ciast - 9500 przepisów (strona:106/634)

Ravioli ze szpinakiem i ricottą 208

PIEROGI Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis: Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 220 g sera ricotty sól świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parmezan ciasto: 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1-1,5 szklanki wrzątku Ravioli ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić? Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, dodać olej oraz sól. Zalać wrzącą wodą(...)zaparzyć ciasto. Dokładnie wymieszać łyżką (ciasto będzie gorące!), by składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, a składniki ciężko będzie połączyć, podlewać niewielką ilością wody, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli będzie zbyt mokre - dosypać mąki. Zagnieść i odstawić na około 30 minut do przestudzenia. Szpinak rozmrozić, osączyć z nadmiaru wody (najlepiej szpinak umieścić na sicie ustawionym na misce

Moje Qulinaria
Papaya crunchy flans 199

ciasto: 2 jajka 20 dkg margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypujemy mąkę.Wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki(...)kruchych babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsypujemy do środka papaję, posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym, zakrywamy okręgami wyciętymi z ciasta- też należy je ponakłuwać. Wstawiamy do piekarnika na dosłownie 15 minut- do momentu aż ciasto będzie złote. Smacznego:) P.S Oczywiście owoce Papai można zastąpić innymi:) Np. jabłkami, lub też na przykład kremem. Unikajcie jednak malin, czy truskawek, ponieważ mają zbyt dużo

Luźna Kuchnia
proste, drożdżowe bułeczki 155

opakowaniu ale w 3 szklanki mleka.Ostudzić.                       Ciasto(...)cukru.. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek ,wlać wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone masło . Dodać jajka rozbełtane  z cukrem,cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. -około 1godziny.Gdy ciasto powiększy swą objętośc podzielic na 4 części .Gotowe ciasto wyłożyć na papier

w mojej kuchni
Czekoladowa pychotka 160

Połączenie ciasta kruchego z brownie. Jak wcześniej pisałam moja rodzinka jest czekoholikami więc wszystko co związane z czekoladą jest przepyszne :) Składniki:       3 szklanki mąki       3/4 kostki masła       3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia       1 jajko(...)szczypta soli       3 jajka       1 żółtko       1/4 szklanki mleka       1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto

Amatorka kuchenna
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 161

sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe... Kiedyś unikałam tego ciasta jak ognia. Albo jak wody ;) Pływać nie umiem do tej pory, ale za to przed ciastem drożdżowym już nie uciekam :) Tak więc, mam nadzieję, że po raz ostatni w tym miesiącu ;) wypiek z jabłkami w roli głównej. Jeśli umieszczę jeszcze jeden taki, to przecież przestaniecie do mnie zaglądać! :) Składniki: na wykonanie(...)znajdziecie tutaj - klik - pamiętajcie tylko o zmniejszeniu porcji składników, jeśli robicie bułeczki tylko z tego przepisu. Ja miałam akurat resztkę po szarlotce, więc wykorzystałam, żeby się nie zmarnowało. na ciasto: 250 gramów mąki 1 jajko 45 gramów cukru 15 gramów masła 20 gramów świeżych drożdży 125 ml mleka na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów masła 50 gramów cukru pudru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Calzone 151

Zamiast pizzy. Po prostu Calzone :) Przepis nie jest mój, ale pieróg - przepyszny! Składniki na 2 pierogi: na ciasto: 1/2 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 gramów żywych drożdży  1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta(...)nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula 1/2 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek - opcjonalnie 1 camembert - opcjonalnie 1 ząbek czosnku szczypta oregano Najpierw robimy ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą i odstawiamy na bok na ok. 10 minut Po tym czasie mieszamy mąkę z jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i ugniatamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 203

Kupiłam szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania(...)ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było. Pieprz i czosnek granulowany są wystarczającymi przyprawami.  Takie ślimaczki - do piwa jak znalazł :) Wszystko będzie się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik 181

Dzisiaj dzieci miały w szkole Wigilię. Moja córka z wielka radością w poniedziałek oświadczyła wychowawczyni na godzinie wychowawczej, że "mamusia zrobi ciasto"... No to mamusia nie miała wyjścia i wczoraj upiekła dzieciom piernik :) Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji". Trochę go zmodyfikowałam smarując ciasto z wierzchu Nutellą i posypując wiórkami kokosowymi. Składniki: 250 gramów margaryny 1 szklanka cukru(...)oliwy 1/2 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki miodu płynnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 1 przyprawa do pierników bakalie (ja nie dawałam) Nutella do posmarowania ciasta wiórki kokosowe do posypania wierzchu Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 204

Dziś zapraszamy na tartaletki z kruchego ciasta. Niby zwykłe ciastka ale o nieco odświętnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Ciasto pokryte zostało kremem kasztanowym, a róże zrobione z jabłek gotowanych w aromatycznej czarnej herbacie z dodatkiem wanilii. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycje smakową jak i wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki zarówno(...)codzień jak i od święta, o każdej porze roku. Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym Przepis na 5 tartaletek  SKŁADNIKI: Na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 g masła  50 g cukru pudru  1 żółtko   1 szczypta soli  Dodatkowo: 4 jabłka czerwone  150 ml wody 3 łyżki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 148

Składniki : Ciasto : 50 dkg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 1,5 kg słodkich jabłek 2 budynie śmietankowe    Pianka truskawkowa : 8 białek 1/2 szklanka cukru pudru 2 kisiele truskawkowe szczypta soli Przygotuj również : kasza manna cukier puder   Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto(...)zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta kruchego wkładamy do lodówki, aby nam stwardniało. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na blat i wykładamy nim blaszkę o wymiarach około 25x35cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast. jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, wsypujemy do rondla i smażymy do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek. Budynie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do prażonych

Przepisy i porady kulinarne
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 216

pory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym do tart. Ostatnimi czasy pozostawałam przy opcji dodawania do niego jajka. Ten przepis pokazał mi, że wcale tak być nie musi. Ciasto jest faktycznie delikatne, choć gdy je wyrabiałam, kręciłam(...)niepewnie głową przekonana, że zmierzam po raz kolejny w kierunku porażki kulinarnej. Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne. Z tego też powodu rada z przepisu, by trzymać je w lodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania.  Składniki

W kuchni wieczorem
Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 151

Składniki / Ingredients:  Spód / the underside of the cake:1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar2 żółtka / 2 egg yolks1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder16 g cukru waniliowego(...)juice of half a lemon szczypta soli / pinch of saltcukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy

Projekty ze smakiem
Tarta malinowa z kremem patissiere 258

Ostatni eksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi(...)inaczej kruche ciasto namięknie i będzie gumowe. Wypróbujcie koniecznie!Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 żółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut

Słodkie Przyjemności
Puszysta Brioche z żurawiną 143

taki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;)Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:)Składniki : 20 g świeżych drożdży(...)wyrośnięcia. Do sporej miski wsyp mąkę (najlepiej bezpośrednio przez sitko), dodaj cukier puder, sól, wlej wyrośnięte drożdże i wymieszaj łyżką bądź drewnianą łopatką. Wbij 3 jaja i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno to trwać około 8-9 minut. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło i wyrabiaj kolejne 10 minut. Jeśli ciasto się rozwarstwia i mocno przykleja do rąk, dosyp trochę mąki

Gotowanie to kochanie