Składniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło
W kuchni u MonikiPyszne wilgotne ciasto do popołudniowej kawy albo herbatki idealne. Jego zaletą jet również to ,że jest łatwe,szybkie i tanie. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1
magiczna kuchnia KasiChrupiące małe koperty z ciasta francuskiego wypełnione serem camembert i suszoną żurawiną, podane z miodem z tymiankiem. Smakują prosto po wyjęciu z piekarnika, jak i na
wyzwania kuchenneKolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmleczna cukier puder mąka
głodny alergiksame spostrzeżenia jedząc figi chorwackie i węgierskie. Jak już dostałam te figi w piątek to najpierw parę zjadłam ale resztę zostawiłam na wczoraj. Ciasto na weekend miałam już gotowe więc nie chciałam piec kolejnego. Figi zdecydowałam się wykorzystać do sałatki. Uwielbiam połączenie fig, które w swoim smaku są intensywnie słodkie, z serem. Nie ma znaczenia jaki to rodzaj sera, gdyż(...)przechowuję w łupinach. Kiedy potrzebuję wykorzystać orzechy do jakiegoś przepisu, rozbijam je na bieżąco a nie wcześniej. Orzechy wyjęte z łupiny tracą swój smak. W tym przepisie wykorzystałam fetę bez laktozy . Lubisz sałatki z dodatkiem fig? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z fig z rukolą i kozim serem . The post Sałatka z figami appeared first
mecooksktóra się nieco zarumieniła). Przepis jest oczywiście nieco bardziej fit, najlepiej użyć białej czekolady bez cukru (np. słodzonej stewią), ale nie ma jej w składzie bardzo dużo, więc nawet jeśli użyjemy też zwykłej to nic się nie stanie :) Muffinki oczywiście robi się bardzo szybko, bez użycia miksera, wychodzą puszyste, mięciutkie i po prostu pyszne. Bardzo polecam. Składniki(...)jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następne dodać gorzką czekoladę i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości (używam silikonowych
Healthy food explorerBabka czekoladowo orzechowa. Niby babka. Czyli pospolicie. Ale dalej czekoladowa, czyli już nabiera smaku. Dorzućmy do tego jeszcze orzechy, a dokładniej mielone migdały. Nagle babka robi
RelaxtimeMoja mama opowiadała mi kiedyś o podwórkowej zabawie z jej dzieciństwa, która polegała na układaniu obrazków z roślinek w zagłębieniu ziemi, przykrywaniu go znalezionym szkiełkiem z
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiąg dalszy kuchni świata Dziś polecam przepis rodem z dalekiego Dagestanu. Czudu- to pierogi smażone na suchej patelni. Wiosną mieszkańcy Dagestanu przygotowują czudu z dużą ilością
Smaki ArmineMożesz je posypać cukrem pudrem, podać z dżemem lub miodem. Mogą zostać odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce. Placki szybkie w wykonaniu, bez drożdży i długiego wyrabiania. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru większa szczypta soli 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1 banan 1 jabłko olej do smażenia Uwagi(...)szybko do połączenia rózgą kuchenną. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Możesz je także drobno posiekać. Banana obieram i rozdrabniam widelcem w miseczce. Owoce dodaję do ciasta, mieszam. Smażę na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, na ładny złoty kolor. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnibardzo smaczne. Idealna, gdy znajomi dzwonią z pytaniem, czy mogą wpaść, bo akurat przez przypadek stoją przed naszymi drzwiami. Będą idealną przekąską do kawy. Poza tym nawet bez wymówki, jaką stanowią znajomi, każdy z nas ma takie chwile, że po prostu ma ochotę na coś słodkiego. Warto wtedy przygotować sobie coś zdrowego - a z pewnością znacznie zdrowszego(...)płatków owsianych, 2 łyżki ksylitolu, 2 banany, jajko, 1/4 szklanki oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. 1. Nastaw piekarnik na 170 stopni C. 2. Banany rozgnieć widelcem. 3. Połącz wszystkie składniki (oprócz skórki pomarańczowej) i dokładnie wymieszaj. 4. Przygotowane ciasto nakładaj łyżką na płaską blachę pokrytą pergaminem i lekko spłaszcz. 5. Przygotowane ciasteczka posyp
Z notatnika dietetykasera z wiaderka) 190g cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Masa makowa: 5 białek 90g suchego, zmielonego maku (kupiłam zmielony, suchy mak, nie z puszki) 100g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g) Ciasto: 1. Do miski wyspać mąkę, przesiać kakao, dodać cukier i wymieszać(...)zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej. Większą część spłaszczyć ( patrz FILM ), zawinąć w folię spożywczą, mniejszą również zawinąć w folię i oba kawałki wstawić do lodówki na około 45 minut. 2. Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie, podsypując wałek mąką, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm, blaszka wyłożona papierem do pieczenia, patrz
Mała CukierenkaPizzerinki w foremkach od tartaletek.Oczywiście można zrobić i bez foremek. 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczka soli 150 g kiełbasy 100 g mozzarelli kilka pieczarek kawałek papryki przyprawa do pizzy sos curry lub ketchup Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku .Mąkę(...)drożdże z mlekiem.Wyrobić gładkie ciasto, po dzielić na 8-9 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła .[ u mnie koła przełożone do foremek do tartaletek. Kiełbasę, paprykę, pieczarki i mozzarellę pokroić lub tak ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pizzerinki posmarować koncentratem,ketchupem lub sosem curry , wyłożyć starte dodatki. Piec w temperaturze 210 stopni przez około
Moje domowe kucharzeniezwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅 Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową
zdrowo i aktywnieowoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji Bez wątpienia, jest to jedno z najlepszych ciast ze śliwkami, jakie robiłam i jedno z najlepiej odbieranych przez moich testerów Ciasto wychodzi bardzo gęste, nie wylejemy go do blaszki, a raczej wyłożymy i rozsmarujemy po formie. Co jeszcze zwraca uwagę(...)migdałowego i łyżki śmietany wymieszanych z resztką cukru pudru. Przepis pochodzi stąd . Drukuj Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem Składniki Ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 szt. jajek 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka (dałam 6) 750 g śliwek cynamon Kruszonka 70 g masła
Mieszam w Garnkukostka masła (200 g.) Wykonanie: Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut. Upieczony biszkopt, zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotować masę serową(...)Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Piec w temperaturze 160 stopni, około godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić sernik, jeszcze na godzinę lub dwie. Kiedy piekę sernik wieczorem, to zostawiam go w piekarniku na całą noc. Bez uchylania drzwiczek
Agusiowe smakołykipotrzebne dwa worki, nawet bez tylki. Chodzi o to, że musicie na cieście zrobić zakręconą spiralkę serową i truskawkową. To one sprawią, że na cieście będą widoczne kropeczki z kremu truskawkowego, a z serowego nieco mniej, ponieważ średnio kontrastuje on z jasnym ciastem, ale nadaje fajnego smaku i o to w wypiekach chodzi. Ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny(...)truskawkowego. Przepis na proste wilgotne ciasto cytrynowe znajduje się poniżej, zerknijcie! Ciasto cytrynowe przygotujecie w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny to świetna propozycja na spotkania towarzyskie, jak również na domowy podwieczorek. Na ciasto cytrynowe potrzebujemy: 375 g mąki pszennej 100 g cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
MamaOskarkapolewą i orzechami laskowymi, idealna szybka propozycja świąteczna, obowiązkowa jak dla mnie na stole do kawy! Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto piernikowe pachnące świętami.. Na jedną keksówkę, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, łatwe. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i już. Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem orzechów HELIO , ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta(...)mlecznej: 100 g czekolady mlecznej 50 g masła do ozdoby: posiekane prażone orzechy laskowe HELIO PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do dużej miski i mieszam rózgą kuchenną. Keksówkę Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy
Zasmakuj KuchniMakaron na bazie mąki z ciecierzycy to ciekawa alternatywa dla tego pszennego, a także ratunek dla osób z alergiami. Jest bogaty w białko, dlatego w połączeniu
Fabryka pomysłówCiasto: 300 g mąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz
365 dni dookoła kuchnibez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę(...)masę. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki
I LOVE LIFEtypowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku. SKŁADNIKI: ciasto 180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 50 g zmielonych migdałów bez skórki 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli nadzienie 200 g masy marcepanowej 2 jajka 90 g masła(...)Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, przesiekać nożem i zagnieść jak kruche. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-45 minut. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim przygotowana formę. Ciasto nakłuć widelcem, na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć
Kuchnia w opałachzwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅 Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową
Zdrowie i pysznie na talerzuświąt! Dlatego też dzisiaj rusza seria FIT Święta - czyli pyszne słodkości , które są mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Na dobry początek - pierniczki na bazie mąki owsianej, słodzone miodem. Bez dodatku mleka i masła. Wartości odżywcze ( nie wliczam dekoracji, która jest przeze mnie dodana tylko na potrzeby zdjęć) na 100 g: 333 kcal(...)łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej oraz miód. Na stolnicę wysypujemy mąkę owsianą i ziemniaczaną wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie w które wsypujemy kakao oraz przyprawę oraz wbijamy jajka. Na koniec wlewamy rozpuszczony olej z miodem. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki
Health-Fit-Lifeskładników bez przygotowywania rozczynu. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, zeszklić posiekaną drobno szalotkę z posiekanym (lub zmiażdżonym) czosnkiem. Wsypać mąkę, chwilę podsmażać, aż do złotego koloru, cały czas mieszając. Powoli dodać śmietanę nie przestając mieszać. Dodać sól, pieprz, tymianek i gotować jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie(...)blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia
Pociąg Do Kuchnidyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;) Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej
Obiad gotowyciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli(...)minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka urosną). Piec
FitKotprzez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać resztę mleka(...)rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku
Ala piecze i gotujedostałam od Dzid wraz z łowickim wałeczkiem z pracowni Stodoła . To ciasto nadaje się idealnie bo jest bardzo gładkie i nie rośnie, dzięki czemu misiaki nie deformują się przy pieczeniu. NIE TYLKO ŚWIĄTECZNE MISIE Z MIGDAŁAMI W ŁAPKACH 1 jajko 150g cukru pudru 200g miękkiego masła 450g mąki 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków(...)rysujemy je wykałaczką. Układamy ciacha na blasze wyłożonej papierem, dekorujemy całymi migdałami i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli zdecydujecie się za misie, polecam rozwałkować za jednym razem jak najwięcej ciasta. Im więcej razy rozwałkowuje się ciasto, tym więcej mąki się do niego wrabia, przez co przestaje być takie elastyczne
les mirabellesKiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne(...)żółtko Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 0,5 kg rabarbaru 3 łyżki dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy. Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut
WYSPA SZCZĘSLIWAsobie swojej kuchni bez niego, jest jej cennym i bardzo wartościowym składnikiem. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej na przemian dodawać mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać jabłka, wymieszać. Patelnię rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w zabawie
Domowa cukiernia EwyBez chłodzenia będzie ciężko je rozwałkować. Jednorazowo wyciągamy z folii tylko ten kawałek, który będzie wałkowany, reszta dalej powinna być w lodówce. Podsypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy na grubość kilku milimetrów. Wycinamy krążki i wykładamy nimi formkę na cakepopsy. Do każdego wgłębienia nakładamy czekoladę (można przełożyć ją sobie do woreczka i wycisnąć) i przykrywamy jeszcze jednym krążkiem ciasta(...)blaszkę. Jeśli nie macie foremki na cakepops ciasteczka można zrobić trochę jak pierożki wykorzystując zwykły kieliszek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy czekoladę, zaginamy i odciskamy ciastka uważając, żeby nie przyciąć czekolady. Produkcja seryjna :) Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 10 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką). Smacznego
