chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:66/170)

Zakwas na żur z zakwasu chlebowego 241

upiekłam! Zobacz również przepisy na -----> żur Zakwas na żur z zakwasu chlebowego - przepis: Składniki: 50 g żytniego, "pracującego" zakwasu na chleb 400 ml letniej, przegotowanej wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren czarnego pieprzu 1  łyżeczka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku Zakwas na żur z zakwasu chlebowego

Moje Qulinaria
Dietetycznie: pyszne kanapeczki 182

krążek z pumperniklu, suszone pomidory z skórką z cytryny. Pieczywo, które ja użyłam jest baaaaaardzo pełnoziarniste (zasadniczo składa się tylko z ziaren) w związku z tym nie da się go zjeść dużo, a więc mojej kanapeczki nie przekładałam chlebem

Brzuszki Łakomczuszki
Chleb bezglutenowy - gryczany 152

kruszy się. Osobiście uwielbiam wszelkie wypieki jeszcze gorące lub najdalej lekko ciepłe. Ten chleb jest smaczny nawet po kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej(...)Suche składniki należy wymieszać ze sobą: mąkę, ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga!!! Kluczowa jest

Ze smakiem bez glutenu
Najprostszy chleb na zakwasie 152

wszystkim dla zdrowia :) Wszystko zależy od Was. Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas i móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji(...)stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy w temperaturze 185 stopni C przez 50-60 minut. Do przygotowania tego chleba użyłam mąk z Młynów w Stoisławiu, które możecie kupić w sklepie online http://mlynystoislaw.pl Z tymi mąkami bardzo dobrze mi się pracuje, a wypieki wychodzą wspaniale. Uwielbiam jak produkty, których

MamaOskarka
KANAPKA NA WŁASNORĘCZNIE PIECZONYM CHLEBIE PSZENNYM Z SIEMIENIEM LNIANYM. 193

Mąkę posolić ,można dodać po łyżce siemienia i płatków( ja w nich obtoczyłam chleb).Drożdże pokruszyć ,dodać cukier ,wymieszać z wodą,wlać do mąki, konsystencja ma być raczej luźna.Miksujemy mikserem ( hakami) 7 minut.Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.Formę wysmarować olejem i obsypać ziarnami , włożyć ciasto ,przykryć znów na 20 minut.Ciasto powinno dobrze wyrosnąć.Włączyć piekarnik

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łopatka wieprzowa w sosie z jabłkiem i tymiankiem 116

Co potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 średnie jabłka (nie za słodkie), 1 łyżeczka suszonego

Bułka z Chlebem
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 153

produktów tradycyjnych takich jak: gryka, orkisz, kasza jaglana.  Asortyment PRO-BIO jest obszerny i różnorodny oraz ciągle ulega rozszerzeniu. Aktualnie firma ma do zaoferowania m.in. takie produkty jak: ziarna, nasiona, produkty zbożowe, mąki, płatki, musli, rośliny strączkowe, makarony, produkty bezglutenowe, orzeszki, kawy, herbaty, napoje, przyprawy, oleje, żywność dla dzieci czy także ekokosmetyki. I wiele wiele więcej! Warto także zaznaczyć(...)MĄKA PEŁNOZIARNISTA RYŻOWA Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech

Zdrowie na języku :P
Owsiane ciasto marchewkowe, bezglutenowe czyli Słodki Czwartek odc.111 228

Jak szaleni wyrywaliśmy marchewki z pracowego ogródka. Naręcza małych i większych, pękatych i podłużnych trafiały do skrzynki. Zachciało mi się ciasta marchewkowego.  Skorzystałam z książki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owoce pod kruszonką z migdałów i płatków owsianych, z chia czyli Weekendowe Łakocie odc.121 146

Zadałam dzisiaj moim dzieciom pytanie: na co słodkiego mielibyście ochotę? Zaproponowałam 3 wypieki, na szczęście rodzinka wybrała tylko dwa z nich :) Córcia postawiła na prostotę i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami 172

Przygotowanie grilla dla 50 osób to nie łatwe zadanie. Dzisiaj razem z koleżankami i kolegami z pracy stanęliśmy przed takim wyzwanie. Udało się zaspokoić apetyty wszystkich

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb orkiszowy 118

Chleb kiedy sami upieczemy, to pewność mieć będziemy, że ze smakiem go zjemy. Z mąki swojej ulubionej ciasto wyrabiamy, czasem ziarna, płatki dokładamy, po swojemu kombinujemy i z wielkim apetytem go jemy. Warto mieć z spiżarce mąki na półce poukładane, a w lodówce drożdże schowane, chwilę czasu wygospodarować, by ciasto przygotować. Nie trzeba wielkich umiejętności troszkę większej wytrwałości, bo ciasto(...)drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.  Zagniatamy i pozostawiamy w misce pod przykryciem na ok. 30 min. Wyrabiamy ciasto dodając niewielką ilość mąki (20 g), formułujemy bochenek chleba, oprószamy mąką, przekładamy na blachę od piekarnika. Ciasto delikatnie nacinamy po wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pieczemy

Moniki Smakołyki
Chleb pszenny 83

piekłam jeszcze ok. 20 minut. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Jeśli już wyłożymy chleb do blaszki, proponowałabym posmarować rozkłóconym jajkiem. Ja posypałam tylko makiem i przed wyjęciem z piekarnika szybciutko wypędzelkowałam ciasto mlekiem. Następnym razem jak będę robić tego typu chlebek, spróbuję dodać troszkę ziarna. Chociaż na wierzch. Zazwyczaj jak robiłam chlebek to na mące razowej i z ziarnami. Kiedyś

Pieprzyć z Fantazją
Przepis na domowy chleb żytni 171

myjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄 Składniki na ciasto: cały zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie:      Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania