkęUwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro. Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną „zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego
Ostra na SłodkoCzekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam
Moja Delicjaskładniki: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 220 – 250 g cukru 250 ml mleka 125 ml oleju 3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego dżemu 30
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem stawiamy na kuchnię azjatycką, bogatą w warzywa i ciekawe smaki. Makaron z udkiem z kurczaka i warzywami to idealna propozycja na
Przepiski.plKeks zrobiłam w niedzielę w ekspresowym tempie, ponieważ nie wyszedł mi sernik na zimno... Robiłam tak ekspresowo, że 5 minut po wyjęciu z piekarnika przyszli goście
Ze smakiem bez glutenuwydawać. A efekt wow murowany! Tym pysznym i pięknym tortem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Ciasto przekładamy kremem śmietankowym i świeżymi malinami, jest naprawdę pyszne! Wykonując blaty bezowe należy postępować ściśle według opisanych instrukcji, a na pewno wszystko się uda :)) Składniki: Beza: 8 białek jaj szczypta soli 2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę *** *** Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy cyfrę, którą chcemy uzyskać. Ja narysowałam
Blog z Apetytemdrożdżowa, czyli babka przygotowana z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe zrobiłam z użyciem suszonych drożdży. Zaczynając przygotowanie ciasta drożdżowego należy się upewnić, iż wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Mleko oraz masło powinny nawet być letnie, gdyż dzięki temu ciasto nam szybciej wyrośnie. Mąkę oraz cukier puder koniecznie należy przesiać przez sitko, po to aby ciasto miało lekką, puszystą konsystencję. Raz chyba(...)ciężka. Po wyrobieniu ciasto drożdżowe musi odpowiednio wyrosnąć. Ja zawsze odstawiam je w temperaturze pokojowej na około godzinę. Można je również wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni Celsjusza. Dobrze jest od czasu do czasu sprawdzić wyrastające ciasto, gdyż może szybciej wyrosnąć bądź przeciwnie, może potrzebować nieco dłużej czasu. Jeśli chodzi o formę, w której piekę ciasto drożdżowe
MeCooksnajdłuższym miejscu, 23 cm. w najszerszym. Jeśli macie tortownicę okrągłą 25, czy 26 cm. to trzeba zwiększyć ilość składników. Sernik upiekłam bez spodu, ale możecie śmiało zrobić cienki spód z ciasta kruchego, biszkoptowego, albo z herbatników. Korzystając z okazji, chciałbym Wam życzyć dużo miłości, abyście Walentynki obchodzili codziennie, a nie tylko raz w roku(...)zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Tak przygotowany sernik przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, 1 godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Później uchylić drzwiczki i zostawić
Agusiowe smakołykiciasta. Ja wykorzystuję je do zrobienia bezy, którą potem można przełożyć ulubionym kremem, upiec kokosanki lub po prostu mini bezy. Możecie przechowywać je w puszce do dwóch tygodni (jeśli oczywiście nie znikną w niewyjaśnionych okolicznościach ;) ). Takie mini bezy świetnie sprawdzą się do przygotowania deserów lub jako mała słodycz do popołudniowej kawy. Upieczenie ich jest naprawdę łatwe, sekretem udanej bezy(...)prostu dobrze ubite białka. Z czasem przygotowanie mini bezików zajmie Wam tylko chwilę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini bezy – Jak zrobić mini beziki Porcje 50 Składniki 3 białka 150 g cukru szczypta soli Instrukcje Białka ubijamy ze szczyptą soli (najlepiej w misce szklanej lub metalowej). Kiedy białka będą sztywne stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując. Każdą
To co lubię - gotuję i polecamdrożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Lukier: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny za pomocą(...)suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i nadajemy mu kształt prostokąta. Kroimy wzdłuż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszną przystawkę lub kolację. Rybę przyprawiłam przyprawą VEGETA Natur do ryb i owoców morza, która doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu. Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie. op. ciasta francuskiego por marchew 200 g filetu z łososia łyżka soku z cytryny łyżeczka przyprawy VEGETA Natur do ryb i owoców morza sól, świeżo(...)podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z usmażonymi warzywami. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów (u mnie 13cmx13cm). Na środku kłaść po łyżce farszu, złożyć w trójkąt a brzegi zlepić widelcem. Pierożki naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut do zarumienienia. Pierożki można podawać
Smakołyki Asizmienia to faktu, że muszą być pyszne. Bez babki pewnie się nie obejdzie. Dzisiaj przepis na babkę mocno czekoladową z serem i dodatkiem chilli. Smakuje obłędnie! Jest wilgotna, miękka, niezbyt słodka i kusząco pyszna. Uwielbiam ciasta czekoladowe i to właśnie one są moimi ulubionymi. Do przygotowania ciasta używam czekolady dwóch rodzajów - mleczną i deserową, co daje nam bardzo zbilansowany(...)masła 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 0,5 szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki ciemnego kakao ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki płatków chilli Szczypta soli Masa serowa: 300 g trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu (można użyć też serka kremowego typu philadelphia czy mascarpone) 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka mąki
Kuchnia ŁukaszaChwila, chwila! Chyba znalazłam idealną przekąskę na jesień – zdrowe dyniowe kulki mocy! Były już ciasta , babeczki , zupy i cała masa makaronów z sosami dyniowymi . A czy robiliście już magiczne kuleczki na dwa kęsy z dodatkiem dyni? Przepis jest bardzo prosty, wydajny i zajmuje niewiele czasu. Same naturalne składniki, które zwłaszcza jesienią z pewnością macie w domu. Dynia, masło orzechowe(...)cynamon, pestki, miód i czekolada – jesienny must have ! Zdrowe dyniowe kulki mocy zrobicie w max 10 minut i naprawdę dodadzą Wam mocy . Nie wymagają pieczenia, co oznacza, że nie przyjmuję wymówek. Włóżcie wszystkie składniki do malaksera lub blendera kielichowego i wymieszajcie, dodajcie pokruszoną czekoladę, lekko wymieszajcie. To już prawie koniec, bo pozostaje jeszcze tylko uformować kuleczki, włożyć
Słodkie Gotowaniejeden z ulubionych przepisów moich czytelników ( przepis ). Często dostaję prośby o zdrowszą wersję. Niestety zazwyczaj bywa tak, że ciasto bez cukru, białej mąki i tłuszczu nie spełnia już naszych wymagań smakowych. Ostatnio jednak eksperymentowałam i powstało bardzo smaczne ciasto, które nie jest może ekstra dietetyczne, ale ma bardzo dużo dobrych składników – nie są to puste kalorie. W smaku(...)ksylitol, a sama baza ciasta opiera się na mące pełnoziarnistej (czyli bardziej odżywczej niż białej). Dzięki takiej mące ciasto jest też bardziej sycące – jest idealne nawet na śniadanie, ponieważ nawet jednym kawałkiem będziemy najedzeni przez dłuższy okres czasu. Warto zrobić takie na wycieczkę – nie musimy go przechowywać w lodówce. Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami: 3 szklanki startej marchewki
Poezja smaku