razem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych(...)suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu minutach zwiększy swoją objętość, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto (na początku najlepiej w tej misce, a później na stolnicy). W międzyczasie dodajemy olej. Nasze ciasto winno być sprężyste i nie przywierać do palców. Jeżeli będzie się bardzo kleić
Kuchenne WariacjeTarta serowa z żurawiną Naszło mnie na świąteczne wypieki! I tak na moim stole zagościła tarta serowa ze świeżą żurawiną i szczyptą cynamonu. Z ciasta, które pozostało, zrobiłam "kratkę", którą przyozdobiłam wierzch ciasta. Przepis długi, ale nie obawiajcie się - banalnie prosty! Zobacz również inne przepisy na ----> tarty Tarta serowa z żurawiną - przepis: Składniki: (na formę do tarty o średnicy(...)jednolitą masę. Z masy uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw na min. godzinę do lodówki. Kiedy masa się schłodzi, stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej ciasto średnicą większe od formy na tartę - jeśli trzeba lekko podsypuj je mąką, by nie przywierało do wałka i stołu. Rozwałkowane ciasto delikatnie przełóż do formy - dociśnij
Moje QulinariaOstatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto z tego przepisu jest puszyste w środku i chrupiące po bokach, a aromatyczny sos i dodatki sprawiają, że ta pizza naprawdę krzepi podniebienia :) Jeśli jeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment(...)spróbować! SKŁADNIKI ciasto (2 spore blaty) 3 szklanki mąki 1,5 szklanki letniej wody ( nie może być ani zimna ani gorąca, bo ciasto nie wyrośnie) 1 opakowanie suchych drożdży łyżka oliwy łyżka cukru łyżka soli sos: 1 kartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia ocet balsamiczny cukier pieprz sól dodatki: mozarella
DefinicjaSmakuważne, czy szarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Ostatnio natknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców skąpanych(...)cynamonie i wanilii :) Polecam jest pyszne i nie wymaga wiele pracy! SKŁADNIKI ( 1 duża blaszka) ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła (250g) 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie 8-10 słodkich jabłek cynamon cukir waniliowy polewa 2 łyżki kwaśnj śmietany 1/2 szklanki cukru pudru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakuZauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g(...)ciemnego cukru muscovado - 2 łyżki cynamonu - skórka starta z jednej pomarańczy Z powyższych składników wychodzi ok. 8 bułeczek. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W robocie umieszczamy cukier, mleko, drożdże, roztopione masło, jajko, esencję waniliową i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu misy robota. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy
Kuchenne Wariacjepani Wioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo pani Ewelina Skiba -Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście A oto zwycięskie przepisy: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 150 g twarogu po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru jajko szczypta(...)dżem wiśniowy (najlepiej z kawałkami owoców) cukier puder do posypania Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam kółka szklanką, nakładam dżem i zlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka
Kto ugości moich gości?Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g masła 150g gorzkiej czekolady Dodatkowo
pink envelopepieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze
Qlinarnie i Qlinarnienajlepsze ciasto czekoladowe, jakie jadłam. Poszukajcie do niego bardzo twardych gruszek – to warunek konieczny, aby się udało. No i dobrze ubijcie masło z jajkami. Więcej nie będę pisać. Po prostu je zróbcie, a przekonacie się, że mam rację:). Przepis nieco zmieniony od Gosi-emigrantki w kuchni. Dzięki. Składniki na formę(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao ze śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej piekarnik do 160°C. Ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i ostrożnie powkładaj gruszki. Piecz około 1,5 godziny. Przepis dodaję do akcji: Pięknie było... na dzisiejszym koncercie
Qlinarnie i Qlinarniesklepy, już przystrojone balkony i ozdoby świąteczne w każdym sklepie. Brakuje mi śnieg, który dodatkowo wprawiał by w nastrój świąteczny, a którego ostatnio w Święta nie za wiele. Lubię ciasto drożdżowe, lubię zapach jak rośnie i to, że właściwie jest proste w przygotowaniu. Od kiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować(...)pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Ciasto: - 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 40 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka - 350 g mąki pszennej tortowej
dom-agi.plJeśli nie masz czasu czekać aż drożdżowe ciasto na pizzę wyrośnie, jesteś głodny tu i teraz, masz alternatywę w postaci tego przepisu. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, dodajemy ulubione składniki i od razu można piec
DiteczDzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka(...)formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy
Powiedz dietom niedodać drugą szklankę mąki i startą marchewkę Foremkę (moja była z kominem) wysmarować margaryną i wysypać mąką Piec 45 minut, po tym czasie wyłączyć piecyk i zostawić w środku ciasto na 5 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki od piecyka i przytrzymać w ni ciasto ok. 2-3 minut i dopiero wyjąć Zajadać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKrem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu
Przepisy i porady kulinarneCiasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko(...)masę i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche
Przepisy i porady kulinarneCiasto ,, Ambasador ,, z kakao. Składniki : 25 dkg margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Sposób wykonania : Margarynę,cukier,cukier waniliowy,mleko i kakao włożyć do rondla i rozpuścić na niedużym ogniu ciągle mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! Masę przestudzić ( do około(...)dodać jajka,wymieszać wszystko razem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko,wsypać powoli do masy i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do keksowej foremki wyścielonej papierem. Piec od 40 - 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu,przestudzić,wyjąć z foremki i udekorować polewą,lukrem lub poprószyć cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarnePomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku
Przepisy i porady kulinarneLubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy
Delicious Titbitspaszteciki, bo tak chyba mogę je nazwać, zjawiły się na naszym stole zupełnie nieplanowane.Rozmroziłam dwa ciasta francuskie, jak się okazało o jedno za dużo.Dzięki podpowiedziom koleżanek długo nie musiałam się głowić jak zagospodarować wolny płat ciasta :)Czytaj więcej
bistro mamaczosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz octem balsamicznym, aby jeszcze lepiej wydobyć ich słodycz. Pod żadnym pozorem ich nie sólcie, fileciki anchois nadadzą im wystarczająco słonego smaku.Pissaladiere przygotowałam na klasycznym drożdżowym cieście do pizzy, choć spotkałam się także z wersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - otrzymacie(...)coś w rodzaju cebulowej tarty. Z tego co się zorientowałam przeglądając różne przepisy, w pissaladiere liczy się nadzienie, a ciasto pełni rolę drugorzędną. Możecie wykroić koło a'la duża pizza, możecie ją zrobić prostokątną, albo pełno mini-tart. Z poniższego przepisu na ciasto wyjdą Wam dwie pizze o średnicy 27 cm (ja zrobiłam jedną dużą, a z reszty ciasta mini
Chilli Czosnek i Oliwamamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie całoroczny). Dodając do niego bakalie i przyprawy korzenne, może stać się naszym świątecznym "piernikiem" :-)Czytaj więcej
Ana Mari's worldsię nam z bombą kaloryczną i zapychaczem w kartonowym pudełku. Smak takiej pizzy pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj jest przygotowywana ze składników o słabej jakości i na gumowatym cieście. Dlatego dziś alternatywa dla tak znanej i powszechnej na całym świecie pizzy. Zachęcam Was do przygotowania jej samemu we własnej kuchni. Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow(...)zaciszu domowej kuchni. Ja przygotowałem pizzę z salami, pieczarkami i papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :)Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI na ciasto do pizzy:350 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży1 płaska łyżeczka
kulinarnyJarondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy.Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto
Słodkie Przyjemnościkaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone
Mix smakuocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki- 125g cukru pudru- 250g masła- 2 żółtka- 1 łyżka kwaśniej śmietany- 1-2 łyżki lodowatej wody- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 1 kg świeżych moreli(...)pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką”. Gdy ciasto się schłodzi
mojewypiekiinietylkotrzeci przepis jaki wypróbowałam z "Na każdą porę" Sophie Dahl i wiecie co??? to obok Krajanki Korzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi!300 g mięciutkiego masła2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewiórysię chciało w sobotę czegoś czekoladowego!!! Małżon znowu wrócił z targu z pełnymi koszami więc miałam masę owoców do przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis i piękne zdjęcia tegoż ciasta znalazłam na blogu BAYADERKA. Wiedziałam,że upiekę je dla siebie na urodziny, to bardzo, bardzo moje smaki i nawet jakby nikomu innemu nie smakowało ja byłabym szczęśliwa :) Tymczasem smakowało wszystkim, dzieciom i dorosłym. Synio chciała jeszcze i jeszcze "torta".Dość lekkie, nie za słodkie, pyszne...ciasto miodowe: 225 g niesolonego masła250
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto zaintrygowało mnie od razu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie
Dzieje kuchennej Wiewiórysamym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.SKŁADNIKI(...)cukru to + 3 łyżki cukru400 ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego60 g masła500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki cukru pudru2 opakowania - śmietan-fixpół szklanki słonecznikaWYKONANIE:Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki
Serce zamknięte w formie pysznościKolejny przepis wypatrzony na stronie " Zapach Chleba". Ciabatta wyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie(...)soli1/2 łyżeczki drożdży instant25 g oliwycały poolishprzygotowaniepoolishWszystkie składniki wymieszać i pozostawić na 6 godzin w temperaturze pokojowejCiasto właściwe Po 6 godzinach wszystkie składniki ciasta właściwego włożyć do misy robota ( na początek używamy 80% wody czyli 280g). Wyrabiamy ciasto hakiem robota przez 5 minut na wolnych obrotach i następne 5 minut na średnich obrotach. Dodajemy resztę wody i wyrabiamy
Stare Garyprzepadam za ucieranymi ciastami,nie tylko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu,ale najcześciej przy dodawaniu jajek do masy ciasto lubi się zważyc.To natomiast jest wyśmienite,śmiem twierdzić - lepszego i nie jadłam i nie robiłam.Gorąco polecam,bo i połączenie smakowe jest idealne.Sliwki i kokos to naprawdę bardzo smakowite połączenie.Wypróbujcie,a na pewno nie raz jeszcze do niego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna.Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki-1/2 kg marchewki-3 szklanki mąki-2 szklanki cukru-kostka margaryny-3 jajka-2 łyżeczki sody oczyszczonej-5 łyżek wody-szczypta soli Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy. Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach. Oddzielamy żółtka od białek(...)natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z formy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyJedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów
Aga w kuchniSzukając pomysłów na Halloween znalazłam mnóstwo fajnych zdjęć. Zainspirowana jednym z nich przedstawiam kolejną propozycję na szybką i straszną ;) przekąskę. Składniki: ciasto francuskie salami o dużej średnicy czarne oliwki żółty ser Z ciasta francuskiego wyciąć na przykład szklanką koła zbliżone wielkościowo do salami. Na każdym kółku położyć plaster salami, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zapiekać w piekarniku
chwile dla mnieCiasto na maślance i sodzie, posypane owocami aronii. Aronia może być sezonowa lub mrożona. Porada: Przechowywanie aronii w zamrażarce przez kilka dni powoduje, że owoce są mniej cierpkie.Składniki:wierzch: owoce aronii i kilka łyżek cukru pudruciasto: 1,5 szklanki mąki 2 jaja 120 g cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki maślanki(...)Sposób wykonania ciasta
w kuchni i w ogrodzieNiezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :) Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli(...)farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego
Kolizje Smakówkuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze(...)bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach, w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie. Zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek. Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie
Chilli Czosnek i Oliwaświątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach(...)Oczywiście starczy też ciasta na pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą który, wszyscy w domu uwielbiamy. Piernik przyrządzam tak jak robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny
RAROSSACiasta marchewkowego nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem
Moje domowe kucharzeniePuszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem. Składniki na formę o średnicy 24-26cm: suche: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cynamonu mokre(...)Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową
Ze smakiem i z pasjąPyszne ciasto na pizzę zrobicie z 1 kg mąki , ciasta starczy na zrobienie 3 dużych blach pizzy :) Oczywiście częśc ciasta można sobie zamrozic i zjeś w pózniejszym terminie. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie puszyste, sprężyste i z dodatkiem przeróżnych dodatków wyjdą Wam "przecudnej urody " pizze :) My zrobiliśmy sobie dzisiaj 2 pizze : hawajską i warzywną.Taka pizza w sam raz nadaje(...)rodzinne przyjęcia bo wyrośnie z niej duuuużo ciasta :)Składniki na 3 duże pizze : blacha ok. 33 x 37 cm - pizza hawajska okrągła średnica 31 cm - pizza 'Warzywko
Słodkości i nie tylkoDelikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało ! Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo smaczny(...)słodki i wilgotny w sam raz. Liczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia.Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort
Smaczna Pyzałyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego, wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut.Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g450 g szpinaku mrożonego130 g fety2-3 ząbki czosnku2 łyżki śmietany 18-procentowej1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia(...)Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią
Monia miesza i gotujeDobre na spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub jako przystawka na romantyczną kolację. Ciasto jest chrupiące a krewetki delikatne. Zdecydowanie polecam! Składniki: 250g krewetek gotowanych w całości 140g mąki pszennej+mąka do obtoczenia pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia ok.200ml zimnego piwa pieprz, ostra papryk lub chilli olej do głębokiego smażenia Krewetki obieramy zostawiając ogonek. Do miski wsypujemy mąkę(...)mieszając. Dodawać do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.Do rondelka lub na patelni wlewamy olej ok. 5-6 cm grubości. Krewetki po kolei obtaczamy w mące, a następnie w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania złotej panierki i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką typu
Pudełko rozmaitościdość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub czerwonego barwnika spożywczego . Ja osobiście użyłam tego drugiego i troszkę za dużo […] The post Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem
Kulinarne PrzebojeSkładniki Ciasto (34cm x 24cm) Mąka pszenna tortowa 0,5kg Margaryna 200g, np. Kasia Jajko 2 jajka Cukier puder 200g Miód 2 łyżki Soda 2 łyżeczki Mleko 2 łyżeczki, ciepłego Kakao 1 łyżka Dodatkowo Masa krówkowa 1 puszka, użyłam kakaowej Śmietana 30% 660ml, minimum 30% Żelatyna 1 pełna łyżka Cukier waniliowy 1 opakowanie Wykonanie: Schłodzoną margarynę […] The post Ciasto
Kulinarne Przebojewyciągnąć wałek i rozgrzać piekarnik, a dom znów wypełnią korzenne aromaty. Tak niedawno, bo pod koniec listopada pisałam o tym, że to już ostatni dzwonek, aby zrobić ciasto na piernik staropolski. Teraz, po minimum dwóch tygodniach leżakowania, najwyższy czas je upiec. Ale to za chwilę! Najpierw musimy je przynieść z piwnicy do domu lub wyjąć(...)lodówki i postawić w temperaturze pokojowej. Ciasto po tak długim kontakcie z niskimi temperaturami jest bowiem twarde i nie dałoby się go wałkować. Po minimum dobie w ciepłym pomieszczeniu mięknie i staje się idealnie plastyczne. Wtedy można z niego upiec blaty, które później smarujemy, np. powidłami i składamy w całość. Można
Ratunku obiadChałwa królową słodyczy! Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem. Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już(...)dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę , w końcu mi się udało. Bułeczki wyszły dość zwarte i nie wyrosły zbyt mocno. Po upieczeniu miały chrupką skórkę i wilgotny środek. Świetnym eksperymentem było nafaszerowanie ich dżemem śliwkowym - śliwka i chałwa wyjątkowo dobrze się tu komponowały. Do tego
Grunt to przepis!Skusiły mnie swoim wyglądem, a zachęciła do ich upieczenia Dorota z jednej z grup na Fecebooku. To u niej właśnie zobaczyłam tureckie bajgle. Jak przy każdym cieście drożdżowym pracy nie jest tak wiele, ale czas oczekiwania dłuży się niemiłosiernie. No cóż, kiedy czeka wspaniały miód gryczany od Rodziców trudno się „posiłkować” kupnym pieczywem, więc – do roboty. Tureckie bajgle – Simit(...)wlewamy pozostałą wodę, mleko, wbijamy jajko, dodajemy pozostały cukier – łączymy składniki ubijając robotem z trzepaczkami. Wlewamy z gotowym rozczynem do miski z mąką. Łączymy składniki, dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub używając robota z hakami (na niskich obrotach). Gdy tylko składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiamy. Wyrobione ciasto jest elastyczne
mojewypiekiinietylkoBardzo kruchy spód, galaretka przepełniona jagodami, lekki i słodki krem, kolejna warstwa jagód i na koniec bezowe chmurki. Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto miało być bez bez. ;) Jednak chłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę czasochłonne(...)ciasto kruche i bezy można przygotować wcześniej. Warto też do galaretki wrzucić zimne lub nawet lekko zmrożone jagody. Przyspiesza to znacznie jej stężenie. Składniki: Kruche ciasto 2 żółtka 1 szklanka (160 g) mąki pszennej 100 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z zimnym masłem aż powstaną drobne grudki. Dodać cukier
Pełny talerzTorcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami jest kompozycją trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt(...)widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni). Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody
Smakołyki BerenikiPewnie jeszcze długo nie wiedziałabym o istnieniu tego ciasta, gdyby nie jeden z moich ulubionych seriali*. W jednym z odcinków, bohaterka (nowa osadzona) "zleca" zrobienie tego właśnie ciasta, żeby wkupić się w łaski innych osadzonych. Kontrast między okolicznościami, klimatem, scenerią, bohaterkami serialu a narzędziem manipulacji, jakim staje się właśnie funfetti, ciasto zabawne, dziecinne, wręcz niewinne w swym wyglądzie, jest(...)scenie bardzo widoczny i jak dla mnie, bardzo charakterystyczny dla tego serialu. Szczególnie zapada w pamięć mina Taystee**, gdy z zamglonymi z pożądania oczami, zapatrzona w wielką blachę z ciastem wypowiada z namaszczeniem nazwę ciasta: "Funfetti z polewą czekoladową..." :) Dlatego i ja postanowiłam zrobić funfetti i być może udało mi się nim wkupić w czyjeś łaski! :) Przy okazji mam nadzieję
Kuchnia PrezydentowejLubicie takie ciasta z owocami? Ekspresowe w wykonaniu, do tego bardzo pyszne ucierane, lekkie ciasto z owocami sezonowymi. Idealne sezonowe ciasto do kawy czy herbaty! Tym razem w wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami(...)masę. Nie przerywają miksowania powoli wlewamy olej i dodajemy jogurt. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedne z pierwszych leśnych owoców, które można już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze. Niestraszne mi były komary i kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 1 litr jagód 2 budynie śmietankowe 2 galaretki o smaku owoców leśnych
Jadło i czytadłoZnów buraki. Zrobiłam trochę za duże zapasy, dlatego ostatnio ciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka
Powiedz dietom niePrzepis na ciasto wygrzebany na szybko, po haśle męża "rodzice dziś przychodzą". Aaaa, no przecież ma imieniny, a ja jakoś tak od dziecka jestem przyzwyczajona do świętowania urodzin i do imienin nie przywiązuję większej wagi. A moi teściowie odwrotnie, celebruję imieniny wszystkich w rodzinie, prowadzą specjalny kalendarz, obsypują kwiatami i bombonierkami. I powiem jedno. Nasze pokolenie już
bistro mamaNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPiekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Masło roztop w małym garnku .W jednej misce wymieszaj suche, a w drugiej mokre składniki.Jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste można dodać więcej maślanki.Krówki pokrój w drobną kostkę.Zawartość obu misek wymieszaj, dodaj krówki i ponownie wymieszaj.Masę przelej do żaroodpornych naczyń (mogą być również papilotki do muffinów).Pieczemy około 30 minut
Kredowe Menuswoją kolej :) A co do pieczenia. Nie miałam okazji w tym roku piec nic dyniowego, szkoda może zrobię to w weekend. A dziś mam dla Was przepysznie czekoladowo-kawowe ciasto z cudownie czekoladową polewą. Świetnie smakuje na ciepło, jeden kawałek ma na pewno pełno kalorii, ale po co się tym przejmować? Po prostu palce lizać!"Składniki:3 jajka150 masła150
Słodkie Przyjemnościpowolutku wdrażać się w świąteczną tematykę postanowiłam połączyć najlepsze zimowe smaki ze sobą czyli czekoladę i przyprawę korzenną z pomarańczą. Patrzcie co z tego wyszło. Zapraszam na Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą!Składniki:200 g margaryny200 g cukru3 jaja340 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia55 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy
Słodkie Przyjemnościwarto to wykorzystać - letnie maliny, już bardzo słodkie i dojrzałe z drugiej strony gruszki i żurawina pełna jesiennego smaku i zapachu. Dziś wykorzystałam wszystkie te trzy składniki, tworząc pyszne ciasto z ich dodatkiem. Wyszedł majstersztyk! Koniecznie do ciągłego powtarzania w tej czy innej kombinacji. Polecam :)Składniki:150 g cukru170 g mąki3 jajka2 płaskie łyżeczki proszku1/3 szklanki olejułyżka miodugarść suszonej żurawinyszklanka
Słodkie Przyjemnościblogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam go w snikersie/ orzechowcu.Opis ciasta może przerażać, jest trochę pracy, ale tylko dlatego że osobiście ją sobie utrudniłam.W opisie są wskazówki jak zrobić ciasto szybciej.Składniki :Ciasto:600g mąki pszennej200 g margaryny2 łyżeczki sody(...)oczyszczonej1/2 szkl. cukru5 łyżek miodu2 jajka2 żółtka*** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze)8 jaj1 szkl. kartoflanki1 szkl maki pszennej3/4 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek wody2 łyżki olejuMasa orzechowa :400g orzechów150g masła3 łyżki miodu4 łyżki cukruDodatkowo :4 opakowań budyniu śmietankowego1,5 l mleka2 puszki masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechowym)Przygotowanie :Ciasto : składniki zagnieść
Garnkowe fanaberieLubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki;250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,100 g skórki kandyzowanej1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,125 g miękkiego masła,145 g cukru,2 duże jaja,185 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Anioły w kuchnimąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.Ciasto jest naprawdę smaczne i można
Kulinarny karnet ChristopheraKarpatka - jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce składające się z parzonego ciasta i masy budyniowej. Wielbicieli Karpatki nie brakuje i z pewnością tym wypiekiem uradujemy niejednego domownika. Ponadto Karpatka nie jest skomplikowanym ciastem do przygotowania i nawet początkująca pani (lub pan) domu powinna sprostać takiemu wyzwaniu. ;) Najlepsza Karpatka - Składniki:Ciasto:3 jajka75 g masła3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki(...)soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 130 g miękkiego masłacukier puder Najlepsza Karpatka - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka
Słodka Stronapojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150 g masła150 g śmietany kremówki1 i 1/2 łyżeczki soli morskiejWypełnienie jabłkowe:3 cytryny6(...)odstawiamy do ostygnięcia. *Z podanych proporcji otrzymamy więcej sosu karmelowego niż potrzebujemy do szarlotki (dzięki większym proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej
Smakowity Blog KulinarnyPrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy250ml) Sól szczypta, do ubicia masła Mąka pszenna tortowa 3 płaskie łyżki Skrobia ziemniaczana 5 łyżek Masło 200g Likier Adwokat o smaku Tiramisu, 180ml Kakao […] The post Ciasto Adwokat bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo czekoladowa i puszysta masa.Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny.Przepis jest na duże ciasto lub tort. Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz:- 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej- 1 czekolada gorzka 100 g- 2 czekolady mleczne 100 gŚmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.Kiedy śmietana zawrze wyłącz
Pasje Jolkijedno z moich ulubionych ciast...Jest idealne.Dzisiaj o poranku przygotował je mój mężuś:) Najlepiej smakuje w Jego wydaniu..Składniki;2 jajka,1 szklanka cukru,2/3 szklanki oliwy,1 i 1/2 szklanki mąki,3/4 łyżeczki sody,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki soli,1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki,1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Anioły w kuchniświecie, to te, do których mamy jakiś sentyment. Wspomnienie danego smaku, danego zapachu wprowadza w konkretny nastrój i przenosi do wybranych, naznaczonych tym smakiem chwil. U nas jednym z ciast, które ma przypisane całą długą kolejkę wspomnień, do której będziemy z biegiem lat dopinać kolejne wagoniki to "Niebo w Gębie". Rodzinny przepis, wyciągany niczym broń tajemna na najważniejsze życiowe momenty(...)Ciasto odświętne. Ciasto powtarzane od wielu lat. Ciasto, które się nie znudzi. Ciasto, które każdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje się jakaś ważna chwila. Ciasto lekko miodowe przełożone kawową masą i kwaśnym dżemem domowej roboty. Nie ciasto... a mistrzostwo.SKŁADNIKI:/CIASTO TRADYCYJNE:- 1/2 kg mąki tortowej lub krupczatki- 2 łyżeczki sody- 1/2 kostki masła- 6 łyżek mleka
Wypisz WymalujBardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym. Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki pół szklanki cukru
prawdziwe jedzenieZapowiedziałam się u mojej przyjaciółki na kawę i jak to mam w zwyczaju wódki nie zakąszam a kawę bez ciasta nie wypije. Równowaga w przyrodzie musi być, gorzka kawa w filiżance, słodkości na talerzyku. W poszukiwaniu przepisu tym razem zainteresowała mnie nazwa: „Ule Karoliny” i wzbudziła moją ciekawość; jakie ule w cieście i jaka Karolina jest ich właścicielem(...)dokładniejszym przeanalizowaniu wypieku odnalazłam w nich ule właścicielki niestety nie. Tajemnicze ule okazały się kulkami ciasta w które zawinięte były bakalie. Brzmiało dosyć dziwnie ale mając doświadczenia z ustami Adama wiedziałam, że wszelkie wybrzuszenia na cieście uatrakcyjniając je na talerzu. Podjęłam się więc misji pszczelarskiej (podobno pszczół nam ubywa więc moja akcja rozmnażania
ciastkarnia na kruchym spodziepatissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche(na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g białego cukru 3 żółtka szczypta soli Dodatkowo: około(...)sezonowych owoców np. jagody, borówki, maliny Przygotowanie: Ciasto możecie zagnieść ręcznie lub przy pomocy miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski. Kiedy widzę, że ciasto jest już prawie zagniecione, składniki przekładam na blat i zagniatam do reszty rękami. Uważam że jest to najlepsza metoda na ciasto kruche. Ograniczamy w ten sposób kontakt ciasta
Mania GotowaniaTortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Gorący kąsekMamy sezon na wiśnie, więc ciasto z wiśniami musi być :) Przepis pochodzi ze wspaniałej strony Moje Wypieki. Jak zwykle gdy robię ciasto od Pani Doroty, jest ono efektowne i bardzo smaczne ;) Słodkie ciasto czekoladowe i kwaśny krem świetnie się komponują. Dla tych co wolą słodsze ciasta, proponuję jednak dosłodzić krem, gdyż moje rodzinne łasuchy narzekały, że trochę za kwaśne. Trzeba(...)też przyznać, że ciasto jest dość czasochłonne, ale dla efektu naprawdę warto ;) Polecam! :) Składniki: Ciasto kakaowe: ¾ szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni
Czerwona Porzeczkalepszy i gorszy. A zaczęłam od przepisu na biszkopt od mojej mamy i piekę go po dziś dzień - jest najlepszy! Z tej okazji częstuję Was nie tortem a ciastem marchewkowym, moim ulubionym, choć nie dietetycznym :) Składniki : * szklanka startej na tarce o grubych oczkach marchewki * szklanka pokrojonego w kostkę ananasa * pół szklanki posiekanych dowolnych orzechów * 3 jajka * 1/3 szklanki
Magiczne Życie MartyTradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć(...)roku poświęcić im czas. Polecam bardzo gorąco ! Składniki na ciasto :- 1 szkl ciepłego mleka- 30g świeżych drożdży- 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do masy makowej)- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii- 3,5 szkl mąki pszennej tortowej- 2 łyżki ksylitolu- 1 łyżka cukru trzcinowego- szczypta soli- 3 łyżki masła ( 50g) + 200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia :- 350g białego maku- 100g
Smaczne ZdroweRobiłam je pierwszy raz i trochę się bałam, że nie wyjdzie. Ale jakoś poszło i mam super ciacho na święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka
Magiczne Życie MartyCześć :) Przepraszam za jednodniową nieobecność, miałam na głowie przeprowadzkę :) Teraz jeszcze czeka mnie rozpakowywanie pudeł, ale, żeby poczuć się dobrze trzeba było upiec ciasto :) Tematem zapewne kilku następnych przepisów będą jabłka, dostaliśmy sporą reklamówkę od mojego Teścia. Na początku myślałam, żeby zrobić najzwyklejszą tartę z jabłkami, ale zaświeciła się żarówka, że mam kilogram żytniej mąki. Poszperałam i znalazłam przepis tutaj
Pora coś zjeśćorzechy. Jeśli użyjesz bakalii, najpierw wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno). Ja użyłam blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne od piekarnika. Gdy ostygnie, możesz polac czekoladą. Rada Pani Ireny : - marchew można łączyc
Słodkości i nie tylkoNastępne ciasto z kategorii "pysznych" . Królewiec to połączenie ciasta kruchego miodowego z biszkoptem , które łączy pyszna masa budyniowa. Przygotowanie ciasta niestety zajmuje sporo czasu , gdyż każdy blat trzeba piec oddzielnie. Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki:Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam
Słodkości i nie tylkobardzo proste ciasto - szybko i łatwo można sobie takie zrobić. Jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i czekoladowe czyli takie jakie najbardziej lubię. Piekłam je już wiele razy gdy nie chciało mi się piec nic innego, wymagającego więcej wysiłku. Już po kilku minutach wstawiamy blaszkę do pieca i niech się dzieje, niech rośnie, niech zapachem zapowiada jakie będzie pyszne :) ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzachyba trochę oszukują.Koniec zimy to czas porządnego przeglądu zamrażarki bo przecież od wiosny zaczną do niej trafiać nowe zapasy - te z poprzedniego roku trzeba koniecznie zużyć. Dziś do ciasta przydała się ostatnia, niewielka porcja zamrożonych jesienią śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZawsze je uwielbiałam choć rzadko trafiały do deserów czy dań bo najchętniej zjadam je po prostu same, na surowo. Tym razem kupiłam więcej żeby choć kilka móc wrzucić do ciasta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatrochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :)Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki, która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzarlotka to ciasto, o kawałek którego potrafi być u nas w domu kłótnia. Oczywiście o ten ostatni :D Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej bo obiecałam, że na święta też taką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę , którą wszyscy pokochają i bardzo prosty
Smaczna Pyzamyślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące.Składniki:- 250 g mąki pszennej- 50 g kakao- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej- 120 g masła o temperaturze pokojowej- 170 g cukru kryształu
Zainspirowana w kuchniLekkie, puszyste i szybkie ciasto jogurtowe, przygotowane na "kubeczki" :)Składniki:- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g )- 3 kubeczki mąki- 2 i 1/2 kubeczka cukru- 3 jajka- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 kubeczek oleju roślinnego- 1 tabliczka gorzkiej czekolady- cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Najpierw suche składniki: mąkę, proszek
Zainspirowana w kuchnitartymi migdałami. Do wymieszanych składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekanika nagrzanego do 180 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka
Monia miesza i gotujeŚmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia
Monia miesza i gotujeCzyli amerykański placek z bakaliami Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto na blogu schokoladeinspirationen, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się z resztą składników. Składniki na blaszkę 22x24 cm: 1 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich 1,5 szkl
Fabryka pomysłówkolejne ciasto, na które pomysł dali mi moi mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi kruchy spód z herbatników i niebieska pianka na bazie kremówki oraz galaretki. Problem miałam z wierzchem, ale i tę zagwozdkę rozwiązałam. Pomógł mi w tym niezawodny profesor google. Tak oto powstał mus jagodowy. Podpatrzyłam
Fabryka pomysłów