ciast - 9500 przepisów (strona:477/634)

Proste Ciasteczka z Czekoladą 197

łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość masła (opcjonalnie)dowolna posypkaProste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli

Słodka Strona
Muffiny z Pieczarkami i Serem 246

następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche

Słodka Strona
Muffiny z Szynką i Serem 243

następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).  Moje

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 229

pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche

Słodka Strona
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1095

sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności

Słodka Strona
Kruidnoten - Holenderskie pierniczki 205

rozgrzewamy do 160 stopni.Blachę lekko smarujemy tłuszczem.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika.Dodaj masło i posiekaj nożem.Nastepnie dodaj cukier i miód. Dokładnie zagnieć ciasto.Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być równej wielkości), i kładź na blachę.Piecz 20 min. Po czym ostudź.Smacznego :)*pierniczki można obsypać cukrem pudrem *najlepiej przechowywać

Moje pyszne gotowanie
Kruche świderki 166

podzielić na dwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao.Następnie, z każdego ciasta rwać równe kawałki i robić z nich cienkie wałeczki.Oba (jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć

Moje pyszne gotowanie
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 195

łyżki kakaoDodatkowo:marmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść.Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka.Na każdym krążku kłaść

Moje pyszne gotowanie
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 165

porządne)3 łyżki cukrumarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe

Moje pyszne gotowanie
Racuszki ryżowo - drożdżowe 194

cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut.DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste.Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki.Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym 227

cukruDodatkowosreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)Wykonanie:CiastoMąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt.Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)Następnie obwijać paskami sreberko.Piekarnik na 200 stopni

Moje pyszne gotowanie
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 411

Cabbage rollsSkładniki.37,5 dag mąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić

Kulinarny karnet Christophera
Kluski łyżką kładzione 201

masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem.Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 szklanki mlekaszczypta soliSposób przyrządzenia:Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie ono dość gęste. Następnie zrzucamy je (jak kto woli) na przykład jedną łyżką z drugiej łyżki na osolony wrzątek. Czekamy aż wypłyną i po ok. 3-5 minutach kluseczki

upichcic
Bezy 141

pewno podczas gotowania czy pieczenia ciast zostały Wam tylko białka. Żeby ich nie marnować można wykorzystać do zrobienia bezy o finezyjnych kształtach. Wbrew opiniom niektórych beza nie jest trudna do wykonania. Najważniejsze to ubić dobrze białka. Trzeba być ostrożnym by podczas rozbijania jajek do białka nie dostała się nawet odrobina żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście nie lubię

upichcic
Chlebki pita 158

Całość dokładnie mieszamy, a następnie miskę z zaczynem drożdżowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Po 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki, resztę wody, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny.Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki

upichcic

Proponowane wyszukiwania