mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie wyrabiamy ciasto właściwe. Musimy dobrze wyrobić żeby ciasto możliwie jak najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około(...)użyjcie, w miarę możliwości, koszyka wzrostowego. Taki koszyk pomoże utrzymać należyty kształt. Jeżeli nie będziecie używać koszyka wzrostowego to ulepiony bochenek połóżcie na posypanym mąką papierze do pieczenia. Tak uformowany chleb zostawiamy na kilka godzin. W zależności od warunków (głównie od temperatury) będzie to 3-6 godzin. Aż bochenek urośnie dwukrotnie. Naczynie żeliwne z pokrywką wstawiamy do piekarnika
Marder&Marder Manufactureutrzymać prostokątny kształt. Podsypujemy mąką jeśli się klei. Następnie smarujemy 2/3 powierzchni drugą kostką miękkiej margaryny. Teraz czas na zabawę. Składamy ciasto jak kartkę papieru. Do środka najpierw część bez margaryny, a później jak już nam pasuje. Jak już poskładamy do małych rozmiarów prostokąta, to owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Masa makowa, to niezbyt(...)zostawić do ostygnięcia. Na koniec wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto rozwałkować na do grubości 0,5 cm, Wykroić trójkąty i nakładać masę. Zwijać od podstawy. Można nacinać podstawę na długości ok 2 cm, by formować bardziej wygięte rogale. Masa powinna trochę wychodzić spod ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać rogaliki i odstawić na godzinę/dwie do wyrośnięcia. Przed
Karczma HonoriettyCiasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Puree z dyni: 1 mała dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)miksować tylko do połączenia składników. Na końcu wymieszać z puree dyniowym. Wystudzony spód wysypać cynamonem i gałką . Masę równo rozłożyć na spodzie. Piec 35-40 minut lub do ścięcia masy, w 180*C. Podawać z małą bezą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogszklanki oliwy przygotowanie Wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie. Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne podsypać mąką, jeżeli zbyt suche - dodać trochę wody. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Piekarnik(...)miseczce wymieszać za'atar z oliwą Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części Pierwszy kawałek rozwałkować na cienki placek, grubości ok 4 mm i o średnicy ok 25 cm. Posmarować połową oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie przygotować do pieczenia drugi chlebek. Smacznego! Uwagi. Oryginalny przepis zawierał mniej
Stare Garypszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety(...)kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną
Świat Ciastapysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła 5 białych(...)ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Kitchens AlphabetPodczas ostatniego wypieku ciasteczek zostało mi sporo białka, a że przepadam wprost za bezą powstało 5 chrupiących z wierzchu i piankowych w środku śnieżnobiałych mini bez
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze
Via GustoBeza to deser, którego zwykle nie planuje. Najczęściej przygotowuję bezy, kiedy zostają mi białka z innych przepisów. Tej się upiekło dzięki zapiekanemu awokado z łososiem i
Tajemnice SmakuNajprostsza babka jogurtowa to było moje odkrycie. Nie znajdziecie na bloku prawie żadnych babek lub keksów, bo byłam pewna, że mi te ciasta nie wychodzą. Kończyły
RelaxtimeSłodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko
wesoła kuchniaWyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim
Gotowanie-ukPyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary ArtNawet nie wiem jak mam nazwać ten wypiek... Najbardziej pasuje mi tu blok bakaliowy i niech tak zostanie :) Jest to najprostszy i najbardziej bogaty oraz maksymalnie
Kraina Miodem Płynąca