ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1186/2544)

Domowe eklerki 133

żeby ciasto się nie przypaliło. Jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i jest błyszczące . Wyłączamy gaz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia . Ciasto musi być naprawdę dobrze wystudzone , jeśli będzie ciepłe , nie wyrośnie .. Po tym czasie miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto za pomocą rękawa cukierniczego , wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Wyciskane ciastka powinny(...)Wtedy eklerki są takie w sam raz , na raz Piekarnik rozgrzewamy do 200 º C , wstawiamy eklerki i pieczemy przez około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy eklery jeszcze na 5 minut żeby obeschły w cieple , bez otwierania drzwiczek . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić

Ogrodnik w podróży
Kruche ciasto z jagodami i bezą 167

mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć(...)dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć na jagodach. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym

Passions hobbies life
Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 171

pieczenie zaspokoiłam, a smakiem ciasteczek najbliższych zaskoczyłam. Bardzo im posmakowały, bo szybko poznikały.     Składniki na ok. 40 szt.: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 150 g masła, 1 opakowanie suchych drożdży ( na 0,5 kg mąki), 2 żółtka, 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem (15 g), 150 g śmietany 18%, szczypta soli, nadzienie: 150 g suszonych daktyli bez(...)konfitury. Ciasto dzielimy na 4 - 5 części. Każdą z nich po kolei rozwałkujemy (średnica około 22 cm), za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy dzielimy na 9 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta (przy najszerszej str., czyli po obwodzie) nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia. Delikatnie zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka

Moniki Smakołyki
Muffinki z orzechami i nutellą 90

szklanka mąki pszennej – 100 g cukru – 3 łyżki kaszy mannej – 100 g gorzkiej czekolady min. 70% – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej – cukier wanilinowy – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka ( u mnie bez laktozy) – 3 łyżki oleju dodatki – 9 malutkich łyżeczek nutelli lub innego kremu czekoladowego – 5-6 orzechów włoskich Przygotowanie(...)składniki dodajemy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do wysokości ok.3/4 foremek. Do wypełnionych ciastem foremek dodajemy po 1 malutkiej łyżeczce kremu czekoladowego np. nutelli oraz  pokrojone orzechy. Mieszamy delikatnie aby ciasto pokryło zarówno krem jak i orzechy włoskie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C c ok. 25 minut.  Artykuł Muffinki z orzechami

I LOVE LIFE
JABŁECZNIK NA BISZKOPTACH Z BITĄ ŚMIETANĄ 145

Proponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około(...)cynamon. Garnek zdjęłam z gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny. Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna

potrawyregionalne
Orzechowiec 178

jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy w mleku i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy(...)miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy

PatiGotuje
Orzechowiec 666

jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy w mleku i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy orzechy(...)miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy

PatiGotuje
Jogurtowe placuszki z miętą 218

apetyt.  Nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała z tym przepisem. Zrobiłam więc również wariant bez mięty za to z cappuccino oraz cukrem waniliowym. W tym przypadku mleko staje się już składnikiem nie opcjonalnym, a obowiązkowym, bowiem po dodaniu cappuccino ciasto staje się bardzo gęste. Wariant ten zobaczycie na blogu już jutro.  Placuszki są mega dobre(...)pieczenia  łyżeczka cukru  szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie - mleko do rozrzedzenia ciasta Sposób Do miski wbijamy jajka, do nich dodajemy jogurt naturalny, dokładnie łączymy oba składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: cukier, sól, oraz mąkę. Delikatnie mieszamy.  Listki mięty drobno siekamy, wrzucamy do masy, mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego

Kuchenne aromaty
Ciasto czekoladowe z kremem 7226

roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma powinna być bez wyjmowanego dna, żeby masa(...)wypłynęła) Rozmiary form do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut. Jeśli pieczemy w dwóch małych formach lub jednej większej to czas pieczenia wynosi około

UgotujmyTo.pl
Wszechwidzące ciastka na Halloween 83

UWAGĘ PRZYGOTOWUJĄC CIASTKA? Nie ma potrzeby schładzania ciasta, można od razu formować kulki. Najłatwiej zrobić to lekko zwilżonym dłońmi. Kulki ciasta układamy na przygotowanych blachach zachowując odstępy (ciastka rozpłyną się podczas pieczenia). Dekoracje cukrowe wgniatamy w ciastka po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Próbowałam nałożyć je na ciastka przed pieczeniem, ale się roztopiły w piekarniku(...)zdjęciem bez zdjęcia Wszechwidzące ciastka na Halloween Zanim podejmiemy decyzję cukierek czy psikus, ja proponuję ciasteczko. przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 15 min czas całkowity: 30 min Składniki: Ciastka 150g masła 150g drobnego cukru trzcinowego 1 jajo w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 180g mąki 50g kakao (najlepiej czarnego) ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Pełny talerz
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 88

dodać drożdże, sól, śmietanę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się kleiło, a pod koniec wyrabiania już(...)godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Z całego ciasto odjąć 250 gr. Blat posypać mąką. Rozwałkować na wielkość formy u mnie 37 na 25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 78

dodać drożdże, sól, śmietanę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się kleiło, a pod koniec wyrabiania już(...)godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Z całego ciasto odjąć 250 gr. Blat posypać mąką. Rozwałkować na wielkość formy u mnie 37 na 25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 136

Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się kleiło, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę kleiło się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania*. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto(...)krótko wyrobić. Z całego ciasto odjąć 250 gr. Blat posypać mąką. Rozwałkować na wielkość formy u mnie 37 na 25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 174

Ciasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się kleiło, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę kleiło się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania*. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto(...)krótko wyrobić. Z całego ciasto odjąć 250 gr. Blat posypać mąką. Rozwałkować na wielkość formy u mnie 37 na 25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając

moj przepis na
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 333

końcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia sprawa - a właściwie najpierwsza - tzw. biszkopt pieczemy przynajmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni wcześniej, niż potrzebujemy tort. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do całkowitego(...)Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo, ot co. Albo zaopatrzcie się najpierw w strunę, jeśli wolicie. Będąc przy blatach powiem od razu o nasączaniu ciasta. Czy to robić czy nie robić trzeba ocenić uwzględniając "wypełnienie" tortu.  Jeśli tort będzie przekładany zwykłym, zwartym kremem, warto nasączyć każdy blat przed posmarowaniem, żeby ciasto nie było za suche, czyli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chlebek migdałowy 105

Szczerze przyznaję, że kiedy pierwszy raz przygotowywałam ten chlebek, to zamysł był taki, aby było to ciasto migdałowe z jabłkami na deser. Jednak kiedy go spróbowałam, to stwierdziłam, że może ciasto nie wyszło idealne, ale za to jest to fantastyczny chlebek na słodko, który sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla pieczywa na śniadanie czy podwieczorek. Smakuje świetnie z konfiturami(...)podstawie wykorzystanych składników; bez dodatku bakalii; wielkości BTW podane w gramach Przygotowanie Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy mąki, erytrytol lub cukier, proszek do pieczenia, cynamon i je mieszamy ze sobą. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, płynny tłuszcz, wanilię oraz, jeśli używamy, to miód. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji

Analiza Smaku

Proponowane wyszukiwania