ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1319/2544)

Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 172

sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie.  Składniki: Na spód: około(...)znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić "stan upieczenia" sernika. Gdy sernik się

Słodkie okruszki
Świąteczny torcik a'la Dacquoise 80

Ponieważ bezę się dość długo suszy, a zależało mi, na czasie wymyśliłam szybszą wersję tego deseru.Wykorzystałam masę z dacquoise'a do torciku na czekoladowym biszkopcie. Ciasto wyszło przepyszne. Kto chce kawałek? TORCIK A'LA DACQUOISE Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szl cukru kryształ 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa

Bon appetit mon amie
Ciasteczka owsiane 172

kawałki czekolady. Ciasteczka idealne na słodkie śniadanie oraz jako przekąska dla dzieci do szkoły. Ciasteczka piekłam już dziesiątki razy. Zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i szybkiego to przychodzą mi do głowy ciasteczka owsiane. Do tego ogólnodostępne pod ręką składniki. Nic tylko piec je chociaż raz w tygodniu :-). Ciasteczka owsiane są: proste i szybkie w wykonaniu, najtańsze(...)mięsa Ciasto jest lekko klejące, dlatego moczę dłonie w wodzie przy nabieraniu i formowaniu. Im cieńsze ciasteczka uformujesz, tym oczywiście będą bardziej chrupiące . Ciasteczka umieszczam na blaszce z lekkim odstępem od siebie . Mogą się lekko rozlać na boki. Bezpiecznie jest zrobić odstępy około 2 cm między nimi. Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu

Ania gotuje
Ciasto daktylowe z kremem i wiśniowym musem 64

Przedstawiam Wam mój kolejny pomysł na ciasto w zdrowej wersji bez użycia białego cukru oraz białej mąki – ciasto daktylowe z pysznym, delikatnym kremem oraz owocami. Ciasto przygotowałam na daktylowym spodzie. Wykorzystanie suszonych daktyli do przygotowania ciasta na spód nie tylko nadaje mu słodyczy, ale także ciekawego daktylowego posmaku. Zdecydowanie częściej będę wykorzystywać ten pomysł. Do kremowej warstwy polecam(...)smaku, ze jest niewyczuwalna w musie. A owoce nabierają dzięki mące żelowej konsystencji. Ciasto daktylowe, bez cukru Jeśli przypadł Wam do gustu ten przepis na ciasto daktylowe to koniecznie sprawdźcie też kakaowe ciasto z wiśniami . To połączenie smaków jest nieziemskie! Pin Print Ciasto daktylowe z kremem i wiśniowym musem Recipe by Healthy Creations Składniki SPÓD 100 g suszonych daktyli

Healthycreations.pl
Chałka idealna 122

rozpuszczone drożdże, teraz pozostaje tylko wyrobić ciasto. Ja robię to w robocie, ale jeśli nie macie robota to bez problemu wyrobicie ciasto ręcznie, powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi objętość. Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze 2 minuty. Dzielimy na 2 równe(...)części. Każdą część, dzielimy na 3, robimy takie wałeczki z których zaplatamy chałkę. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, lub kruszonką. Pieczemy ok 45 minut

Cynamonowe szczęście
Chleb paleo bananowy (z mąką kasztanową i orzechami) 154

Mieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie ! Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami . Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂 Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami: banany(...)wymieszaj. Piecz w około 180°C przez około 45-50 minut do czasu, gdy patyczek wyjdzie czysty z ciasta. Gotowe! Prawda, że pyszne? Choć w składnikach jest tylko łyżka miodu, to dzięki bananom i mące kasztanowej ten chleb jest naprawdę słodki. Ja jeszcze do ciasta dałem garść rodzynków (widać je na zdjęciu powyżej), ale wychodzi tak samo dobre bez

PaleoSMAK
Czekoladowe ciasto z batata 71

Lubicie batata? To pyszny, słodki ziemniak, który jak się okazuje może także stanowić główny składnik ciasta Przedstawiam Wam dziś przepis na bardzo łatwe i mocno czekoladowe

Natka Pietruszki
Ciasta na Święta – TOP 10 Propozycji na Świąteczne Wypieki 370

bez pięknie pachnących ciast, na których widok cieknie ślinka! Niektórzy z Was stawiają, na sprawdzone, tradycyjne wypieki, inni zaś lubią eksperymentować i stawiać na coś nowego. Dla takich osób przygotowaliśmy dzisiejszy wpis! Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na domowe ciasta , które będą idealnym wyborem na tegoroczne święta. Święta to czas, kiedy nawet osoby, które nie są miłośnikami pieczenia

Damusia.pl
Świąteczne, pachnące pierniczki 118

niego, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące pierniczki, które nie mają prawa nie wyjść. Sprawdź przepis na Kremowy sernik z lemon curd Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 500g mąki pszennej typ 450 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g miodu 2 jajka rozmiar M 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przypraw do piernika Składniki(...)ciasto aby było dobrze połączone i elastycznej. Rozwałkuj na średniej grubości placek, a następnie za pomocą foremek wycinaj kształty, gotowe pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz prze 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni góra dół. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Sposób przygotowania lukru: Cukier puder należy przesiać, aby był gładki i bez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort "Pieniek" 107

dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. 3)       Przygotowaną masę przelewamy do formy do pieczenia i upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu blaszkę wraz(...)miksujemy. Następie łączymy suche składniki z mokrymi delikatnie mieszając masę (tylko do połączenia składników). 2)       Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 20-30 minut. 3.        Krem truflowy: Cukierki kroimy na małe kawałki i wraz z kawałkami gorzkiej czekolady

Na kulinarnym poligonie
Babka jogurtowa z jagodami. 139

bez jagód :) Ciasto było już w keksówce, a jagody zostały w miseczce, he,he Dobrze, że w ostatniej chwili się opamiętałam, przelałam z powrotem ciasto do miski, dodałam jagody i uff...jest babka z jagodami :) Składniki: 200 g. masła lub margaryny 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Agusiowe smakołyki
Oliwne ciasto czekoladowe 100

oliwek do wypieku ciast. Powiem szczerze, że bardzo mnie to zaskoczyło, bo oliwę z oliwek do tej pory używałam tylko do dań wytrawnych, a tu taka niespodzianka! Jakiś czas temu, zanim dowiedziałam się o stosowaniu oliwy do wypieku ciast, natknęłam się na przepis z jej dodatkiem w jednej z książek Nigelli. Pomyślałam wtedy, ciasto z oliwą z oliwek(...)bez obaw, że coś będzie nie tak. Ciasto jest wyjątkowe, bo zawiera oliwę z oliwek, która powinna być bardzo dobrej jakości najlepiej z pierwszego tłoczenia. Z pierwszego tłoczenia i powinna być to łagodna w smaku oliwa! Po drugie, ciasto jest bezglutenowe, bo przygotowane jest na mielonych migdałach, a po trzecie jest wyjątkowo pyszne i oryginalne! Brzegi ciasta podczas pieczenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Włoski chleb z czarnuszką i ziołami (bez zagniatania) / No knead Italian Bread with Nigella Seeds and Herbs 81

bez zagniatania. Do ciasta dorzuciłam czarnuszkę i mieszankę ulubionych ziół, dzięki czemu chlebek jest bardzo aromatyczny. Będzie wspaniale smakował również jako bruschetta, na przykład z pomidorami i bazylią. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, ciasta nie trzeba zagniatać, wszystko tylko wymieszać łyżką i odstawić do bardzo długiego wyrastania - to dzięki temu chleb będzie pełen charakterystycznych dziur. Bochenek należy piec(...)chleb, wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto da się zagnieść w luźną kulę - w razie potrzeby dodać więcej mąki, ale ciasto może się kleić. Przykryć ściereczką, odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc, wtedy chleb upieczemy drugiego dnia na śniadanie).  Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat obficie posypany mąką - ciasto po wyrastaniu będzie luźne i klejące

Lekcje w kuchni
Co zrobić, aby bakalie nie opadły na dno ciasta. 141

bez mąki to obsypujemy je dość obficie mąką , mieszamy, aby dokładnie całe się w niej obtoczyły, a następnie całość przesiewamy przez sitko. Mąka przesieje się przez sitko, a bakalie zostaną na sicie. Teraz mamy pięknie obtoczone dokładnie bakalie mąką , które dodajemy do ciasta. Trzeba też pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym bardziej bakalie opadają na dno podczas pieczenia

Przepisy i porady kulinarne
Proste pszenne bułki 157

ciasta formujemy w dłoniach kulki (u mnie zazwyczaj 7-8 sztuk). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na 20 minut do lekkiego napuszenia. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy mlekiem. Można też na każdej zrobić wzorek nożem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w nagrzany do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez

Słodkie okruszki
Gniazdka (pączki hiszpańskie) 541

pieczenia, pocięłam go na kwadraty ok. 8 cm. Nadziewałam szprycę i wyciskałam na papier kółka średnicy ok 5-7 centymetrów. Na jeden papierek wyciskałam 3 kręgi. Gniazdka po usmażeniu są wtedy wyższe. Roztopiłam smalec z odrobiną oleju. Można smażyć też na samym oleju. Na rozgrzany tłuszcz papierem do góry wykładałam ciasto. Po kilku chwilach papier odchodził bez żadnego

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżówki z budyniem, jagodami i malinami. 401

rozpuszczamy budyń i cukier. Gdy mleko się gotuje wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy około 0,5 minuty. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, z każdej formujemy placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka dnem szklanki robimy wgłębienie, w środek wkładamy porcję budyniu, brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem, a na budyniu układamy porcję owoców

Rozpustne gotowanie
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 156

bez czosnku to nie jest dobry szpinak. Po chwili dorzucamy pokruszony ser i wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem. Nie solimy – bo sól mamy już z sera. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy nożem w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy tak jak pierogi, tylko boki możesz przygnieść jeszcze widelcem, będzie fajniej wyglądać. Na formie do pieczenia

Kuchnia na wzgórzu
Śmietankowe racuszki z kaki 99

kostkę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.  Podawać z ulubionymi dodatkami (*).   (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie. Często skrapiamy je dobrej jakości olejem

Di gotuje
Chlebek dyniowo - czekoladowy 194

bez białego cukru i z mąką pełnoziarnistą oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Ciasto doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe chłody. Bardzo polecam. Składniki: 150 g puree z dyni 1/3 szklanki syropu z agawy 1/2 szklanki ksylitolu 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 225 g mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Healthy food explorer
Przekładaniec z wiśniami 141

jakim kierunku 😜 Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;) Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić!    Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto z wiśniami: 250g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 żółtka(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 4 łyżki kaszy manny 1 litr wiśni w syropie Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe ½ szklanki cukru 2 żółtka 300g   masła Dodatkowo: 2x czekolada mleczna 100ml śmietanki

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowe ciastka z mąki teff 191

bez glutenu z mąki teff. Do miski przesiać mąkę teff oraz mąkę kukurydzianą. Dodać sól, cukier, otartą skórkę z limonki oraz proszek do pieczenia. Do osobnej miski wbić jajko, dodać mleko oraz sok z limonki. Wymieszać. Odstawić na pięć minut. Do suchych składników z pierwszej miski dodać mokre składniki z drugiej miski oraz żurawinę. Dodkładnie wymieszać. Gotowe ciasto

mecooks
Brownie z fasoli 240

bez żadnych grudek, składniki powinny dobrze się połączyć. Dodajemy jajka i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Ciastkozercy
Mazurek kajmakowy z bezami 230

bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie! Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować go na papierze do pieczenia. Mazurek może

AniaGotuje.pl
Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO 193

bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Gotową formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta

Zasmakuj Kuchni
Chlebek jaglany z jabłkiem 127

ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam, że zakochałam się w tych połączeniach😍 Ogólnie sam chlebek jest również smaczny, ale wiadomo, jak ktoś jest łakomczuszkiem to bez dodatku się nie obejdzie😆 Składniki: (mała keksówka) -300 g mąki jaglanej -2 jabłka  -3 łyżki miodu/cukru/słodzika -2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zdrowie i pysznie na talerzu
CZEKOLADOWE CIASTECZKA 152

ciasto zacznie odstawać od boków miski i gromadzić się w kulkę jest już gotowe. Rozwałkować i wałkiem wycisnąć wzorki. Powycinać kółka, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem). Przygotować nadzienie: utrzeć serek z cukrem pudrem. Połowę przestudzonych ciasteczek posmarować masą serową (ja wycisnęłam szprycką) i przykryć pozostałymi krążkami bez

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka hamburgerowa 224

bez uszczerbku dla smaku, odgrzać ją na drugi dzień. Dzisiejsza propozycja wymaga jednak trochę więcej wysiłku niż standardowe zapiekanki. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Uwierzcie mi jednak, WARTO! Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek

PatiGotuje
Rabarbarowe z budyniem i migdałami 574

pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały(...)bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół  na 35 minut aż ciasto się zrumieni

wesoła kuchnia
Fit sernik na zimno z musem rabarbarowym 249

ciasto wyszło lepsze niż się spodziewałam, a miałam tylko jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia

Fabryka pomysłów
Proste ciasto z płatków owsianych z kiwi (bez cukru, bezglutenowe) 234

ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez dodatku cukru. Idealne na przekąskę do pracy czy szkoły. Polecam! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm) : 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Domowa Cookierenka Agi
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 132

uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli pieczemy chleb(...)dokładnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę

Moja Mama Gotuje
CIASTECZKA ORZECHOWO-CYNAMONOWE 152

celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st.  Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka(...)Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce. pomysł znalazłam na e-stronach Kukbuka

OliveandThyme
Pudding lniany z czekoladą 143

bez powodu przez niektórych nazywane polską chia. Są źródłem błonnika, witamin grupy B, A, E, magnezu, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie!  Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb

Obiad gotowy
Kruchy ze śliwkami 245

zupę śliwkową. Powiedziała, że jest pyszna. Kto wie, może się kiedyś skuszę na taki eksperyment. A Wam dziś polecam pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Jeśli nie macie śliwek świeżych, bez problemu w sklepie można kupić mrożone. Co prawda smak nie jest identyczny, bo już nie poczuje się smaków lata, ale naprawdę warto! Spróbujcie(...)CZAS: powyżej 60 min        -PORCJE: 20   Kruchy ze śliwkami inaczej CIASTO 2 i 3/4 szklanki mąki zwykłej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 jajka DODATKOWO 1 kg śliwek 3 łyżki cukru cukier puder do posypania Obie mąki razem z proszkiem

Gotuję Testuję
Sernikobrownie pomarańczowe 315

Połączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego

Bullio
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 172

ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez

Calzonella.com
Ciasto marchewkowe 215

marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Bardzo smaczne, a dodatkowo zdrowe.  Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe  Składniki : ·   1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) ·   2 jajka ·   200g cukru pudru(...)drobno orzechów  ·   75 g ananasa z puszki  ·   50 g wiórek kokosowych  ·   200g mąki  ·   łyżeczka cynamonu  ·   pół łyżeczki proszku do pieczenia  ·   szczypta soli  Wykonanie :  Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dodać olej i dalej ubijać. Marchewkę utrzeć na tarce o małych oczkach

Aromatyczne Podróże
Polisada babci Basi 189

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta

Pysznosci Babci Basi
Karpatka z malinami 167

bez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie. Całość jest słodka a zarazem orzeźwiająca. Jednym słowem powiem nieskromnie …pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka fitness 147

Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 14 ciastek Porcje 14 ciastek Składniki 2 szklanki mąka owsiana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki jogurt naturalny 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta

Kucharzyca
Mini mazurki z masą orzechową i marakują 184

bezstresowe ;)     Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta  350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka  1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła do posmarowania foremek mąka do posypania blatu i foremek Nadzienie Masa orzechowa

SzczyptaSmaQ
Placuszki bananowe z chrupiącą orzechową posypką. 148

pieczenia, cukier, rozgniecione banany a także wlewamy mleko, olej i żółtko. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Kiedy białko mamy ubite wtedy miksujemy składniki z drugiej miski zaledwie do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezy - przepis podstawowy 372

Klasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej

maniapieczenia
ciasto pleśniak 650

składniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Chleb buraczany na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia 203

Ciasto wykładamy na ciepłą blachę lub do formy, ja wrzuciłam go do gorącego garnka, i wstawiamy do piekarnika. Dolać więcej wody (pominęłam), aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C.  Pieczemy chleb przez 30 – 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Ja mój piekłam pod przykrywką 15 minut a potem dopiekałam bez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik ze złotą rosą 213

kroiłam i podawałam gościom :) Niestety, ale nie zdążyłam sfotografować efektu końcowego:) Zakupy na ten sernik zrobiłam w sklepie internetowym frisco.pl , wszystkie produkty na drugi dzień miałam już w domu, bez zbędnych kolejek w sklepie, marnowania czasu i wyrywania sobie produktów z rąk :) W tym supermarkecie znajdziecie szeroki wybór asortymentu od alkoholu po nabiał, a ceny zbliżone do tych(...)Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram   margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia

Aga w kuchni
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 160

mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Z Płatkami Owsianymi i Miodem 201

Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania