chrupiący kurczak - 1390 przepisów (strona:41/93)

Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 133

Paprykowe podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia  na grillu przygotowane  z   chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie  podane.  Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata: Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte

Moniki Smakołyki
Kurczak faszerowany w cieście francuskim. 168

wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie można dowolnie modyfikować. W następnej kolejności  mięsną kieszonkę wypełnię szpinakiem i serem pleśniowym. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (2 szt.) ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko

zadanie-gotowanie
Najlepszy kurczak pieczony w całości 112

Cytrynę pokrój w 0,5 cm plasterki i wraz z rozmarynem i czosnkiem włóż do środka kurczaka. Zwiąż kurczaka a skrzydełka schowaj pod spód.  Miękkim masłem ( ok. 2 łyżki) natrzyj mięso z wierzchu, dzięki temu skórka będzie soczysta i chrupiąca. Posól i popieprz a następnie ułóż na kratce w brytfance. Piecz w temperaturze 220 stopni ok. 50 minut (termometr

Wielki apetyt
Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce 20095

Post Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Kurczak po polsku nadziewany wątróbką 176

Kurczak po polsku to tradycyjne danie, które gości na polskich stołach co najmniej od kilku stuleci. Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne na rodzinne biesiadowanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką. Podstawą jest nadzienie z wątróbki, bułki tartej, masła, żółtka i osobno ubitej piany, która nadaje farszowi niebywałej lekkości. Clou nadzienia i  cały jego smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) - z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym. 627

jeden sposób - dziś wypróbowany przeze mnie osobiście - quesadillas zapiekane w zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super - nie dość że pyszne i chrupiące, to jeszcze od razu podzielone na mniejsze części. Do tego fantastyczny farsz z kurczaka, pieczarek, pora i sera żółtego. Idealne na przekąskę, gorącą przystawkę lub szybki obiad. Po prostu pychota :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje

Kto ugości moich gości?
Sałatka meksykańska 1555

Większość domagała się sałatki więc oto i ona :) Bardzo ją polecam, naszym gościom bardzo smakowała :) Ciekawe smaki, feeria smaków i kolorów i chrupiące wykończenie :) Przepis na tę pyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego

My simple kitchen
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 275

Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie.   Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji(...)wymaganym czasie wyłączcie ogień, doprawcie wywar solą i dajcie bulionowi kompletnie ostygnąć, pod przykryciem.   Przecedźcie całość przez sito wyłożone muślinem lub tetrową pieluszką. Warzywa i rozpadający się kurczak z wywaru dla nas już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą

Karo in the Kitchen
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 330

pomysłowego a zarazem smacznego – udało się! Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho! Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki: – udko z kurczaka – 1 szt – marchew – 1 szt – ser feta – 50 g – ciasto francuskie – 1 płat Dodatkowo

Ostra na Słodko
Kotlet de volaille 10378

Kotlet de volaille (de wolaj), chrupiąca skórka, soczyste mięsko i nadzienie rozpływające się w ustach. Lubiany przez tak wielu a jednak gro ludzi obawia się go przyrządzać. Na filmie dołączonym do przepisu pokazuję że jednak to nic skomplikowanego :) Składniki (proporcje na 2 szt) : pierś z kurczaka 70 gr sera żółtego 50 gr masła  2 gałązki natki pietruszki 1 jajko

Mechanik w kuchni
Pomarańczowy kurczak stir fry 365

chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego

Poezja smaku
Sałatka z grillowanym kurczakiem, fetą i warzywami 180

zazwyczaj traktuję jako lekkie, samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. So c zysta i mięciutka pierś z kurczak a w wersji grillowanej w towarzystwie świeżego ogórka, soczystej czerwonej papryki, słonej i kremowej fety, zielonych oliwek, czerwonej cebuli nadającej lekkiego 'pazura' oraz podprażonych i chrupiących pestek słonecznika... Ta pyszna kombinacja smaków dodatkowo wzbogacona została prostym dressingiem na bazie oliwy z oliwek, octu

Kraina Miodem Płynąca
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48149

nieprzywierającej blaszce do pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast(...)posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki ½ bulwy dużego selera korzeniowego 4-5 łodyg selera naciowego 1 mała cebula 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki stołowe mleka

Karo in the Kitchen
Dietetyczne nuggetsy pieczone w piekarniku 395

przygotowania w ogóle nie dodajemy oleju. Panierka to płatki kukurydziane, których smak doskonale pasuje do fileta i przypraw. Jest chrupiąca, świetnie smakuje z każdym sosem. I frytkami. Najlepiej domowymi z tego przepisu . :-) 2 filety z kurczaka małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 3 szklanki płatków kukurydzianych

Szefowa kuchni
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 578

jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące placki z cukinii, które nie rozpadają się na patelni i posiadają mięsną wkładkę w postaci kurczaka, aby nie było smutno mięsnym amatorom. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata i wczesnej jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW

Nerds Kitchen