Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Słodycz sernika przełamana lekko kwaskowatą pianką malinową. Przepis na sernik znalazłam w Kuchni Mniam a pianka malinowa to już
Kolorowa kuchnia Elkiwyobrażam sobie Świąt bez sernika. To jedno z moich ulubionych ciast, wciąż na nowo przeze mnie odkrywane. Dzisiejsza wersja idealnie nadaje się na bożonarodzeniowy stół, przy którym spotkamy się z rodziną i bliskimi. Puszysty, wyjątkowo delikatny i wilgotny. Zachwycająco kremowy i rozpływający się w ustach. Sernik pachnący pomarańczą, idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Składniki: Ciasto: 1 wiadereczko(...)cukry waniliowego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 kropelki aromatu pomarańczowgo 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 3 łyżki (30 g) śmietanki kremówki 30% Spód: kilka herbatników Przygotowanie: 1) Masło utrzeć na lekką, puszystą masę. 2) Cały czas miksując do masła porcjami dodawać twaróg. 3) Utrzeć cukier z żółtkami
Fitsweet.meCiasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej 2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru
Luźna KuchniaW Lidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i
Kuchnia w czekoladzieZbliżają się najpiękniejsze święta w roku i z tego powodu postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg(...)Spód: 1 opakowanie maślanych herbatników 100g 80g roztopionego masła Masa twarogowa: 500g sera twarogowego do serników 200g śmietanki 36% 200g chałwy waniliowej 1/3 szklanki cukru drobnego 1 żółtko 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki mąki pszennej Polewa kajmakowa 200 g kajmaku z puszki 60 ml śmietany 30% Herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel
kuron.com.plmigdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych drożdży , 1/2 szklanki cukru , 1 szklanka mleka(...)około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie
Codzienna kuchnia niecodziennaTym razem proponuję Wam pyszny i dziecinnie prosty serniczek na zimno mojej córki Oliwki. Jak to miło jest popatrzeć jak dziecko przygotowuje coś w kuchni
Smakołyki AsiCiasto to spostrzegłam u Marzenki i tak mi się spodobała prostota jego wykonania, że postanowiłam je zrobić, oczywiście delikatnie je zmodyfikowałam gdyż zamiast kawy inki użyłam
Gotowanie...to proste !Pora na ciasto które już swoją samą nazwą przywołuje chłodek nam na myśl ;) Na blaszkę 23 x 23 cm 500 gr sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub
Gotowanie...to proste !Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Czekolady, więc trzeba uczcić dużą dawką tego przysmaku! Polecam Kinder Country, pyszny, mega słodki deser, przypomina popularnego batonika :) Polecam małym i
Takie tam pichcenieZapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą
Mała Cukierenkamarshmallow 2 szklanki śmietanki 30% szklanka mleka 2,5 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru Galaretka 1 galaretka truskawkowa kilka truskawek ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Zmielone ciastka/herbatniki ( u mnie mieszanka ciastek i herbatników ) łączymy z płynnym masłem i mieszamy, najlepiej ręką, delikatnie zagniatając. Ciastkami wykładamy dno tortownicy ( średnica 25cm ), dociskając dłonią, by utworzył się równy i gładki, ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki(...)opakowaniu i zimną, tężejącą, wylewamy na sztywną już masę, tworząc ostatnią warstwę. I ponownie do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie całkowicie, ciasto jest gotowe do jedzenia :) Zainspirowana tym przepisem Artykuł Ciasto z pianek marshmallow ( bez pieczenia ) pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plSernik tradycyjny czy może innowacyjny: czekoladowy, cytrynowy lub toffi. Okazuje się, że jednak dla większości z was jeżeli ma być sernik to raczej tradycyjny (oczywiście z
Relaxtime