ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1107/2544)

TORT WIELKANOCNY 280

świątecznym stole :). Krem czekoladowy jest bardzo stabilny w przeciwieństwie do adwokatowego. Dlatego krem ten polecam jedynie do lekkich tortów bez masy cukrowej i ciężkich dekoracji. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekoladę z czekoladek w śmietance. Dzień 2: Robimy krem czekoladowy i adwokatowy, składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). Dzień(...)dekorujemy czekoladą. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (tortownica śr 18cm): 4 białka + szczypta soli (rozm

Słodki Pomysł
Dietetyczne ciasto / "Cielak" otrębowy 163

sera chudego białego Emilki 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Sposób przygotowania: Białka z wszystkich jajek wrzucamy do jednej miski, natomiast żółtka rozdzielamy, do dwóch misek, odpowiednio dwa i jedno żółtko;) do miski z dwoma żółtkami, dodajemy otręby, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, kakao, 20 tabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy(...)sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do masy otrębowej białka do miski z jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka omlety z kremem/serem ;) 143

dzieje i mam nadzieję, że niedługo coś się zmieni. GŁOWA DO GÓRY! ;) Składniki (6 sztuk): 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki chudego twarogu (dałam Emilke 0%) 2 jajka 1-2  łyżki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła jako krem ser Emilka (około 500g(...)twaróg, żółtka z jaj mieszamy  powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut upieczone biszkopciki odstawiamy na około 1 godzinę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mazurek - pycha! bez cukru i bezglutenowy 148

było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście(...)łyżka syropu z agawy 1/4 słoika dżemu pomarańczowego 100% bez cukru Krem 2 2 łyżki mleka sojowego łyzka masła kokosowego 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (74%) Bakalie do ozdabiania Przygotowanie: Spód Białka jajek ubić na sztywno  Dodać mąkę i stewię. Delikatnie wymieszać Wylepic spód formy. Podnakłuwać widelcem  Piec w 150st przez 20 minut (aż sie lekko przyrumieni

pyszne zdrowości
Sernik "Krówka" - bardzo prosty, pieczony sernik z dodatkiem ganache i orzechów. 294

bardzo łatwy, i ośmielę się stwierdzić - nie do zepsucia. Spód tworzą herbatniki i masło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis(...)sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne. Masę wylać na herbatniki.  Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny. PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę.  W rondelku umieścić pół

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 168

być otręby mieszane, mogą być tylko pszenne 1 płaska łyżeczka soli zakwas 600ml ciepłej (ale nie gorącej) wody łyżeczka oliwy+ łyżeczka ziaren słonecznika do wysmarowania i wysypania formy do pieczeni Przepis na zakwas: 50g mąki żytniej po 1 płaskiej łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych, otrębów pszennych 50ml wody Wszystkie składniki na zakwas wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do szklanego(...)miski lub garnka wsypać wszystkie suche składniki i je wymieszać. Zakwas wymieszać z ciepłą (ale nie gorącą) wodą i dokładnie wymieszać na kleistą masę bez grudek. Do słoika odłożyć 3-4 łyżki tego ciasta (to jest zakwas na kolejny chleb), przykryć folią aluminiową i wstawić słoik do lodówki. Masę chlebową przełożyć do keksówki o długości ok. 25cm, wcześniej wysmarowanej

Dietolog
Ulubione pierniczki moich dzieci 88

zagniatamy ciasto. Ciasto będzie się lekko lepić (tak ma być).  Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 10-15 min. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy(...)ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 8-10 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Pierniczki należy obserwować, kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste (najlepiej sprawdzić spód

Słodkie okruszki
Szarlotka niezawodna 328

jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis. SKŁADNIKI 1 kg. jabłek 1/2 kg. mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżka smalcu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4  szklanki cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek Na bezę białka z pięciu jajek i pół szklanki cukru. WYKONANIE Jabłka obrać

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka z bezą (pianką) 632

masła 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza: 2/3 szklanki cukru 5 białek szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski i dodać(...)większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni. Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon

Oryginalny smak
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 167

lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika. Lekkie jak piórko, świetnie się porcjuje, a smakuje naprawdę obłędnie! Jeśli(...)przepis! Bardzo polecam! Składniki: 400 g mąki (200 g orkiszowej 630+ 200 g orkiszowj pełnoziarnistej) 200 g masła 4 łyżki cukru pudru   1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta cytrynowa z bezą włoską 236

łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody  Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać(...)lodówce. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić. Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać

Pudełko rozmaitości
Ciasto pełnoziarniste z orzeszkami w karmelu i chipsami bananowymi 54

Orzeszki w karmelu? Smak dzieciństwa! Chipsy bananowe? Powiew egzotyki! Ciasto z dodatkiem orzeszków ziemnych w karmelu oraz chipsami bananowymi od Hebar to czad! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 120 g banana bez skórki 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 20 g orzeszków ziemnych w karmelu 20 g chipsów

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka francuskie z budyniem 59

składników. A skoro już jesteśmy przy temacie ciasteczek to koniecznie spróbujcie ciasteczka z jabłkami. Ciasteczka francuskie z budyniem składniki Ciasteczka francuskie z budyniem przepis Ciasto francuskie na ok. 20 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki. Ciasto musi być elastyczne, aby dało się uformować z niego ciasteczka. Następnie wykrawamy z niego kwadraty o boku o długości ok. 10 cm. Budyń przygotowujemy(...)mieszamy, aby nie zrobił się kożuch na górze. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego kładziemy odrobinę budyniu. Brzoskwinie odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na budyń i rogi zwijamy do środka. Ciasteczka pieczemy przez ok. 20 minut minut w temperaturze 190 st. C z termoobiegiem lub 210 st. C bez termoobiegu. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek pszenno-orkiszowy, przepyszny 146

pozostałą wodę, sól, nasiona i płatki owsiane. Wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz ugnieść ciasto. Włożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej ziarnami lub płatkami owsianymi. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować ciasto pędzelkiem, ciepłą wodą z odrobiną soli i obsypać ziarnami(...)pozostałe składniki oprócz ziaren, wyrabiać ciasto, czas 3 minuty, interwał dodać mieszanką ziaren, wyrobić ciasto, czas 1 minuta, interwał zostawić do wyrośnięcia reszta jak wyżej. Wykonanie w automacie do pieczenia chleba Wszystkie składniki dodać do naczynia. Nastawić na piecznie podstawowe, wielkość duży chleb, mocno wypieczony. Pozostaje już tylko czekać na pyszny chlebek. Bez obaw powiem pyszny, rewelacyjny chlebek

Kuchnia Pokoleń
Cynamonowe ciasto z mikrofali 158

inne smaki. Jednak zdecydowałam się spróbować poszukać jakieś ciekawej wersji bez banana. I tak oto powstała lekko zmodyfikowana wersja cynamonowa z mąką migdałową. Dzięki czemu jest to także przepis bezglutenowy. Pomysł zainspirowany z matinspo.se. Muszę przyznać jest to ciekawy zamiennik ciasta, zwłaszcza jeżeli nie mamy ochoty na pieczenie całej blachy bo obawiamy się że ją zjemy Składniki

Mohiella
Ciasto marchewkowe 517

Pyszne ciasto marchewkowe bez dodatku bakalii, bo tak najbardziej lubi mój synek. Ciasto jest szybkie do zrobienia i bardzo proste, także możecie go zrobić wspólnie z Waszymi pociechami☺️ Składniki blaszka 23/33: mąka pszenna 3 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 1,5 szklanki, jajka 5 szt, cukier brązowy 0,5 szklanki,  cukier biały

kulinarne odsłony pati
Mięciutkie i puszyste Jagodzianki z kruszonką+FILM 115

masło-mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jeśli się klei można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jagody dajemy do miski, dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy. Składniki na kruszonkę dajemy do miski, czyli mało, cukier i mąka-ile zabierze. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, urywamy kawałek, rozpłaszczamy(...)dłoni, dajemy nadzienie i dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Smarujemy je rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut na złoty kolor. I gotowe.  Bułeczki pięknie wyglądają, są przepyszne. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków. Jeszcze raz zapraszam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto na pizzę 54

jakości pizzy świadczy ciasto na pizzę. Dobra pizza musi mieć przede wszystkim drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania + 20 min pieczenia) Ilość porcji

KuchniaWeDwoje.pl
Muffinki cytrynowe – najlepsze 88

Muffinki cytrynowe to moje najpyszniejsze muffinki, jakie robiłam. The best of the best 🙂 Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie cytrynowe. Robię je z podwójnej

Moja Delicja
Puszyste Ciasto z Truskawkami, Mascarpone i Galaretką 103

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z truskawkami to kwintesencja sezonu truskawkowego. Nie może się on obejść bez smacznych wypieków z dodatkiem świeżych truskawek. Poniżej znajdziecie pyszny przepis na domowe ciasto z truskawkami, mascarpone i galaretką. Składniki na biszkopt: 4 średnie jaja, 120 g mąki, 70 g cukru, 2 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę

Przepiski.pl
CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ 96

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec ok 40-45 min w 180 st.C . Gdy ostygnie ciasto przekroić na 2 części.  Masa serowa:  80 dag mielonego białego sera ok 1 szklanki cukru 25 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru Masło roztopić,dodać ser wymieszany

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułeczki śniadaniowe z kminkiem 100

powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 200 st. C bez termoobiegu. Ciasto odgazować poprzez uderzenie miską z ciastem o blat. Następnie wyjąć ciasto i podzielić na 8 równych części. uformować bułeczki, posmarować je wodą i posypać płatkami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze 15 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 91

takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki kakao

Słodki sentyment
Faworki z ciasta francuskiego 84

sposób charakterystycznego faworka. Postąpiłam tak ze wszystkimi kawałkami ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim połowę faworków, zachowując między nimi nieduże odstępy. Faworki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je po ok. 8-9 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjęłam

Waniliowe Improwizacje
Fit Brownie 171

Ciasto Brownie jest wyjątkowo smaczne. Z tego przepisu możesz upiec ciasto i delektować się bez wyrzutów sumienia w trosce o swoją sylwetkę. Jest bardzo smaczne

Tylko pysznie
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 101

takiemu połączeniu – kwaśny agrest, lekko słodki budyń, gorzkie kakao, piankowa beza i idealnie kruche ciasto tworzą razem eksplozję smaków Czy można chcieć więcej? Spróbujcie, myślę, że się zakochacie Składniki na kruche ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, ciasto nie musi wyrastać) Dodatkowo: 2 łyżki kakao

Słodki sentyment
Prosta, Domowa Pizza 167

jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko. Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Pizze podaje

Gotowanie...to proste !
Bułeczki pszenno-owsiane 110

ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny. 3 Kiedy ciasto urośnie zagniatamy je ponownie i formujemy z niego 12 bułeczek. Uformowane bułeczki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut. 4 Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) przez 14-16 minut do zrumienienia.   Artykuł Bułeczki pszenno-owsiane

Kuchnia Bazylii
Bezglutenowe ciasto daktylowo-jabłkowe (fit) 144

oraz dodatkowi ksylitolu. Dodatek masła orzechowego oraz musu jabłkowego dodaje ciastu super miękkości oraz lekkiego aromatu orzechowo-jabłkowego. Polecam Składniki: 75 g masła (bez laktozy) 2 łyżki masła orzechowego 120 g kremu daktylowego Daktynella 2 jajka 2 łyżki ksylitolu 80 g musu jabłkowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 8 łyżek mąki kukurydzianej oraz keksówka 9x23

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczony sernik biało-czerwony i "Tajemnica klejnotu Nefertiti" 149

Na ten wyjątkowy weekend postanowiłam upiec jakieś specjalne ciasto. Zależało mi na białym i czerwonym kolorze, więc pomyślałam o serniku. Tym razem wybór padł na sernik

Weekendy w domu i ogrodzie
placuszki jabłkowe... 157

pokojowa = do białek wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać mleko, mikserem połączyć składniki dodać do ciasta pokrojone jabłka, wymieszać na gorącym "głębokim"oleju smażyć z każdej strony około 3 minuty złociste placuszki, odkładać na ręcznik papierowy, można posypać cukrem pudrem placuszki jabłkowe bez drożdży o smaku waniliowym są bardzo smacznym posiłkiem na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowiec z jabłkami 122

cukru - szczypta cynamonu oraz - 500 g jabłek - 1 kisiel cytrynowy bez cukru - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następie dodajemy jogurt, jajko, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Blachę odstawiamy na godzinę

Zainspirowana w kuchni
Ciastka waniliowo-kakaowe 120

masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180 C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między

Zasmakuj Kuchni
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 307

Ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:) Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:) 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków

Smaki Na Talerzu
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 289

lepiące . Podczas wyrabiania dodajemy masło z czosnkiem , najlepiej dodać je bez studzenia . Po wyrobieniu gładkiego , ciasta , smarujemy ręce oliwą z oliwek i formujemy małe bułeczki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kształt jest kwestią gustu i upodobań Warto je tylko ponacinać ,żeby nie pękały niekontrolowanie . Układamy je na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce

Ogrodnik w podróży
Eklery z kremem budyniowym i malinami 151

pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem podłużne eklery. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół. Krem 1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo  maliny Budyń

O kuchni z uczuciem
"Krakersy" z ciasta chlebowego 142

zrobić masę malutkich kanapeczek. Ja nie zdążyłam, zjedliśmy wszystkie bez żadnych dodatków. Polecam! składniki 230g zakwasu 285 g mąki pszennej, uniwersalnej (użyłam typ 650) 8 g soli morskiej 64 g roztopionego masła 105 g wody do posmarowania 1 jajko łyżka wody przygotowanie dzień przed pieczeniem Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce. Wymieszać niezbyt dokładnie - tak aby składniki się

Stare Gary
Tsoureki, grecki chlebek wielkanocny z pisankami 166

wetknij w ciasto pisanki, wstaw je do piekarnika i piecz 25-30 minut.  Chlebek najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Podawaj je z masłem, mi też świetnie smakowało z dżemem.  ➤ Rada: Mimo, że barwione naturalnie, jajka delikatnie zabarwiły ciasto w moim tsoureki . Aby tego uniknąć, możecie upiec ciasto bez jajek i podać je z kilkoma pisankami umieszczonymi wewnątrz

Chilli Czosnek i Oliwa
Paluchy keczupowe. 218

sezamem (opcjonalnie), tniemy na 1 cm pasy, składamy na pół (ciastem nieposmarowanym do siebie), następnie skręcamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe paluchy powinny wyrastać około 30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C- z termoobiegiem, lub do temperatury 200°C-bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy do zarumienienia, czyli około 12 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Makowiec japoński 125

powiedzieć? To jedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja

Gosia gotuje
Ciasto na pierogi 722

wyobrażam sobie świąt bez pierogów czy uszek, dlatego, przedstawiam i jednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek.  Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze: Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki

Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka korzenne 138

Spadł pierwszy śnieg w Warszawie, więc upiekłam ciasteczka korzenne bez nich nie wyobrażam sobie grudniowych zimnych dni. W domu czuć zapach zbliżających się Świąt, dzięki tym małym i smacznym ciasteczkom. Sposób przygotowania Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 10 minut. Przygotuj blachę do pieczenia przykrywając papierem. Podziel na mniejsze części, kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij

Kurnikowo
Cynamonowe placuszki z otrębami i malinami. 155

cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 4 łyżki otrębów pszennych 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mleka Dodatkowo: 1 szklanka świeżych malin olej do smażenia Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie dodajemy umyte i dokładnie osuszone maliny

Izabelawkuchni
Kilka pomysłów na przystawki 254

Zdarza się, że przygotowujesz przyjęcie i brakuje Ci pomysłów na przystawki. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i zaangażowania. Pokażę Ci kilka szybkich i prostych przystawek. Mozzarella

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszyste ciasto dyniowe 135

pieczenia** ** Ja robię tak, że z papieru do pieczenia wycinam kółko o podobnej wielkości jak blacha i nim wykładam spód. Natomiast boki nacieram masłem i posypuję bułką tartą. Według mnie sposób najwygodniejszy. Pieczemy do suchego patyczka, u mnie jak zwykle to 40-50 min.  Ciasto można polać lukrem czy czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy też przełożyć masą(...)serka jak w marchewkowcu . Równie dobrze można podać po prostu czyste bez żadnych dodatków. Smacznego ! *Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szeląg, Warszawa

Justa próbuje gotować
Pizza z brokułami, fetą i boczkiem 229

pięścią, potem dłońmi rozciągając na boki, tworząc kształt cienkiego placka. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp pizzę dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dodatkowo można suszoną bazylią. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół). Gotową można polać delikatnie oliwą czosnkową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto marchewkowe z mascarpone i lustrzaną polewą 179

chwilę przyjemności i nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy bez kawałka pysznego ciasta. Zapraszam do mojego raju 😊 Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, marchew starta 1,5 szklanki, cukier biały Diamant 1 szklanka, jajka 4 szt, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżka, skórka

kulinarne odsłony pati
Placuszki kasztanowo jabłkowe bez glutenu, mleka i jajek 162

kokosowego 100 ml domowego musu z deserowych jabłek (bez cukru) 25 g oleju kokosowego + do smażenia do podania śmietanka kokosowa i pestki granatu WYKONANIE: Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać mleko kokosowe i mus jabłkowy, wymieszać na jednolitą masę. Olej kokosowy stopić, dodać do ciasta i wymieszać aż się wchłonie. Rozgrzaną teflonową patelnię

Kuchenne zapiski Edyty
Dwukolorowe muffinki z migdałami i kakao. 220

drugiej mielone migdały. Obie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciasto naprzemiennie nakładamy do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Na koniec muffinki posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Muffinki pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka. Ja piekłam 35 minut, w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Babka bez tłuszczu, szybka i łatwa 179

Jest to pomysł na babeczkę bez tłuszczu. Pamiętam taką babkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka słodkie baranki 162

pudru 100g miękkiego masła 150g mąki 50g mielonych migdałów bez skórek (zmieliłam płatki migdałowe Helio ) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść

Obiad gotowy
Ciasto na pizzę 112

drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania + 20 min pieczenia) Ilość porcji: 4 pizze (o średnicy

KuchniaWeDwoje.pl
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i pesto 207

francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć na paski. Chwycić za końce i skręcać w przeciwne strony. Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C przez 15-20 minut.* W połowie

Pełny talerz
Chałka " Trzy Kolory " 127

drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy. 5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się. 6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia na jeszcze z 15-20 min. Piekłam w keksówce 10x30 cm w 190 stop. Przez 40min (piekarnik

Gotowanie...to proste !
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI BEZ WYRABIANIA 223

Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia

RAROSSA
CZEKOLADOWIEC Z NEKTARYNKĄ 182

pyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka SKŁADNIKI  1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag , ¾ szkl. śmietany 18%, ½ kostki masła, 1/3 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nektarynka, jadalne motyle   WYKONANIE Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy

słodki bratek
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 173

nakładamy łyżeczkę chorizo i łyżkę tartego sera. Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy  pierożki. Układamy w odstępach, na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyrośnięte pierożki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez

cool and minty
Muffinki z truskawkami i kruszonką. Jest ten hejt czy go nie ma? 142

przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :)  Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt z wanilii   truskawki (po 1 większej

bistro mama
Słonecznikowiec 165

kajmakiem i karmelizowanym słonecznikiem, a na górze ubita śmietana bez cukru z dodatkiem kakao i posypane to wszystko również słonecznikiem. Pychota :) Inspiracja: klik Składniki ciasto czekoladowe: 300 g gorzkiej czekolady 190 g masła   6 jajek 160 g cukru 150 g maki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem

kruche babeczki
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 162

podrośnięcia na około 10 minut. Przed pieczeniem focaccie maluję olejem lub oliwą, połowę ciasta posypuję oregano i układam pomidorki. Na drugiej połowie układam rozmaryn. Focaccie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut na zloty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Focaccia z rozmarynem i pomidorkami

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z kaszą manną 143

miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto rosło jak szalone, niemalże "uciekając" z blaszki . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarowa ć letnią wodą i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200C, włożyć blaszkę z zawartością i piec 45 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Studzić wyjęty z blaszki

Grunt to przepis!
Focaccia z czarnymi oliwkami 110

oprószony mąką. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż podwoi swoją objętość. Tak wyrośnięte pieczemy w 200 - 220 st. C przez 25 minut. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Bez żadnych dodatków smakuje wybornie, ale można wykorzystać jako chlebek

Moja smaczna kuchnia
Bananowe pancakes 199

łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli (można dodać również cukru ja pomijam gdyż banany są bardzo słodkie), wymieszać. Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej oraz pokrojone banany. Połączyć ze suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Niewielką ilość ciasta wylewamy na nagrzaną bez dodatku tłuszczu patelnię i smażymy z obu stron na złoty

magiczna kuchnia Kasi
Faworki z piekarnika 128

Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy go najcieniej jak można. radełkiem wykrawamy faworki. od was zależy jak duże i szerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu przez ok. 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 197

wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik.  Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej

Kraina Miodem Płynąca
Śniadaniowe ciasteczko "Kokos i czekolada" 150

Zdecydowanie - śniadanie tej zimy :) Niezwykle wilgotne ciasto kakaowe na bazie banana i jajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół

Chocolate Muffin Blog
Tortilla 110

wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą . Jak ciasto zbije się w kulę wyłożyć na stolnicę i wyrobić resztę mąki . Podzielić na małe krążki ,rozwałkować i smażyć  na patelni bez tłuszczu. Po 1-2 minuty z każdej strony . Farsz 1 sałata lodowa 2 pomidory 1 filet pieczony 1 cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie  sałate wymyć

Eli Gotowanie
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 199

mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie

Smaki Przyprawy i Kolory
Pizza z bekonem i oliwkami. 186

położyć parówki zawinięte serem żółtym i skleić boki. Ciasto posmarować po całości olejem z czosnkiem.  Następnie posmarować przecierem - sam środek, bez obrzeży.   Posypać większą częścią sera żółtego.   Poukładać cebulę.   Dodać resztę składników. Na koniec posypać resztą sera żółtego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec od 15 do 25 minut (u mnie

W kuchni u Moniki
Czekoladowe muffiny z tartą cukinią 121

czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem

Mango Papaja
Czekoladowe muffiny z tartą cukinią 197

czuć w nich cukinii, nadaje jedynie odpowiedniej wilgotności ciastu. Składniki (na 8 dużych muffinek): 1 szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem

Mango Papaja
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 193

jakości, o jak największej zawartości tłuszczu (82% będzie idealne), bez dodatków oleju. Powinno być zimne, przed użyciem schłodzone kilka godzin w lodówce. To właśnie masło odpowiada m.in za kruchość naszego ciasta oraz jego piękny, maślany zapach! Nie polecam margaryny, jeśli już, to dobrej jakości, przeznaczonej do pieczenia. Ale wiążmy się z tym, że ciasto nie będzie

Nastoletnie Wypiekanie
Waniliowe placuszki z truskawkami 190

oliwy z oliwek Do dzieła: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym

Spektrum Smaku
Szpinakowe naleśniki 168

Składniki: Ciasto naleśnikowe 2 – jajka 1 szklanki – mąki 1/2 szklanka – mleka 1/2 szklanka – wody 1/4 łyżeczki – soli 2 łyżki rozpuszczonego masła. szpinak zmiksowany Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać zmiksowany szpinak i piec naleśniki bez dodatku tłuszczu (na patelni) Nafaszerowałam naleśniki zmiksowanym białym serem ze śmietanką. Należy uważać aby gęstość sera była odpowiednia. Do serka

harrisa
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 224

sprawdzają się  proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników.  Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25  sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki

RAROSSA
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 189

mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie

Kulinarna rozmowa
Makowiec na lanym cieście 238

Jako że dziś czeka nas jeszcze robienie "ryby po grecku" bez zbędnych wstępów zabieram się do opisania przepisu. Składniki ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: masa makowa trochę bakalii ubite na sztywną piane białko

Lubczyk i Wanilia
Babka Makowa 204

ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. " Składniki 4 jajka 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki ) 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki mleka czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo

Słodkie Przyjemności
Pyszne i puszyste pancakes. 376

łyżki cukru ulubione dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie). Wykonanie: Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim

Malinowe Pocałunki
leniwa drożdżówka ze śliwkami... 137

soli, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko i zostawić przykryte talerzem BEZ MIESZANIA na całą noc na blacie kuchennym do zaczynu wsypać przesiana mąkę i sok z cytryny drewnianą łyżką wyrobić ciasto z 5 minut forma silikonowa 26 cm - ciasto przełożyć do formy i na wierzchu poukładać połówki śliwek piec w 200C około 40 minut lukier nie za gęsty

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek) 222

Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.  Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek

głodny alergik
Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami 145

Dzisiaj będzie dietetycznie, bez białej mąki i cukru. Spód tarty upieczony z mąki ryżowej, którą znajdziecie w Sklep.naSushi.pl , a nadziejemy ją  pieczonymi buraczkami i cukinią marynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie. Składniki na ciasto: 20 dag mąki ryżowej 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego

Apetyczna babeczka
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 210

brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto.  Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka

Mia Cucina Sofieta
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 619

arkusze papieru do pieczenia. Na obu, na środku, odrysowałam dno foremki. Większy, taki żeby zakrywał nie tylko dno, ale także zabezpieczał boki formy, rozłożyłam na blacie i położyłam na nim 1 część ciasta. Rozwałkowałam je tak żeby pokryło dokładnie zarys dna, wyrównałam brzegi i nakłułam ciasto widelcem. Arkusz razem z ciastem włożyłam do formy a tę do piekarnika nagrzanego(...)biszkoptu i wyłożyłam jabłka. Rozprowadziłam je równomiernie na całej powierzchni. Na jabłka delikatnie nałożyłam blat surowego ciasta. Lekko je docisnęłam i nakłułam widelcem. Ciasto wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 40-60 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu, aż wierzch ładnie się zrumienił. Po upieczeniu wyjęłam z pieca, ale studziłam w formie. Kiedy

Smaczna Pyza
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 243

wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu

Smaczne Zdrowe