Kanapki z łososiem z ciasta francuskiego 129sposób zaskoczyć pyszną przekąską swoją rodzinę lub znajomych. Ostatnio kupiłam ciasto francuskie na maśle (te sklepowe są zazwyczaj robione na oleju). Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakuje rewelacyjnie. Mojemu synowi pieczę z tego ciasta mini rogaliki bez nadzienia posypane jedynie sezamem. Uwielbia je. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie robione na maśle) 150 g serka chrzanowego(...)łososia 1/2 zielonego ogórka 1 mały pęczek koperku 1 małe jajko 2-3 łyżki sezamu WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat ułożyć jeszcze jeden na wierzchu i przełożyć na blaszkę (w ten sposób powstanie nam tylko kilka podwójnych kwadratów
Passions hobbies life
Najpyszniejsze rogaliki drożdżowe z białym serem +FILM 228waniliowy oraz resztę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy następnie dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Na początku może się kleić, więc podsypujemy mąką. Wyrabiamy chwilę tak by odchodziło od ręki. Wyrobienie ciasta jest tu bardzo ważne, dzięki niemu rogaliki będą leciutkie i puszyste. Po wyrobieniu odkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do wyrośnięcia. Teraz zrobimy nadzienie(...)ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na duży prostokąt lub koło, kroimy na trójkąty. Na najkrótszy bok trójkąta dajemy nadzienie, i zwijamy tworząc rogalik (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić) Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułeczki Łezki 215Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 12 części z których formujemy małe, podłużne, bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po wyrośnięciu nacinamy bułeczki wzdłuż i smarujemy jajkiem. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Bułeczki pieczemy przez około
Gotowanie...to proste !
Prosty przepis na domową pizze 172wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Następnie nakładamy warstwę sera i dodatki (kabanosy i papryczki kroimy na mniejsze kawałki). Całość można jeszcze posypać serem. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-11 minut(...)czas zależy od ustawień piekarnika – z termoobiegiem lub bez i temperatury). Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Smacznego
Słodkie okruszki
Mięciutkie, Słodkie Bułki Dyniowe 179Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 5. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy przez około
Gotowanie...to proste !
Przepisy na Sylwestra 169pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI Kolorowa sałatka Sałatka z awokado i brzoskwinią Sałatka z kaszą bulgur i warzywami Sałatka z kurczakiem Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki
Z notatnika dietetyka
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą 116farszu. Następnie składaj ciasto na pół, tak jak na pierogi. Zwróć uwagę, żeby dokładnie skleić boki (żeby farsz nie wyciekł podczas pieczenia). Gotowe pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj nim pierogi na blaszce. Następnie posyp sezamem i czarnuszką. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut(...)temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Podawaj z sosem, np. czosnkowym Farsz Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą włóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zarumienienia się czosnku i następnie włóż szpinak. Po zmniejszeniu objętości przez szpinak dodaj pieprz, sól oraz paprykę. Ser feta pokrój w drobną kostkę. Dodaj do szpinaku na patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw
Przepisy na widelcu
wegański kopiec kreta 171W ten weekend miałam misję specjalną. Zostałam poproszona o przygotowanie wegańskiego ciasta urodzinowego dla koleżanki z pracy. O ile nie mam problemu z gotowaniem wegańskich potraw
Fit Food Brunetki
Wafle krówkowo-porzeczkowe 168pieczenie ciasta ;)? Polecam zrobić wafla z masą krówkową oraz powidłami porzeczkowymi. Masa nadaje waflowi słodki posmak, natomiast powidła porzeczkowe idealnie dokładają do całości posmak lekko kwaskowaty co sprawia, że takie wafle są po prostu wyśmienite! Przepis jest banalnie prosty dlatego każdy spokojnie jest w stanie takowy zrobić. Do przygotowania wafla potrzebujemy 3 składników, które kupimy bez problemu
Blog kulinarny S9.PL
MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 203konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami
Kuchnia MagdaLeny
Chleb pytlowy 198chleb piekę dla czyjej wygody? Nie dam wam, ani myślę dla was wstawać z ławy! - Fuknęła gospodyni. - Poszedł, jaki żwawy!" Za chwilę sama sobie chleb ukroić wstaje, Ale nóż w chleb nie wchodzi, krajać się nie daje. Na oknie zamiast chleba zwykły kamień leży, Choć jeszcze wczoraj ciasto rozczyniała w dzieży Anna Kamieńska Chleb ten piekłam na 1000 dni bloga(...)Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe, zarabianie ciasta. 525g rozczynu, 300g maślanki z solą, 450g mąki pytlowej. Składniki mieszamy i wyrabiamy około 3-4 minut. Pozostawiamy na 2,5 godziny. Ciasto urosło, dodajemy: 170g mąki pytlowej. Tym razem wyrabiamy dłużej, ciasto nie będzie nam odchodziło od rąk i miski jest dość oporne
Leśny Zakątek
Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege 178Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady. Przepis znalazłam tutaj . I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dynii. Zmniejszyłam jedynie jej ilość. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho! Składniki suche: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 219konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami
Kuchnia MagdaLeny