ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1375/2544)

Croissanty 161

ciastem przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po czym z ciasta formujemy kulę, zawijamy szczelnie w folię spożywcza i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto(...)ciasta i miękkiego masła  wytworzy się listkowa struktura w gotowym cieście. Masło musimy wyjąć z lodówki godzinę przed użyciem, a następnie rozwałkować je między dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm i o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, układamy na nim masło (bez folii) i składamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 127

szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st.  około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm spuścić je w formie na podłogę(...)krem kolistymi ruchami, powstała w ten sposób róża nie powinna mieć średnicy większej niż 5-6 cm. Z masy bezowej można zrobić beziki oraz róże bez patyczków, którymi można udekorować boki tortu. Bezy piec w 100 st, z termoobiegiem, przez około 3 godziny. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywać w puszce lub zamykanym pojemniku

moj przepis na
KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 441

/twarogu tłustego 2 jajka 25-30 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek 400 g smalcu do smażenia Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite ale takie żeby można z wałkować rulonik i kształtować oponkę(...)kcal, B 10 g, T 32 g, W 4 g. Artykuł KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 189

Spodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj.  włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga:  Słodki Kompromis .  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej(...)mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;) Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 165

ciepłe miejsce  na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty.     Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 5h. Po tym czasie ( min.5h) wyciągnąć wyrośnięte ciasto na blat ( u mnie przykryty folią spoż.)- powinno przynajmniej podwoić swoją objętość(...)bułeczki wyrosną posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C  ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) 245

dzielę się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem. Czekolada i wanilia, to dla mnie połączenie doskonałe. Polecam. Na moim stole nie zabraknie też mazurka. To tradycyjne kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i pysznymi zdobieniami jest nie tylko pysznym świątecznym akcentem, ale też wspaniałą ozdobą stołu. Bo któż może się mu oprzeć W tym roku na naszym stole zagości(...)połowę piany z białek dodajemy do masy waniliowej i tak jak w przypadku wersji czekoladowej łączymy ją delikatnie z masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy porcjami ciasto – raz łyżkę wersji czekoladowej, a raz waniliowej aż do skończenia składników. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra

Słodkie okruszki
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 137

Mój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny(...)wody. Zmiksować. • Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. • Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut. • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 180 st.C przez

To co kocham
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 259

mąki orkiszowej  lub 250g pszennej -40g budyniu waniliowego bez cukru (jedna paczka) -200g masła w temp. pokojowej -cukier waniliowy 16g (paczka) -90-100g ksylitolu (lub cukru) -1/2 szklanki maku -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, budyń, ksylitol i proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić kopiec(...)wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około 15-30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać foremką ciasteczka(nie mogą być za cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze(wyłożonej papierem). Piec w temp

Smaczne Zdrowe
Biszkopt z kremem i malinami 148

hansi-theme-font:minor-latin;} 6 jajek   7 łyżek mąki tortowej   szklanka cukru   łyżeczka proszku do pieczenia    Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki malinowe ok. 700g malin (1,5 koszyczka) Wykonanie(...)Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie bez cukru to dodaj cukier do szklanki. Gdy mleko się zagotuje wlej

Mania Wypiekania
Sernik na cieście marchewkowym 40

pyszny, elegancki i puszysty sernik na cieście marchewkowym . Uwielbiasz ciasto marchewkowe i uwielbiasz sernik ? Sprawdź koniecznie niesamowite połączenie tych dwóch cudownych smaków! W każdym kęsie tego domowego deseru znajdziesz słodką, lekko orzechową nutę ciasta marchewkowego oraz kremowy, wilgotny smak pieczonego sernika. Mimo, że osiągnięcie odpowiednich proporcji wymagało kilku prób, to stworzyliśmy przepis na ciasto marchewkowe z sernikiem , które jest świetnie(...)masłem i wysypanej mąką tortownicy przełóż 3/4 ciasta marchewkowego. Na warstwę ciasta marchewkowego wylej (nie mieszając) 3/4 masy twarogowej. Następnie nałóż pozostałą część ciasta marchewkowego, a na wierzch resztę masy twarogowej w taki sposób, aby przykryła całość. Pieczenie: Sernik wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na półkę niżej niż środek. Piecz 60 – 70 minut. Jeśli wierzch zacznie

Kuchnia Na Wypasie
Sernik na jogurcie z owocami lata 51

bowiem ani grama sera :) Jego podstawowym składnikiem jest jogurt grecki, dzięki któremu po upieczeniu otrzymujemy ciasto do złudzenia przypominające w smaku i konsystencji najdelikatniejszy sernik. A dodatek owoców lata, to moim zdaniem w tym wypadku krok obowiązkowy - bez nich ten sernik nie byłby tak pyszny. A jest obłędny! Od razu uprzedzam, że ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Najlepiej podawać(...)drugi dzień po upieczeniu, dopiero wtedy nabiera właściwej konsystencji. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! :D Kruche ciasto : 310 g mąki pszennej 170 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 3 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa jogurtowa : 800 g jogurtu greckiego 5 jajek 180 g cukru 16 g cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu

Opowieści z piekarnika
KETO MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, bez glutenu i cukru) 90

pianą za pomocą szpatułki. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go odrobiną masła klarowanego. Następnie delikatnie wyłożyć na nim ciasto formując na całej powierzchni gładki blat. Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru a następnie wystudzić. Na gotowym cieście wyłożyć masę makową, ale omijając brzegi (jak na zdjęciu poniżej). Makowiec należy(...)rulon wzdłuż dłuższego boku. Polecam pomóc sobie papierem do pieczenia. Po zwinięciu roladę przełożyć lub przesunąć na papier do pieczenia tak by jego brzeg znajdował się pod spodem i tym samym był dociskany przez ciężar ciasta. Dzięki temu makowiec nie będzie się rozwijał ani rozpadał. Ciasto schłodzić w lodówce by masa stężała. Można je ściśle zawinąć w folię

Ola la LCHF
Doskonałe, czekoladowe muffiny XXL 60

cukru ( można dodać troszkę więcej ) 2 pełne łyżki kakao 100 gram oleju rzepakowego 100 gram maślanki 340 gram kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100 gram groszków czekoladowych lub poszatkowanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Będziemy używać dwóch misek i jednej trzepaczki.  Jak wspomniałam, to przepis na duże muffiny(...)mogą nawet pozostać niewielkie grudki.  Zbyt dokładne mieszanie spowoduje, że muffiny staną się ciężkie i twarde. Przygotowane ciasto, nakładamy do foremek  - dzielimy je równo na sześć porcji.  Porcjowałam je małą chochlą, po dwie do każdej foremki. Muffiny pieczemy w 180 stopniach, około 35 minut.  Po upieczeniu, zostawiamy je 2-3 minuty w piekarniku, wyciągamy i studzimy

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania