wyciśnięty z pomidora i słodkiej papryki. Zupa 13:00 Zupa rybna z warzywami i ryżem. Natka obowiązkowo, już w trakcie zdjęć była chrupana - "mamusiu nie mogę już wycymać". II danie 16:00 Ziemniaki, bataty i kurczak z piekarnika. Kapusta biała z marchewką. To jest męża pomysł na obiad. Od dawna zalegał nam swojski kurczak w zamrażarce. Upiekliśmy go na butelce
lady-och-mistrzyni.blogspot.compistacji majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić pokroić na mniejsze kawałki. (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące skwareczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, natomiast szynkę pokroić w kostkę.) Pestki i posiekane pistacje podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać
Di gotujeJest to danie dla wszystkich zamiłowanych mięsożerców :-) Chrupiąca, złocisto-brązowa skórka, skrywająca soczyste, aromatyczne mięso... Najważniejsze to dobrze przyprawić kurczaka, a reszta sama się robi. Ja miałam dużego kurczaka (2,3 kg), więc piekłam go około 2 godzin (mniejszemu ptaszkowi wystarczy 1,5 godziny) i przez te dwie godziny mąż przechodził katusze :-) Zapach był na tyle intensywny i smakowity
Rozpustne gotowaniedlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak. Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki 2 porcje: 4 polędwiczki z kurczaka, 1/2 cytryny, szczypta pieprzu cytrynowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta pieprzu czerwonego, 1 łyżka masła klarowanego, 50 g kaszy gryczanej
Moniki Smakołykihistorii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka około 500 g przyprawa gyros 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony marynowane około
głodny alergiklink: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/udka-z-kurczaka-pieczone-w-kombiwarze.html , ale pałki są lepsze właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję je na półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona mielona ( lub ulubiona przyprawa(...)pieczonego kurczaka ) - olej Wykonanie Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, do gorącego wkładam pałki, przyprawiam przyprawami najpierw z jednej strony, obracam pałki i przyprawiam z drugiej. Kiedy się już mocno zrumienią, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i piekę ( co jakiś czas obracając ). Kiedy są już prawie miękkie ( ok.20 minut ) Dolewam odrobinę gorącej wody, przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok.5 min. Dolanie
Kuchnia z widokiem na ogródjest bardziej chrupiąca. Dodam jeszcze, że nie trzeba kupować najdroższych płatków, tak więc z ekonomicznego punktu widzenia to się po prostu opłaca! Nuggetsy w domowej panierce są nie tylko lepsze, ale i tańsze :) Można też hurtem przygotować więcej panierki i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Składniki do przygotowania kurczaczków: - filet z piersi kurczaka (ok. 500g) - duży kubek płatków(...)jajko (można zastąpić odrobiną mleka) - sól, pieprz (może być również przyprawa do kurczaka) - olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: - 100 ml gęstej śmietany (18%) - 2 ząbki czosnku - duża szczypta soli Przygotowanie: 1. Płatki kukurydziane kruszymy dosyć drobno (ale bez przesady, większe kawałki są bardziej chrupiące). Ja robię to tłuczkiem, ale myślę, że robot kuchenny też da sobie radę ;) Następnie
Kraina Tysiąca Smakówwiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ). Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły smak przywodzący na myśl Toskanię i tamtejsze suszone pomidory. W połączeniu z lekkim kuskusem i rukolą tworzy
Ostra na Słodkoszczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach
Moja smaczna kuchniaMięso mielone na ostro doprawione w kurczaku się schowało bo roladą zostać chciało. Rukola w pesto się zmiksowała, bo smakiem zaskoczyć chciała. Burak w plasterkach na patelnię wskoczył i w talarki chrupiące się przeistoczył. Z wrażenia kuskus spęczniał, a groszek się otworzył i na pesto się położył. Tak ładnie wszyscy razem wyglądali, a jak smakowali? Chrupiące z kremowym połączone zostało
Moniki SmakołykiSzybki obiad, ale alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Powiem szczerze, że fajne chrupiące, ale chyba wolę zwykłą panierkę. Myślę, że będę próbowała różne dodatki do panierki aż trafię na tą, która mi idealnie odpowiada. Tymczasem zapraszam na nuggetsy z płatkami kukurydzianymi. Składniki: - pierś z kurczaka; - jajko; - ulubione przyprawy; - garść płatków kukurydzianych; - olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka podzielić na małe kawałki
dom-agi.plbardzo lubię czerwone buraczki chętnie wykorzystuję je na różne sposoby. Sałatka z buraczków z mozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu. Składniki: 3 średnie czerwone buraki
Trzeci talerzkurczak w całości , a filety z kurczaka . Danie niesamowicie aromatyczne. Zjadła je z przyjemnością nawet moja mama , która od kilku tygodni zmaga się z dietą ;) Musztarda z czerwonym winem sprawia , że filet nabiera głębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią(...)pomiędzy zębami. Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności. Wszystko to zapieczone w chrupiącym plastrach boczku. Ziemniaki smażone z czosnkiem niedźwiedzim to kropka nad I , której w tym przypadku nie mogło zabraknąć! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * mozzarella – 100 g * musztarda gruboziarnista ( z czerwonym winem ) – 2 łyżki * boczek wędzony ( plastry
Ostra na Słodkodziś wiadomo, że kocham chińską kuchnię. Ale nie tą ekspresową- hipermarketową! Kocham chrupiące warzywa i sajgonki, które nie ociekają toną tłuszczu a w środku poza nim nie ma już nic ( zdarza się makaron, ale warzyw, które tak kocham, jak na lekarstwo). W końcu mojego ukochanego kurczaka w sosie słodko- kwaśnym (ale nie takim z butli, tylko robionym przez osobę, która(...)właśnie je lubię najbardziej). Podane z sosem słodko- kwaśnym, chilli i sojowym. Chrupiące, gorące i pełne warzyw. Mniam! Pierożki Won Ton. Występują w dwóch wersjach tym razem skusiłam się na wersję gotowaną. Won Ton'y gorące ze sporą ilością aromatycznego, soczystego mięsa. Mój pewniak, czyli kurczak. Za każdym razem, gdy idę zjeść coś "na miasto", przytłoczona ilością pozycji w menu
Wielki apetytPiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi
SMYKWKUCHNI