prawdziwe rogale marcińskie z prawdziwym marcepanem, a nie żadnymi aromatami migdałowymi. Polecam :) W żadnej cukierni tak dobrych nie znajdziecie ;)Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali Ciasto:30 g świeżych drożdży,1 szklanka letniego mleka, 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,3,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki białego cukru(...)łyżki masła + 200g do wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru,350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich,100 g migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką
Aga w kuchniPonieważ ostatnio polubiłam wszelkiego rodzaju quiche oraz wytrawne tarty, poniżej zamieszczam przepis na ciasto do tego rodzaju wypieków. Podane składniki wystarczą na dwie formy średnicy ok 25 - 30 cm lub na jeden wypiek w blasze :) Zachęcam Was do eksperymentowania ze smakami i kombinacją składników oraz do dzielenia się ze mną Waszymi odkryciami. Składniki: 2 szklanki mąki pół margaryny (125g(...)jajka płaska łyżeczka soli opcjonalnie zioła: majeranek / tymianek / zioła prowansalskie Wykonanie: Wszystkie produkty łączymy i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem, by podczas pieczenia nie robiły się bańki powietrza. Ciasto pieczemy ok 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, następnie układamy składniki tarty i zapiekamy
Taste Of My DayJeśli potrzebujecie przepis na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży 130ml gazowanej wody mineralnej sól(...)pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.Filety rybne zanurzamy w cieście , smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron
Gorący kąsekZnowu w domu marudzenie o szarlotkę. Ja wiem, że to ulubione ciasto moich Chłopaków, ale nie lubię piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy czas na jabłeczniki albo ciasto ze śliwkami bo teraz te owoce są najsmaczniejsze. Jednak śliwki zostały przetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego(...)jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego !Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka pół szklanki świeżych listków bazylii i szpinaku 1 duże jajko sól, pieprz do smaku cukinia pokrojona w cienkie plastry ( u mnie wyszło 11-12 plastrów) Przygotowanie; Do mleka dodać pokrojony drobno szpinak i bazylię zmiksować Dodać mąkę, sól, pieprz i żółtko -zmiksować Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć(...)składnikami - ciasto powinno być dość gęste Pokrojoną cukinię maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Nie jest to sezon na naszą świeżą cukinię, ale w oczekiwaniu na nią można spróbować zrobić z tej jaka jest dostępna obecnie. A do przepisu jeszcze wrócić w sezonie :) Tak przyrządzona cukinia była u mnie samodzielnym daniem, ale można
Proste Potrawypieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki, następnie wlewamy wodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 20 minut.... Po tym czasie ciasto wyrabiamy, jeśli przykleja sie wam do deski to dodajcie więcej maki...Ciasta wystarczy na 3 duże pizze... Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu(...)Dodajemy swoje ulubione składniki na jednej połowie i drugą polowa ciasta zamykamy pizze...nastepnie pieczemy w temperaturze 160 st około 30 minut
NaKońcuJęzykacynamonem i jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest cynamon, często przemycam go do różnych ciast jako dodatek smakowy. W tym przepisie jest to zupełnie niepotrzebne, gdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach.Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek(...)naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat.Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkamiSkładniki:ciasto 250g mąki pszennej15g drożdży125ml mleka1 żółtko3,5 łyżki cukru30g masłaszczypta solinadzienie 2 średniej wielkości jabłka1 czubata łyżka cynamonu1 czubata łyżka cukru40g masła1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia jabłek
Smakołyki Berenikiłyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy(...)pianę. Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego
prawdziwe jedzenieKolejny weekend i wspólne pieczenie..Mam nadzieję, że tym razem będzie nas więcej...W ten weekend pieczemy marlenkę..pomysł na takie ciasto podsunęła Jola i z jej bloga cytuję przepis.Ja swoje ciasto piekłam wczoraj..a dziś już oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę(...)kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej 120 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki miodu
Moje domowe kucharzenieCiasto do pizzy Ciasto, które nie może się nie udać ! :D Składniki: 4 szkl mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 1,5szkl ciepłej wody Szczypta soli 2łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1godz. Wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem blaszę oraz podpiec 5min w 180 stopniach Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMprzepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli(...)Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich
bastalenaMoja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W jej łaskach pozostają dokładnie trzy mamine ciasta: sernik krakowski, proste ucierane ciasto z cynamonem i gruszkami( inne owoce nie wchodzą w grę), oraz tarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie(...)jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową) Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera
Mia Cucina SofietaKostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości.Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowaSkładniki:biszkopt5 jajek5 łyżek cukru9 łyżek mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ponczu
Smakołyki BerenikiTarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt(...)mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru.Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe
Smakołyki BerenikiDomowe rafaello to już chyba klasyka. :) Bardzo proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". RafaelloPRZEPIS/forma: 25 x 35 cm/ Masa(...)Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z żółtkami, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodawać wiórki kokosowe i adwokat. Przygotowanie ciasta Na desce ułożyć papier. Na nim rozłożyć paczkę herbatników, nałożyć masę i ponownie ciastka (powinny być 4 warstwy). Na wierzch wyłożyć krem, dowolnie udekorować (np. startą czekoladą). Wstawić do lodówki
coolinarnastrefa.blogspot.com