ciast - 9500 przepisów (strona:333/634)

Bułki do hamburgerów 255

odstaw.  Na patelni rozpuść masło, odstaw.  Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, przestygnięte masło oraz miód. Na koniec dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie całość. Obsyp blat mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je ręcznie około 5 minut. Następnie włóż je do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę(...)czasie podwoi ono swoją objętość.  Po tym czasie wyrób ponownie krótko ciasto, podziel je na 6 lub 8 równych części, uformuj z nich kule. Układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem, w sporych odstępach, bo bułki jeszcze sporo urosną podczas pieczenia. Przykryj je szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ostatnie 15 minut. Jajko rozmieszaj w miseczce, wysmaruj nim każdą

Garniec Magalie
Nocne kajzerki 2294

Rodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne kajzerki. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy nim jest w sumie może godzina. W czasie gdy ciasto sobie spokojnie fermentuje ja mogę eksperymentować z pieczywem dla siebie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kakaowe naleśniki z mąki graham z bitą śmietaną i owocami 202

mąki graham-żeby było zdrowiej,okazało się to naprawdę fajnym pomysłem,użyłam mąki Szymanowskiej z pełnego przemiału bo jest najlepsza  polecam bo sa naprawdę pyszne.... Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki graham t 1850(ja używam Mąki Szymanowskiej) - ok. 0,5 szklanki maki pszennej - 2 jajka - 1,5 szklanki wody -1,5 szklanki mleka - 2 łyżki kakao(...)graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza).  Po godzinie dodać mąkę pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie ciasto. dokładnie wymieszać. patelnię smarujemy delikatnie olejem Smażymy jak normalne naleśniki ubijamy śmietankę,na koniec dodajemy śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem nakładamy śmietankę na naleśniki,na to pokrojone owoce

Swojskie jedzonko
Walentynkowe serduszka bezowe 184

Walentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was

Niezły Młynek
Kudłacze 195

wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat, żółtka, pozostałą mąkę, dokładnie mieszamy łyżką,  na koniec  dodajemy 2 łyżki oleju, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: W garnku rozgrzewamy olej. Przygotowujemy też miseczkę z niewielką ilością oleju do moczenia łyżki. Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje ciasta i umieszczamy je w gorącym oleju. Im bardziej nieregularne kształty

Maminek kulinarny
Ciasto "Anielski puch" (na białkach) 236

Proste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać

talerz przyjemności
Spaghetti aglio e olio 179

Makaron w najczystszej postaci, jak mówią Włosi! To ich tradycyjne spaghetti z dodatkiem oryginalnej, włoskiej oliwy i czosnku. Powinno się dodać również papryczki, jednak my nie

Ania i Marcin gotują
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 129

wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz(...)solą (jak na makaron). Ciasto dzielimy na ok. 4 części. Pierwszą kładziemy na płaski talerz i za pomocą łyżki zanurzonej uprzednio we wrzątku oddzielamy kluchy. Za każdym razem łyżkę zanurzamy we wrzątku, a w garnku co jakiś czas mieszamy. Kluchy gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Zanim je wyłowimy najlepiej sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odcedzamy sitem i jeszcze gorące

Food Square
Lody pana cotta 160

śmietanki 30%, ½ laski wanilii, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta, żelatyna do słodkich potraw bez grudek na 500 ml płynu, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Wafelki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Czekoladę dzielimy na kosteczki (5 kosteczek zostawiamy) i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy(...)wstawiamy do szklanek. Wafle odstawiamy na ok. 10 min. żeby czekolada przestygła. W tym czasie do filiżanek lub małych pojemniczków o płaskim dnie wsypujemy (każdą oddzielnie) posypkę do dekoracji ciast Decorada   http://www.delecta.pl/dodatki-do-ciast.php Pozostałe 5 kostek czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Brzeg wafelka zamaczamy w czekoladzie, tylko tyle, żeby zrobiła się otoczka, a następnie w posypce. Przekładamy

Moniki Smakołyki
Ciasteczka kakaowe 222

margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru i smaku;) Przygotowanie: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciastoCiasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować

Lawendowe Niebo
Idealny lukier królewski 209

Lukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie

Kuchnia Łukasza
Placuszki z mleka w proszku z jabłkiem 151

Delikatne i proste placuszki na śniadanie. Mleko w proszku jak zwykle rozpieszcza swoim niepowtarzalnym smakiem. W połączeniu z jabłkiem tworzy świetną propozycję śniadaniową dla fanów słodkich

Ania i Marcin gotują
Babka piernikowa 171

kształ cie . Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotn a i smaczny, bardzo prost a i szybk a w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik ) potrze bują czasu by zmięknąć , to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -) 2 szklanki mąki pszennej

Szefowa kuchni
Tort czekoladowy z żurawiną 251

żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie dwa razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. 7. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Następnie posmarować go 3-4 łyżkami żurawiny. Krem: 8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami wody

Mała Cukierenka