chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:74/170)

Orkiszowy chleb z dynią 131

Dzisiaj przedstawiam chleb prosty i łatwy w wykonaniu, zrobi go każdy. Potem zdrowa pajda chleba wyląduje i na Twoim talerzu, wybór należy do Ciebie. Do wypieku

Moje Małe Czarowanie
CHLEB Z BURAKIEM I FETĄ 171

Ostatnio wróciłam do zwyczaju pieczenia w niedziele chleba, który w kolejnych dniach służy mi za dodatek do posiłków zabieranych do pracy. Aby nie było nudno, do ciasta przeważnie dorzucam ziarna i bakalie albo starte warzywa. Tym razem wybrałam buraka i ser feta. Przepis można zweganizować - ser zastąpić tofu, ale polecam wówczas dodać solidny chlust oleju, ponieważ feta jest tłusta. Zamiast

Kasia Sarna
Bułki na zakwasie pszennym z płaskurki 186

Pszenica płaskurka jest gatunkiem pszenicy dziko rosnącym jeszcze w rejonie Żyznego Półksiężyca czyli pasa ziem o większej żyzności od Egiptu, poprzez Syrię, Palestynę po Mezopotamię. Była

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny graham na zakwasie żytnim 185

Dziś przedstawiam szybki i pyszny chleb, który nie wymaga dużo pracy, potrzebuje chwili aby wyrosnąć a potem należy go upiec i zajadamy smakowity chleb. Najlepszy jest

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki dyniowe ze słonecznikiem 164

Sezon dyniowy w pełni i dlatego dziś na tapecie bułeczki dyniowe. Pure z dyni zrobić łatwo, wystarczy dynię upiec i zmiksować, jeśli jest to dynia hokkaido

Moje Małe Czarowanie
Ciabatta ziołowa 157

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży) 161

uzyskania czegoś na kształt zakwasu. Dzięki temu chleb ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy.    Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana

Pyry na Gaz
Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem 168

Pysznych chlebów u mnie zawsze sporo, czy to tych szybkich, czy tych trudnych a i tych czasochłonnych nie zabraknie. Ten jest pyszny i zdrowy a także

Moje Małe Czarowanie
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 159

wyrośnięcia.  Nastawić piekarnik na 180°C.  Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut (sugeruję 25 minut) . Bułki wspólnie wypiekali autorzy blogów: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytnio - pszenny na drożdżach 148

Mój kolejny bochen chleba tym razem wypiekany bez foremki. Rósł jak na przysłowiowych drożdżach i wyrósł pięknie. Polecam ze świeżym masełkiem, pyszny. Pieczecie już chleby czy

Moje Małe Czarowanie
Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem 245

Chleb na sodzie robi się błyskawicznie i szybko się piecze a potem cieszymy się smakiem cudownej pajdy z masłem. Najlepiej smakuje tego samego dnia. Polecam dla

Moje Małe Czarowanie
Indyjskie bułeczki 185

Szybkie bułeczki na śniadanie to znakomity pomysł aby cieszyć się ciepłym i treściwym pożywieniem. Bułki są na bazie jogurtu i dzięki temu są wilgotne, zwarte i

Moje Małe Czarowanie
Przepis na chleb 180

Każdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Konsystencja, zapach i smak pozostawia wiele do życzenia. W dodatku

Wiszniówka
Chleb pszenno - żytni z siemieniem lnianym i chia 171

Dziś zaproponuje kolejny bochenek pysznego, domowego chleba. Przecież nie muszę pisać że każdy chleb upieczony w domu jest zdrowszy od tego ze sklepu, każdy to wie

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny 154

Dobrego chleba w moim domu nigdy nie może zabraknąć. Pisząc dobrego mam na myśli takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i

Moje Małe Czarowanie
Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba 175

Wczoraj napisałam jak zrobić zakwas z mąki Manitoba a dziś już mamy świeżutki chlebek z jego udziałem. Zachęcam do pieczenia, chleb jest puszysty, sprężysty, rośnie szybko

Moje Małe Czarowanie
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym 162

To już kolejny chleb bezglutenowy jaki popełniłam i powiem Wam że jest super smaczny. Trzeba go jednak zjadać dość szybko bo brak glutenu powoduje że z

Moje Małe Czarowanie
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 592

Już drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny razowy z czarnuszką i sezamem 204

Pyszny bochen chleba w kuchni zawsze mile widziany. Raz jest to chleb na zakwasie jeśli mam więcej czasu a czasami tak jak ten bochen jest to

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym 163

Chleb jest tym co Polacy uwielbiają i sławią go na całym świecie. Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy

Moje Małe Czarowanie
Hummus 158

pierwszy raz nie byliśmy do niego przekonani, dopiero za drugim razem zyskał nasze uznanie. Najbardziej smakuje nam z chlebem ale w wersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz

Kuchenne Wariacje
Szybki chleb wieloziarnisty 185

szybki chleb wieloziarnisty .Prosty i szybki do zrobienia i smaczny.Polecam. 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka sezamu 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać, zalać letnią wodą, wsypać ziarna i wymieszać(...)wymieszać [nadal będzie luźne] i przełożyć do keksówki. Wierzch posypać ulubionymi ziarnami [ nie posypywałam] i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania