ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1228/2544)

Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 160

180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut. W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier(...)Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15 minut. Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na wierzchu tarty i pieczemy ok 10 minut. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 238

180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut. W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier(...)Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15 minut. Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na wierzchu tarty i pieczemy ok 10 minut. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 46

masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie(...)nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. Przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Uwielbiam wiosenne zapachy kwiatów i kwitnących drzew! Bez jest jednym z moich ulubionych! Moja kochana pani wiosna! :* Słoneczna

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 44

masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie(...)nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. Przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Uwielbiam wiosenne zapachy kwiatów i kwitnących drzew! Bez jest jednym z moich ulubionych! Moja kochana pani wiosna! :* Słoneczna

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 119

niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp. przez(...)pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. Przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Uwielbiam wiosenne zapachy kwiatów i kwitnących drzew! Bez jest jednym z moich ulubionych! Moja kochana pani wiosna! :* Słoneczna sobota w parku.   Słowackie zoo urzekło nas tym, że do większości klatek ze zwierzętami można było

Raj dla Podniebienia
Bananowa tarta z bezą 178

soli 4 żółtka 55 g zimnego masła 1 banan beza: 4 białka 170 g cukru dodatkowo: 2 banany Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Na końcu wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy. Wyłożyć ciastem foremkę. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. W tym czasie(...)pokrojone w kostkę, wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić krem do wystudzenia. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Na ostudzonym spodzie ułożyć pokrojone w grube

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KWIATY AKACJI W TEMPURZE 130

delikatne placuszki wręcz rozpływają się w ustach. W podobny sposób możecie przygotować kwiaty czarnego bzu. Czas przygotowania : 15 min. Dla 4 osób Składniki : ● 100 g drobnego cukru ● 200 g kwiatów akacji Na tempurę : ● 90 g mąki T55 ● 90 g Maizeny ● 15 g proszku do pieczenia ● 1 jajko ● 20 cl zimnej wody ● 75 g gęstej śmietany (lub jogurtu)* ● olej(...)łodyżkami) cukrem, delikatnie wymieszaj, odstaw na kilka godzin. (w temperaturze pokojowej). Przygotuj tempurę: wymieszaj mąkę, Maizenę, proszek do pieczenia i jajko. Dodaj stopniowo zimną wodę, po czym domieszaj śmietanę. Rozgrzej olej do temperatury 170°C. Zanurzaj kwiaty akacji w cieście, i smaż przez około 3 minuty. Osącz na ręczniku papierowym. Posyp drobnym cukrem. Podawaj na ciepło. * typu śmietana

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto na soku Kubuś 101

Przepis na delikatne, biszkoptowe ciasto z masą budyniową przygotowaną na soku „Kubuś”, pokrytą bitą śmietaną i startą na tarce mleczną czekoladą. Ciasto na soku Kubuś jest kremowe, odpowiednio słodkie i pyszne, a przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Dodatkowo ładnie wygląda. Ciasto Kubuś idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, jak również na różne uroczystości. Gorąco zachęcam(...)kolejnym kroku do masy wsypać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 4. Przygotowaną masę przełożyć do blaszki (24×24) wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 30 minut, do suchego patyczka. 6. Upieczony biszkopt odstawić do przestygnięcia. 7. 500 ml soku Kubuś przelać do rondelka

Alle Dobre!
Wielkanocny sernik cytrynowy z lemon curd 126

lemon curd, tutaj przepis Beza 2 białka 180 cukru 1 łyżka soku z cytryny Posiekaj nożem mąkę z masłem, ekstraktem waniliowym i cukrem. Kiedy zacznie tworzyć się kruszonka dodaj wodę i zagnieć delikatnie ciasto. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na placek o grubości(...)wysokości brzegu 5 cm. Z resztek ciasta wytnij 30 małych listków, natnij nerwy jak na liściu, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 8 minut w tej samej temperaturze co kruchy spód. Odetnij brzeg nożem i przykryj aluminiową folią lekko dociskając. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij podpieczony spód i zdejmij

codojedzenia
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 234

bardzo gorąca wszystkie składniki zupy rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji kremu, finalnie doprawiamy do smaku. Krem odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie ciasta parzonego.  Przygotowanie ciasta zaczynamy od zagotowania wody w garnku, do której to dodajemy masło oraz sól. Wodę podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła i soli cały czas mieszając. Wodę z tłuszczem(...)porcji ciasta fo rmujemy dość cienkie wałeczki (ja ciasto podzieliłam sobie na 2 części) dalej postępujemy jak z kopytkami - z wałków za pomocą ostrego noża z ostrzem obtoczonym w mące wykrajamy dość małe prostokąty (takie jak na zdjęciu powyżej) i kolejno każdemu prostokątowi nadajemy kształt kulki. Kuleczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem

Symfonia Smaków
Miodownik z masą budyniową i powidłami 76

pominięcia chłodzenia ciasta w lodówce , ale wówczas trzeba do składników na ciasto dodać zimne masło, wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Krok 2 – piekę 4 blaty kruchego ciasta Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni C. Dno dużej blachy o wymiarach 25 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia. Na to wykładam pierwszą kulę schłodzonego ciasta. Możesz pociąć(...)ręcznie lub pomagając sobie wałkiem. Blat ciasta dodatkowo nakłuwam widelcem. Ciasto jest lekko klejące, dlatego oprósz ręce mąką lub zwilż wodą. Na środkową półkę nagrzanego piekarnika umieszczam blachę z ciastem. Piekę przez 15 minut w temperaturze 170 stopni z grzaniem góra i dół, aż się zarumieni. Upieczony blat wyjmuję razem z papierem do pieczenia i odstawiam do ostudzenia. Uwaga

Ania gotuje
Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki) 164

upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachęcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuał. Jednocześnie doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami. Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu. Jeśli cukier zastąpisz zdrowszym słodzidłem i użyjesz domowego dżemu to zrobisz super zdrowe ciasteczka. Zaproś dzieci do wspólnej zabawy w kuchni! Składniki(...)cukier i po jednym żółtku. Masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość przesianą mąkę delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki z masą jajeczną ciasto przełożyć do szprycy lub po prostu do woreczka foliowego i uciąć rożek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta zachowując odstępy. Przed pieczeniem posypać ziarenkami maku piec 10 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mój pierwszy chleb 140

Nigdy nie piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;) Aż w końcu postanowiłam spróbować,  tym bardziej, że niedziele niehandlowe zdarzają się coraz częściej i człowiek czasami zostaje bez pieczywa. Przepis, najprostszy z możliwych, dostałam od mojej koleżanki  i przystąpiłam do działania. Za rekomendację wystarczyły mi słowa,  że jest to najprostszy przepis na biały chleb(...)łyżeczki suchych drożdży, 1-1,5 łyżeczki soli, 1 jajko. Wykonanie - dziecinnie łatwe. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Następnie znów wyrobić,  uformować bochenek  i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. I znów pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować  roztrzepanym jajkiem  i wstawić do piekarnika rozgrzanego

Moja kraina smaków
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 115

się dwa razy do tej samej rzeki. Ponoć nic dwa razy się nie zdarza... Ciasto z pigwą i nutką imbiru to już moja ostatnia propozycja na wykorzystanie tego owocu. Następne pomysły dopiero za rok... I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji w postaci pigwy. Do herbatki z cytryną(...)Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzone pigwy pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Całe ciasto posypać cukrem z imbirem. Piec

My simple kitchen
Orzechowe trójkąty do kawy 139

orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy lubią ciasta z orzechami i miodem. Swoją drogą(...)kuchni Dlaczego trójkąty? Ciasto po zagnieceniu formuje się w okrąg i tnie zupełnie jak pizze, w trójkąty. Taki orzechowy trójkącik łatwo chwycik w dłoń i raczyć się z nim wraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta, którym niestety nie potrafię się oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt. Moim tegorocznym

Mieszam w Garnku
Placuszki z ricottą i jabłkami 113

Tak, tak… znowu to samo! Placuszki śniadaniowe! Jednak tym razem bardzo kremowe, delikatne połączenie serka ricotta z jabłkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu 30 min 16

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania