ciast - 9500 przepisów (strona:485/634)

Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 205

ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia (można też zostawić na noc w lodówce, a rano wyjąć 1/2 godziny przed formowaniem i ogrzać do temperatury pokojowej).Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować podłużne bułeczki. Zostawić do napuszenia na 30 minut.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, połączyć.Wyrośnięte

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 186

minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...).Wróciłam do domu wcześniej, niż myślałam, ale i tak byłam zmęczona okrutnie. Po niemal nieprzespanej nocy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 171

cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!No, a teraz już czas najwyższy zebrać się w sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 175

mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie innym, zajmuję się tylko przyjemną stroną zagadnienia, czyli przygotowywaniem słodyczy. W ferworze pieczenia tych wszystkich przeszłych, przyszłych i obecnych ciast, zapomniałam, że wczoraj był pierwszy dzień szkoły. Na swoje usprawiedliwienie mam fakt, że szkołę jako taką, czyli liceum, ukończyłam szczęśliwie dziewięć lat temu, i wszystkie moje późniejsze uczelnie rozpoczynały zajęcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe pierniczki. Moje pierwsze z nadzieniem! 269

Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki, którą chcemy nadać kształ pierniczkom. Na środku koła kłaść mniej niż pół łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z rabarbarem 184

Muffiny z rabarbarem...Soczysty rabarbar zatopiony w puszystym cieście.Słodko-kwaśne połączenie smaków.Idealnie miękkie i wilgotne ciasto.Zapraszam!Zajadajcie ze smakiem! Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;5 łyżek białego cukru;Szczypta soli;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 ml oleju;1 jajo;200 g rabarbaru (waga

Gospodyni Miejska
Zupa z cukinią i zacierkami 213

jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie

Gospodyni Miejska
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 285

obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę.Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Z powstałej masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni

Gospodyni Miejska
Chleb z mąki krupczatki 246

odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut.Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 234

dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka

Gospodyni Miejska
Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami 237

pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić

Gospodyni Miejska
Kurczak w soli na butelce 362

dodatku innych przypraw.Bez tłuszczu.Polecam!Składniki:Kurczak o wadze około 1,2 kg;Sól;Woda o temperaturze pokojowej;Butelka od piwa (o pojemności 330 ml);Forma do pieczenia (do ciast) lub naczynie żaroodporne.Sposób przygotowania:Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć cieńką warstwą soli. Odciąć szyjkę kurczaka, pozostawiając skórę z szyi.Butelkę po piwie umyć, oczyścić z naklejek, napełnić wodą w temperaturze

Gospodyni Miejska
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 243

łyżki oliwy,Pieprz,Gałka muszkatołowa,wodaPrzygotowanie:  Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut.           Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.  Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 200

Madras Curry, gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (ok. 10 minut).Wymieszać wszystkie składniki racuszków. Smażyć na oliwie rumieniąc z obydwu stron. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać mąki.Podawać z passatą

SzczyptaSmaQ
Sos czekoladowy 198

czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.Czas przygotowania:15 minut   Ciemny sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady,150 ml śmietany kremówki,1/2 laski wanilii

SzczyptaSmaQ