Ciastkozercytradycyjnych ciast - bo bez mąki J Ten przepis zawdzięczam koleżance, która prowadzi świetnego bloga BRUNETKA W KUCHNI . Możecie go znaleźć TUTAJ Gwarantuję, że znajdziecie tam całą masę wspaniałych przepisów, przede wszystkich tych słodkich ;) Jak to ja, przepis lekko zmodyfikowałam i zwiększyłam proporcje, by cieszyć się tym wspaniałym wypiekiem na dłużej J Ciasto szczególnie przypadło do gustu(...)zawierających glutenu, a ten przepis uznała za jeden z najlepszych! Ja z mężem także go uwielbiam – co nas samych zaskoczyło! Także nie pozostaje nic innego jak zabierać się za pieczenie J SKŁADNIKI NA TOROWNICĘ 23-24 cm: 100 g jasnego cukru muscovado lub drobnego cukru do wypieków 70 g masła 2 duże jajka 140 g mielonych migdałów
Calzonella.comsmaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera(...)podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięjagód ( ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto ) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia) Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , układam w odstępach około 4 cm bo jeszcze wyrosną(...)składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie jagodzianek : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować . Życzę udanych
Uwaga Babcia Piecze Chlebchętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam(...)czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką
Dzieje kuchennej Wiewiórybiałek i postanowiłam je dobrze wykorzystać :) Ciacha, bo ciasteczkami raczej nie można ich nazwać ze względu na ich wielkość ;) są obłędnie czekoladowe i rozpływają się w ustach. To trochę mini bezy w wersji mocno czekoladowej. Jak dla mnie bomba! Moja córcia też jest zachwycona takimi czekoladowymi ciachami. Nie dosyć, że naszpikowane ulubioną przez nią czekoladą to jeszcze w wersji maxi ;) Przepis(...)składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana
Smakołyki AsiJesień to czas zapiekanek. Gorące obiady z pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa(...)współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France , które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty
Smaczna PyzaSkładniki; 20 dag margaryny 15 dag mąki gryczanej 20 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 zółtko 1 łyzka smietany szczypta soli Z podanych składników wyrobić ciasto a następnie zawinąć je w folie i chłodzić około 1 godz. Nadzienie; 50 dag rabarbaru 2 garście truskawek 1 opakowanie zelfixu 2;1 1 szkl. cukru Rabarbar(...)następnie wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładmy konfiturę rabarbarowo - truskawkowa. Nastepnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 15 min. W tym czasie robimy beze. Skłądniki na bezę; 5 białek 3/4 szkl. cukru pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Zimne białka ubijamy na sztywno( a pozostałe zółtka wykorzystujemy
Radość kipiąca uśmiechem.rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na burgery: - 500 gram wołowiny (ulubionej(...)dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny. Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone bułki
Życie zamknięte w smakustartego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy(...)się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni roztapiamy jedna łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojona w kostkę cebulę. Oprószamy cukrem i doprawiamy solą. Fasolkę miksujemy z cebulką i musztardą za pomocą blendera. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając. Skrapiamy cytryną
Moniki SmakołykiObiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/: 100g płatków żytnich 100g płatków owsianych 10g pestek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJedni płatki owsiane lubią, inni nie ;) Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita i dają dłuższe uczucie sytości
W kuchni bez szafekciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów bez skóry 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Dodatki ok. 10 pomidorków koktajlowych ok. 10 kulek małej mozzarelli kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem. Jeśli będzie zbyt lepkie, podsypać delikatnie(...)Brzegi ciasta wywinąć do środka. Sos pomidorowy Pomidory przełożyć do garnka i dokładnie zblednować. Gotować na małym ogniu ok. 5-7 min. Dodać sól, cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze ok. 3 min. Rozgrzać piekarnik do 180º. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory i mozzarellę (ewentualnie inne dodatki). Piec ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika
zabawa smakiemktóry przepis przypadł najbardziej do gustu? 1. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem Zdecydowanie jest to moja ulubiona pizza. Łączy w sobie najlepsze włoskie składniki. Przygotowana na cienkim cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna! 2. Pizza z brukselką i szynką Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu z serem, cebulą i szynką tworzy(...)wersji z oliwkową tapenadą, pieczoną papryką, anchois i rukolą. Na mięciutkim, grubszym spodzie. 4. Pizza po prowansalsku - Pissaladiere W Prowansji przygotowuje się pyszny placek z duszoną cebulą, anchois i czarnymi oliwkami, który ja nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu. 5. Pizza po grecku - Ladenia Ladenia
Chilli Czosnek i Oliwaprzyprawiany po meksykańsku z parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta(...)starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy w 210 stopniach około 18 minut. Smacznego
BaRepasminut aż drożdże ruszą. W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie(...)Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia. Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawniemęczy mnie zgaga) i zdecydowanie wolę lżejsze wersje- na mascarpone czy serku kremowym, j eżeli jednak lubicie klasykę w ciastach, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Sernik: * twaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska lub ekstrakt waniliowy * płatki migdałowe- 50 g Dodatkowo(...)połączenia składników. Do masy dodać płatki migdałowe i wmieszać je łyżką. Masę przelać do kwadratowej formy 24x24 cm (lub okrągłej o wymiarach 24 cm), którą należy wyłożyć papierem do pieczenia-tylko dno. Piec dóra-dół przez około 60-70 minut (sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, w razie przypiekania góry przykryć folią aluminiową). Uchylić drzwiczki od piekarnika
Kraina Miodem Płynącaorzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę powideł. Gwarantuję, że to połączenie smaków zachwyci. Tak jak zachwyciło moich gości, którzy pochłonęli(...)łyżeczki proszku do pieczenia , 2 szklanki mąki pszennej , powidła śliwkowe z orzechami . Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać
Codzienna kuchnia niecodziennasprawia, że w brzuszku latają mi motylki ... Na drogę potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto już(...)gazecie Dobre rady , wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii ... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię za to zabrałam. Przepis wyszukałam w internecie i muszę powiedzieć że bardzo przypadł mi do gustu, chociaż dalej będę poszukiwała jakiegoś fajnego przepisu na bułeczki zrobione w całości bez dodatku pszennej mąki. A może Wy macie jakieś propozycje? Chętnie przygarnę fajny przepis i go wypróbuję :) Składniki: 150 g mąki pszennej 300 g mąki graham 150 - 250 ml ciepłej(...)miski i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli wody jest za mało to dolewamy tyle, aby ciasto miało pożądaną konsystencję. Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły. Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st
charlotte gotujechrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz tymianek 2 jajka 0,5 szklanki oliwy z oliwek(...)kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 30 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki
Ciastkozercysię komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół(...)pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując
sama złodyczŚwięta. Dodam, iż dopiero od 2 lat jestem świadomym kwiatożercą. Tzn pochłaniam róże, fiołki i czarny bez, czyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju(...)umieszczamy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 -200 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Śmietanę ubijamy
Malinowe Pocałunkiproszku do pieczenia · 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając. Następnie dodajemy żółtka i olej stale miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo(...)wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek · 1 szkl cukru
Malinowe Pocałunkibez nadzwyczajnych umiejętności. Gdy zdarzy się, że trzeba coś upiec na szybko, z tego co jest pod ręką warto sięgnąć po ten przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany. Na ciasto: 20 łyżek mąki krupczatki 12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Praktyczna plbez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem i powinno wyjść równie smaczne! Ilość porcji: blacha 26cm x 12 cm Czas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczenia
Kolizje Smaków